Επιχειρήσεις

Intracom: Εξαγόρασε την «Ευρώπη Ασφαλιστική»

Σε σπονδυλωτή εξαγορά του 100% της Ευρώπη Ασφαλιστική από τον Νικόλαο Μακρόπουλο προχωρά ο όμιλος Intracom, έναντι συνολικού τιμήματος που ανέρχεται σε 46,5 εκατ. ευρώ, στην πραγματικότητα, όμως, είναι κατά 16,5 εκατ. ευρώ χαμηλότερο καθώς το εν λόγω ποσό μπαίνει στο νέο σχήμα για να χρηματοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Πρόκειται για μια σύνθετη συναλλαγή, που θα οδηγήσει στη μεταμόρφωση της ΚΛΜ, αφού συγχωνευτεί με την Intracom Properties σε εταιρεία Συμμετοχών, υπό τη νέα επωνυμία Ευρώπη Holdings, η οποία θα ελέγχει κατά 100% τη μη εισηγμένη Ευρώπη Ασφαλιστική.

Ταυτόχρονα, με τη συναλλαγή θα εξασφαλιστεί η διασπορά της Ευρώπη Holdings, μέσω private placement στο οποίο ακούγεται ότι θα συμμετάσχουν ισχυρά ονόματα του εγχώριου εφοπλισμού και επιχειρείν καθώς και ο νυν ιδιοκτήτης της Ευρώπη Ασφαλιστική, Νικόλαος Μακρόπουλος.

Στόχος της εξαγοράς είναι να αξιοποιηθούν με τον προσφορότερο δυνατό τρόπο τα ακίνητα των ΚΛΜ και Intracom Properties, αξίας 118 εκατ. ευρώ, ώστε να παραγάγουν αξία και απόδοση για τους μετόχους.

Οι συνέργειες που μπορεί να αναπτυχθούν είναι μεγάλες, σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, δεδομένης και της υπασφάλισης που χαρακτηρίζει την Ελλάδα, σε επιμέρους τομείς Γενικών Ασφαλίσεων στις οποίες δίνει ή θα δώσει έμφαση η Ευρώπη Ασφαλιστική.

Τα βήματα της συναλλαγής

  • Απόκτηση του 65% της Ευρώπη Ασφαλιστική από τη θυγατρική της Intracom, Intracom Properties, έναντι τιμήματος 30 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση λήψης εγκρίσεων από Τράπεζα της Ελλάδος και Επιτροπή Ανταγωνισμού.
  • Διάθεση σε επενδυτές, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης (private placement), του 27,6%, που κατέχει άμεσα η Intracom στην «ΚΛΜ ΑΕ» και διατήρηση του 60,12%, που κατέχει μέσω της 100% θυγατρικής της, Intracom Properties.
  • Συγχώνευση των Intracom Properties με ΚΛΜ ΑΕ (σ.σ. απορροφώσα η εισηγμένη ΚΛΜ) και ταυτόχρονη αύξηση κεφαλαίου με μετρητά. Οι μετοχές ΚΛΜ ΑΕ, που κατέχει η Intracom Properties (60,12% του μετοχικού κεφαλαίου θα ακυρωθούν λόγω σύγχυσης. Η νέα εταιρεία, που θα προκύψει από τη συγχώνευση θα μετονομασθεί σε Ευρώπη Holdings. Η ΑΜΚ, ύψους περίπου 50 εκατ. ευρώ, θα διενεργηθεί με δικαίωμα προτίμησης και επομένως όσοι επενδυτές εισήλθαν στο κεφάλαιο της ΚΛΜ μέσω του private placement θα μπορούν να συμμετάσχουν. Στην αύξηση κεφαλαίου θα συμμετάσχει ( αποκτώντας δικαιώματα από Intracom;) και ο Νικόλαος Μακρόπουλος, ο οποίος θα αποκτήσει τουλάχιστον το 10,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Ευρώπη Holdings.
  • Κάνοντας χρήση μέρους των κεφαλαίων της ΑΜΚ, η Ευρώπη Holdings θα προχωρήσει σε εξαγορά του υπόλοιπου 35% της Ευρώπη Ασφαλιστική από τον Νικόλαο Μακρόπουλο έναντι τιμήματος 16.550.000 ευρώ. Πρακτικά, δηλαδή, ο κ. Μακρόπουλος ανταλλάσσει το 35% της Ευρώπη Ασφαλιστική με το 10,3% της Ευρώπη Holdings.
  • Αύξηση κεφαλαίου εις είδος και μετρητοίς στην Ευρώπη Ασφαλιστική, που θα αποτελεί 100% θυγατρική της εισηγμένης Ευρώπη Holdings. Πρακτικά, το σύνολο σχεδόν των μετρητών που θα αντλήσει η Ευρώπη Holdings ( σ.σ. περί τα 50 εκατ. ευρώ) θα μεταφερθούν στη θυγατρική της ασφαλιστική, προκειμένου να της δώσουν δύναμη πυρός για ανάπτυξη εργασιών.

Γιατί δομείται πολυπλόκαμα η συναλλαγή

Η σύνθετη δομή της συναλλαγής επιβλήθηκε από την απαγόρευση που ενέχει το θεσμικό πλαίσιο για εξαγορά ασφαλιστικής εταιρείας από επιχείρηση με άλλο αντικείμενο. Με την παραπάνω αρχιτεκτονική, ΚΛΜ και Intracom Properties, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους ακίνητα, συγχωνεύονται, ενισχύονται με μετρητά μέσω της ΑΜΚ και αποκτούν, υπό την επωνυμία πλέον Ευρώπη Holdings, μια 100% θυγατρική ασφαλιστική εταιρεία (Ευρώπη Ασφαλιστική).

Οι συνέργειες

Το τελευταίο βήμα του προαναφερθέντος πλάνου προβλέπει αύξηση κεφαλαίου εις είδος και μετρητοίς στην Ευρώπη Ασφαλιστική, την οποία θα καλύψει εξ ολοκλήρου η Ευρώπη Holdings. Αυτό σημαίνει ότι προφανώς η εισηγμένη θα εισφέρει στη θυγατρική μέρος των μισθωμένων ακινήτων της (κάλυψη ΑΜΚ εις είδος).

Με αυτόν τον τρόπο, τα ακίνητα δουλεύουν εις διπλούν, αφού συνεχίζουν να παράγουν μισθώματα, ενώ την ίδια στιγμή μπορούν να δεσμευτούν ως μαθηματικά αποθέματα, επιτρέποντας στην ασφαλιστική να επιχειρήσει απρόσκοπτα διεύρυνση εργασιών. Υπό το παραπάνω πρίσμα, η προσδοκώμενη απόδοση μπορεί να είναι σημαντικά υψηλότερη από αυτή που θα επιτύγχανε η δημιουργία μιας ΑΕΕΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η Intracom, εξαγοράζοντας την ΚΛΜ, στόχευε στη συγχώνευσή της με την Intracom Properties για να δημιουργηθεί μια ΑΕΕΑΠ. Σχέδιο που εγκαταλείφθηκε λόγω του υψηλού discount έναντι του οποίου διαπραγματεύεται ο κλάδος πανευρωπαϊκά.

Η INTRACOM HOLDINGS (ATHEX: INTKA) (η Εταιρεία), μοναδική μέτοχος (100%) της ανώνυμης εταιρείας «INΤΡΑΚΟΜ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (δ.τ. «INTRACOM PROPERTIES») και μέτοχος στην ανώνυμη εταιρεία «Ι. ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ – Ι. ΛΑΠΠΑΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» (δ.τ. «Κ.Λ.Μ. Α.Ε.»), άμεσα κατά ποσοστό 27,60% και έμμεσα, κατά ποσοστό 60,12%, μέσω της «INTRACOM PROPERTIES», ανακοινώνει την υπογραφή στις 29/05/2024 δεσμευτικού Μνημονίου Συμφωνίας – Πλαισίου μεταξύ της Εταιρείας, της θυγατρικής της INTRACOM PROPERTIES και του κ. Νικολάου Μακρόπουλου (Πωλητή), μοναδικού μετόχου της ανώνυμης ασφαλιστικής εταιρείας «ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ» (δ.τ. «ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ»), για τον ορισμό των βασικών όρων μιας σειράς επιμέρους συναλλαγών που θα αφορούν:

1. την τμηματική απόκτηση (αρχικά ποσοστού 65% και μετέπειτα του υπολοίπου 35%) από την «INTRACOM PROPERTIES» του συνόλου των μετοχών της ως άνω ασφαλιστικής εταιρείας από τον Πωλητή, έναντι συνολικού τιμήματος ποσού €46.550.000 (εκ του οποίου ποσό € 30.000.000 θα αφορά την αγορά ποσοστού 65% και ποσό € 16.550.000 την αγορά του υπολοίπου 35%).

Η ολοκλήρωση των ως άνω μεταβιβάσεων τελεί υπό την πλήρωση αιρέσεων, περιλαμβανομένης, μεταξύ άλλων, της σχετικής έγκρισης της Τράπεζας της Ελλάδος

2. την είσοδο νέων επενδυτών στην «Κ.Λ.Μ. Α.Ε.» με απόκτηση του ποσοστού (27,60%) που κατέχει η Εταιρεία στην ως άνω εταιρεία, μέσω Ιδιωτικής Τοποθέτησης, και περαιτέρω συμμετοχή αυτών στην INTRACOM PROPERTIES, μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

3. τη δρομολόγηση των ενεργειών που απαιτούνται για την υλοποίηση:

α) της, ήδη ανακοινωθείσας στο επενδυτικό κοινό, πρόθεσης συγχώνευσης, με απορρόφηση της INTRACOM PROPERTIES από την εισηγμένη K.Λ.Μ. Α.Ε., η οποία θα μετονομασθεί σε «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.», σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4601/2019, την εταιρική, χρηματιστηριακή και φορολογική νομοθεσία, όπου η Απορροφώσα «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.» θα παραμείνει εταιρεία εισηγμένη στο Χ.Α., και β) περαιτέρω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της νέας, προερχόμενης από τη συγχώνευση, «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.», με καταβολή μετρητών στην οποία ο Πωλητής θα συμμετέχει προς απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 10,3% επί του τελικού μετοχικού κεφαλαίου της «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.», και

4. την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ», από τη μοναδική μέτοχό της, «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.».

Προς υποστήριξη της περαιτέρω ανάπτυξης της «ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ», στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας ο κ. Σ. Κόκκαλης θα αναλάβει καθήκοντα Προέδρου Δ.Σ. με Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Ν. Μακρόπουλο με διατήρηση των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων του. Πρόθεση δε της Εταιρείας είναι ο κ. Ν. Μακρόπουλος να προταθεί για την ανάληψη και της θέσης του μη εκτελεστικού Προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.».

Μετά την ολοκλήρωση των ως άνω συναλλαγών, η INTRACOM HOLDINGS θα παραμείνει ο πλειοψηφών μέτοχος της εισηγμένης «ΕΥΡΩΠΗ HOLDINGS Α.Ε.».

Οι ως άνω συναλλαγές εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός 6 μηνών από την έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος. Το επενδυτικό κοινό θα ενημερώνεται από την Εταιρεία επί της πορείας των ως άνω συναλλαγών.

Νίκος Μακρόπουλος: Aνοίγει ένα νέο κεφάλαιο

«Χαίρομαι ειλικρινά που μετά από 40 χρόνια επιτυχούς σταδιοδρομίας στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην επαγγελματική μου διαδρομή και θα ενώσω τις δυνάμεις μου με τον Όμιλο Ιντρακόμ και τον Πρόεδρό της, κ. Σωκράτη Κόκκαλη, έναν άνθρωπο τον οποίο θαύμαζα όλα τα χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας, διότι τον θεωρώ από τους πλέον επιτυχημένους, ευφυείς και χαρισματικούς Έλληνες επιχειρηματίες, και τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του τόσο προς την «ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ», όσο και σε εμένα προσωπικά», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της Ευρώπη Ασφαλιστική, Νίκος Μακρόπουλος, μετά την ανακοίνωση της Intracom για τη συναλλαγή.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω, επίσης, θερμά τον κ. Δημήτρη Θεοδωρίδη, όλους τους συνεργάτες του Ομίλου Ιντρακόμ και ιδιαίτερα τους κ.κ. Δημήτρη Κλώνη και Γιάννη Παπαβασιλείου για την πολύτιμη βοήθειά τους στην ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθώς και τους συμβούλους μου «Deloitte» και «KLC Δικηγορική Εταιρεία».

Η «ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ» ιδρύθηκε το έτος 1985 και από την ίδρυσή της έχει πάντα κερδοφόρα αποτελέσματα. Διατηρεί υψηλότατους δείκτες φερεγγυότητας, γεγονός που την κατατάσσει στις πλέον αξιόπιστες και φερέγγυες ασφαλιστικές εταιρείες.

Με την υπογραφή της σημερινής Δεσμευτικής Συμφωνίας, ο Όμιλος Ιντρακόμ επιδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς επιλέγει να συμμετάσχει σε μια υγιή και αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία πορεύεται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με επιτυχία, συνέπεια και αξιοπιστία για 40 συναπτά έτη.

Θεωρώ ότι η απόφαση του Ομίλου Ιντρακόμ να επενδύσει στο χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης θα αποδειχθεί άκρως επιτυχημένη, καθώς τα επόμενα έτη προβλέπεται ότι τα ασφάλιστρα θα αυξηθούν από το ποσοστό του 2,5% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα στο ποσοστό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, δηλαδή στο 8% – 10% του ΑΕΠ.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να διαβεβαιώσω τους πελάτες και τους συνεργάτες μας ότι, τόσο η «ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ» όσο κι εγώ προσωπικά, θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα τους, στηρίζοντας έμπρακτα το έργο τους και ικανοποιώντας τις ανάγκες τους.

Υπό το νέο επιχειρηματικό σχήμα, υπόσχομαι, ως CEO της εταιρείας, ότι θα καταβληθεί από όλους κάθε δυνατή προσπάθεια για την περαιτέρω ανάπτυξη των εργασιών της «ΕΥΡΩΠΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ» καθιστώντας την ηγέτιδα δύναμη στην Ελληνική ασφαλιστική αγορά».

Η ανακοίνωση της «Ευρώπη Ασφαλιστική»

«Η Ευρώπη Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία Γενικών Ασφαλειών (η «Ευρώπη Ασφαλιστική» ή η «Εταιρεία»), ανακοινώνει σήμερα, την 29η Μαΐου 2024, την υπογραφή Δεσμευτικής Συμφωνίας-Πλαισίου με τον Όμιλο Intracom (ο «Όμιλος» ή η «Intracom»), για την είσοδό του Ομίλου στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας (η «Συναλλαγή»). Η ως άνω στρατηγική επένδυση επιβεβαιώνει την ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική της Ευρώπης Ασφαλιστικής και την κοινή πρόθεση των συμβαλλομένων να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη της ασφαλιστικής αγοράς.

Βάσει των όρων της συμφωνίας, με την ολοκλήρωση της Συναλλαγής, ο κ. Σωκράτης Κόκκαλης θα αναλάβει τη θέση του Προέδρου στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρώπης Ασφαλιστικής. Ο κ. Νικόλαος Α.

Μακρόπουλος, με τις ιδιότητες του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου, θα έχει πλήρεις εκτελεστικές αρμοδιότητες, ενώ πρόθεση του Ομίλου είναι να αναλάβει και Πρόεδρος του Δ.Σ. στη μητρική εταιρεία της Ευρώπης Ασφαλιστικής, όπως αυτή μετονομαστεί σε Ευρώπη Holdings. Επίσης, η υλοποίηση της Συναλλαγής προβλέπει και την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης της Ευρώπης Ασφαλιστικής, η οποία ήδη διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες Κεφαλαιακής Επάρκειας και ρευστότητας.

Ο κ. Νικόλαος Μακρόπουλος είναι από τα πλέον έμπειρα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, βραβευμένος ως leader, με μακρά και επιτυχημένη διαδρομή, κι έχει διατελέσει σε σειρά αξιωμάτων στον επιχειρηματικό, αθλητικό και πολιτικό χώρο (τέως Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας και Επενδύσεων του Δήμου Αθηναίων). Θα συνεχίσει δε να καθοδηγεί την Εταιρεία, παραμένοντας δίπλα στους πελάτες που διαχρονικά τη στηρίζουν, καθώς και στο δίκτυο των συνεργατών της, με στόχο να αναπτυχθεί περαιτέρω σε νέους κλάδους.

Με την ως άνω Δεσμευτική Συμφωνία-Πλαίσιο, η Intracom επιδεικνύει έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στο θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης, καθώς επιλέγει να συμμετάσχει σε μια ιστορική, αμιγώς ελληνική εταιρεία, η οποία πορεύεται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με επιτυχία, συνέπεια και αξιοπιστία για πάνω από 40 συναπτά έτη και να ενισχύσει τις προοπτικές της μέσα από την περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων κλάδων της Εταιρείας, αλλά και την είσοδο σε νέους κλάδους, πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση και το όφελος των ασφαλισμένων. Η υλοποίηση της Συναλλαγής θα ξεκινήσει με τη λήψη της έγκρισης από την ΤτΕ.

Στο πλαίσιο της εν λόγω Συναλλαγής, η Deloitte ενήργησε ως Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος και η KLC ως Νομικός Σύμβουλος της Ευρώπη Ασφαλιστικής».

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago