Επιλογές

Οι Χειμερινοί Αγώνες στο Πεκίνο αφορμή για νέες γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις

Δεν αποτελεί καινοτομία να πολιτικοποιούνται οι Ολυμπιακοί Αγώνες και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς και τώρα που ξεκινούν οι Χειμερινοί Αγώνες στο Πεκίνο.

Σε μια περίοδο, που οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται στα «κόκκινα», λόγω Ουκρανίας, η Ουάσιγκτον επέλεξε να σηκώσει τους τόνους απέναντι και στην Κίνα, ανακοινώνοντας εδώ και εβδομάδες ένα πολιτικό και διπλωματικό μποϋκοτάζ των αγώνων. Το παράδειγμα της έχουν ακολουθήσει και μια σειρά χώρες του δυτικού κόσμου: Βρετανία, Γερμανία, Καναδάς, Αυστραλία, Ιαπωνία, Βέλγιο και Δανία. Το μποϋκοτάζ δεν αφορά τους αθλητές των χωρών, αλλά την απουσία από τις επίσημες εκδηλώσεις υψηλόβαθμων πολιτικών εκπροσώπων. Και μάλιστα κάποιες πρωτεύουσες, όπως το Βερολίνο δεν το αποκαλούν επισήμως έτσι. Απλώς δεν θα στείλουν εκπροσώπους των κυβερνήσεων τους.

Επίσημη αιτιολογία η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η καταπίεση της μειονότητας των Ουιγούρων και γενικότερα το έλλειμα δημοκρατίας στην «μεγάλη αντίπαλο» των ΗΠΑ τον 21ο αιώνα. Δυτικά ΜΜΕ επισημαίνουν αυτές τις μέρες ότι το «παρών» στην τελετή έναρξης της Παρασκευής θα δώσουν περίπου 20 ηγέτες αυταρχικών καθεστώτων όπως ο Βλάντιμιρ Πούτιν, αλλά και επικεφαλής κυβερνήσεων ή κρατών όπως το Καζακστάν, το Τουρκμενιστάν, το Πακιστάν, η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος και το Κατάρ. Από την Ευρώπη θεωρείται σίγουρο ότι θα ταξιδέψουν οι πρόεδροι της Πολωνίας και της Σερβίας, οι οποίοι επίσης δεν κατατάσσονται στην κατηγορία των πιο φανατικών υπερασπιστών της δημοκρατίας.

Επιχείρηση απομόνωσης της Κίνας

Με άλλα λόγια στη Δύση επικρατεί μια προσπάθεια συνολικής πολιτικής απαξίωσης αν όχι «απομόνωσης» της Κίνας. Ολα αυτά προφανώς και έχουν ενοχλήσει την κινεζική ηγεσία, που κατηγόρησε μάλιστα τις ΗΠΑ, ότι σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν την παρουσία ξένων αθλητών στη χώρα για να ξεδιπλώσουν μια εκστρατεία συκοφάντησης της χώρας, με πλαστά δημοσιεύματα και πληροφορίες.

Ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Βανγκ Γι κάλεσε τον ομόλογο του των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν να σταματήσει να «κακολογεί» την Κίνα με αστήρικτες θεωρίες. Οι δύο πολιτικοί είχαν τηλεφωνική συνομιλία και δεν είναι τυχαίο ότι και οι δύο πλευρές άφησαν να μαθευτεί ότι οι τόνοι δεν ήταν και τόσο φιλικοί. Μάλιστα κινεζικά ΜΜΕ φρόντισαν να διαρρεύσει και η δήλωση του Βανγκ περί θεμιτών ανησυχιών της Μόσχας στον τομέα των εγγυήσεων ασφαλείας σε σχέση με το «ουκρανικό».

Για εκπροσώπους οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Ηuman Rights Watch, προβληματικό είναι πάντως το γεγονός ότι εκτός από τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, ο οποίος βρίσκεται εδώ και μέρες στο Πεκίνο, στην τελετή έναρξης θα παραβρεθεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Πλήγμα στο προφίλ του Πεκίνου

Μετά την επιτυχία των καλοκαιρινών Αγώνων του 2008 που είχαν στόχο να μεταδώσουν μια εικόνα μιας χώρας φιλικής και ανοικτής στον κόσμο, η ηγεσία της χώρας επεδίωκε να «φρεσκάρει» τώρα ένα τέτοιο προφίλ. Η «επίθεση» της Ουάσιγκτον χαλάει τώρα το σενάριο. Παράλληλα οι αυστηρές προδιαγραφές υγειονομικής προστασίας εξαιτίας της πανδημίας, δεν επιτρέπουν «ανοικτούς αγώνες». Τα εισιτήρια θα διατίθενται για παράδειγμα με πολύ συγκεκριμένο και ελεγχόμενο τρόπο.

Ολα αυτά έχουν ενοχλήσει την σινική πλευρά. Αναμένεται πλέον ποιά θα είναι μεσοπρόθεσμα η αντίδρασή της απέναντι στην αμερικανική πρόκληση. Σε κάθε περίπτωση οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν δικαιώνουν την παράδοσή τους ως μια αφορμή για «παγκόσμια ανακωχή». Αντιθέτως στην συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται να αποτελούν μια αφορμή όξυνσης των εντάσεων.

Στο παιχνίδι και η Ταϊβάν

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μιλώντας χθες στη γερμανική τηλεόραση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν, Γιόζεφ Γου έβαλε στην ημερήσια διάταξη ένα σενάριο επίθεσης της Κίνας στη χώρα του, ανάλογο με εκείνο που διακινούν Ουάσιγκτον και Λονδίνο, για αναμενόμενη επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η δήλωσή του ήταν χαρακτηριστική του κλίματος, που επιχειρείται να διαμορφωθεί: «Δεν αμφιβάλλουμε για την αδιαμφισβήτητη δέσμευση της Αμερικής στην Ταϊβάν. Φυσικά, ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να παρέχουν στην Ταϊβάν όπλα, εκπαίδευση και υπηρεσίες και θα διατηρήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών υψηλού επιπέδου για να μπορέσει η Ταϊβάν να αμυνθεί. Είναι ευθύνη μας να φροντίσουμε την άμυνά μας. Εάν η Κίνα έρθει στην Ταϊβάν, θα έχουμε τη δύναμη της θέλησης και το ανθρώπινο δυναμικό να πολεμήσουμε για την πατρίδα μας».

Διαβάστε ακόμα:

Τζο Μπάιντεν και Ουκρανία: Μια «ειδική» σχέση που κρατάει από πολύ παλιά

Το διπλό παιχνίδι ΗΠΑ και Βρετανίας στην Ουκρανία: Οι κυρώσεις που προτείνουν θα πλήξουν και την Ευρώπη

Πορτογαλία: Απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή εξασφαλίζει το κόμμα του πρωθυπουργού Αντ. Κόστα

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago