Προφανώς ο κ. Τσίπρας όταν έριχνε το «χαρτί» της πρότασης μομφής , ήξερε πολύ καλά ότι δεν θα έριχνε την Κυβέρνηση. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης διαθέτει μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κανένας Αρχηγός Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε όλη την μεταπολίτευση δεν έριξε κυβέρνηση με πρόταση μομφής. Τα αριθμητικά νούμερα δεν έβγαιναν.
Η πρόταση μομφής δίνει την δυνατότητα μιας γενικευμένης πολιτικής αντιπαράθεσης , που τουλάχιστον η Αξιωματική Αντιπολίτευση που την καταθέτει, επιχειρεί να αναδείξει τις κυβερνητικές αρρυθμίες και αδυναμίες . Σημαντικότερο δε από όλα είναι αν υπάρχουν «πολιτικά χαρτιά» που θα δημιουργήσουν ρωγμές στην «πανοπλία» του Πρωθυπουργού, οι οποίες με την πάροδο του χρόνου και την συσσώρευση πρόσθετων αντιπαραθέσεων θα γίνουν ακόμα πιο μεγάλες .Η Κυβέρνηση λοιπόν δεν ανατράπηκε, όπως ακριβώς συνέβη διαχρονικά σε όλη την μεταπολίτευση, ανεξαρτήτως του ποιος κάθε φορά ήταν Κυβέρνηση και ποιος Αντιπολίτευση.
Ρωγμές όμως υπήρξαν στη «πανοπλία» του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:
Απομονώθηκε πολιτικά, καθώς όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Κ.Κ.Ε , ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση) συντάχθηκαν με την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ και την υπερψήφισαν . Και όλα ανεξαρτήτως των κόμματα της αντιπολίτευσης, «σφυροκόπησαν» επί τρείς μέρες την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και για την πλήρη κατάρρευση του Επιτελικού Κράτους στην αντιμετώπιση του χιονιά, αλλά και στα άλλα μείζονα ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η Ελληνική κοινωνία, όπως η πανδημία, η ακρίβεια, οι ανατιμήσεις, η ενεργειακή κρίση
Το περίφημο «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, στο οποίο πάτησε ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ για την εκλογική τους επικράτηση του 2019, τείνει να σπάσει. Κάθε μέρα που περνά η ιδεοληπτικές πολιτικές της Κυβέρνησης, οι κακοί χειρισμοί, η συρρίκνωση των εισοδημάτων, η αδυναμία να περιοριστεί η πανδημία, ο αριθμός των νεκρών , η παραμέληση του ΕΣΥ κα, δημιούργησαν ένα νέο σκηνικό και νέες ανάγκες , που αλλάζουν συνολικά τα πολιτικά δεδομένα.Στη μάχη της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης «έχασε» 3 Υπουργούς . Για δύο βασικούς Υπουργούς και προσωπικές επιλογές του κ. Μητσοτάκη καταγράφηκαν ανάγλυφα οι μεγάλες ευθύνες τους για την παράλυση του κρατικού μηχανισμού στην αντιμετώπιση του χιονιά. Ο Χρήστος Συλιανίδης κυριολεκτικά αποκαθηλώθηκε , ενώ αποκαθηλώθηκε και ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος , που όπως αποκαλύφθηκε είχε την ευθύνη του συντονισμού από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου και συμμετείχε στην σύσκεψη που είχε γίνει την Κυριακή το μεσημέρι.
Στις σοβαρότατες απώλειες του κ. Μητσοτάκη καταλογίζεται και αυτή τοου Υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη για την εμπλοκή που φαίρεται να έχει με τον υπόδικο Μένιο Φουρθιώτη
Η μεγάλες μάχες μέσα στη Βουλή και ιδίως μια πρόταση μομφής ή ένα «άγριο στρίμωγμα» της Κυβέρνησης από την αντιπολίτευση συνήθως συνοδεύεται από «γέφυρες» και «επιστροφές στο μαντρί» με ψήφο στήριξης προς το Κυβερνών Κόμμα βουλευτών που είτε διαγράφησαν, είτε ανεξαρτητοποιήθηκαν . Αυτό δεν φάνηκε να έγινε. Γιατί ο προσφάτως διαγραφείς βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος , από ότι φαίνεται ψήφισε παρόν. Η Ν.Δ είχε εκλέξει 158 βουλευτές. Η κ. Μαρριέτα Γιαννάκου, λόγω προβλήματος Υγείας ήταν απούσα άρα 157. Μείον ο κ. Μπογδάνος ως διαγραφής 156 . Τόσους έλαβε κατά η πρόταση μομφής 156 . Εκτός αν ήταν άλλος βουλευτής της ΝΔ που ψήφισε παρόν οπότε το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο. Και από την στιγμή που ο κ. Μπογδάνος δεν λεκανε κάποια παρέμβαση του στυλ εγώ ψήφισα κατά της πρλοτασης μομφής, ψάξτε να δείτε ποιος Νεοδημοκράτης ψήφισε παρόν, πρακτικά σημαίνει ότι ο κ. Μπογγδάνος ψήγφισε παρόν. Το σημαντικό εδώ είναι πως αφού δεν γύρισε τώρα ο κ. Μπογδάνος, είναι πιθανό να μην επιστρέψει στη ΝΔ και να έχει κεντρικό ρόλο στη δημιουργία πολιτικού κόμματος μαζί με άλλους παράγοντες, το οποίο θα τοποθετείται δεξιότερα της Ν.ΔΤα όσα είπε στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, βάθυναν το ρήγμα που είχε εμφανιστεί ανάμεσα στον ίδιο και τους «εκσυγχρονιστές» ΄που προέρχονταν από το ΠΑΣΟΚ. Οι αποστάσεις πλέον που πήρε ο κ. Βενιζέλος με τις δηλώσεις δυσαρέσκειας του προς τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου είναι χαρακτηριστικές, ενώ ήδη έχουν απομακρυνθεί από το στρατόπεδο του κ. Μητσοτάκη και επιστέφουν στο ΚΙΝΑΛ, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Γιώργος Φλωρίδης . Επιπλέον τα όσα είπε ο Πρωθυπουργός για την Novartis, δημιούργησαν εκρηκτικό κλίμα στις σχέσεις του με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με χαρακτηριστική την επίθεση που εξαπέλυσε η Χαριλάου Τρικούπη , μέσω του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη που χαρακτήρισε αντιθεσμική την τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη.
Διαβάστε επίσης:
Μητσοτάκης: Αμήχανη και αδιέξοδη η πρόταση δυσπιστίας
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Τελειώσατε πολιτικά – Χρωστάτε 23.275 συγγνώμες
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…