Κόσμος

Το «stop» του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Ράφα και η αντίδραση του Ισραήλ

Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ), της ανώτατης δικαστικής αρχής του ΟΗΕ, διέταξαν σήμερα το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, όπως είχε ζητήσει η Νότια Αφρική. Διαβάζοντας την απόφαση, ο πρόεδρος του ΔΔ, Ναουάφ Σαλάμ, είπε ότι με τα προσωρινά μέτρα που διέταξε το δικαστήριο τον Μάρτιο δεν αντιμετωπίστηκε πλήρως η κατάσταση στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα και πλέον πληρούνται οι προϋποθέσεις για μια νέα κατεπείγουσα εντολή.

«Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση» στη Ράφα, τόνισε, διατάζοντας παραλλήλως την κυβέρνηση του Τελ Αβίβ να ανοίξει και πάλι τη μεθοριακή διάβαση της Ράφας για την ανεμπόδιστη είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας και να διασφαλίσει την πρόσβαση των ερευνητών του στη Λωρίδα της Γάζας. Ζητά επίσης από το Ισραήλ να αναφέρει εντός ενός μηνός στο Διεθνές Δικαστήριο την πρόοδο που έχει κάνει όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που του ζητήθηκαν.

Το Δικαστήριο στήριξε το αίτημα της Νότιας Αφρικής που ζητούσε να διατάξει το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, μία εβδομάδα αφότου η Πρετόρια κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία. Το Ισραήλ έχει κατ’ επανάληψη απορρίψει τις κατηγορίες της γενοκτονίας ως αβάσιμες και υποστηρίζει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Γάζα γίνονται για λόγους αυτοάμυνας. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε μάλιστα χθες ότι «καμία δύναμη στη Γη δεν θα σταματήσει το Ισραήλ από το να προστατεύει τους πολίτες του και να καταδιώκει τη Χαμάς στη Γάζα».

Η ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ ζήτησε επίσης να απελευθερωθούν αμέσως οι όμηροι που κρατά η Χαμάς μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου. Στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θεωρεί πως «είναι βαθύτατα ανησυχητικό ότι πολλοί όμηροι παραμένουν σε αιχμαλωσία» και επανέλαβε «την έκκλησή του για την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή τους».

Το Διεθνές Δικαστήριο είναι αρμόδιο να εξετάζει διαφορές μεταξύ των κρατών και οι αποφάσεις του είναι τελεσίδικες και δεσμευτικές. Ωστόσο δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλει την εφαρμογή τους και αυτές  έχουν αγνοηθεί στο παρελθόν.  

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση και ο εκπρόσωπος της προεδρίας της, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, δήλωσε στο Reuters ότι αυτή (η απόφαση) αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Την απόφαση χαιρέτισε και η Χαμάς. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αναμένει από την ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ «να λάβει απόφαση για τον τερματισμό της επιθετικότητας και της γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού λαού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο στη Ράφα», σημειώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει στη Τζαμπάλια και σε άλλες περιοχές του θύλακα δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο».

«Ρηξικέλευθη» χαρακτήρισε την απόφαση το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής, υπογραμμίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που γίνεται ρητή αναφορά στο Ισραήλ να σταματήσει τη στρατιωτική δράση του σε οποιαδήποτε περιοχή της Γάζας». Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο γενικός διευθυντής του υπουργείου, Ζέιν Ντάνγκορ, πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ντε φάκτο έκκληση για κατάπαυση του πυρός», καθώς η απόφαση «διατάζει το ισχυρότερο από τα μέρη αυτής της σύγκρουσης να σταματήσει την πολεμική δράση του εναντίον του λαού της Παλαιστίνης».

Στο Ισραήλ, ο Νετανιάχου συγκάλεσε τηλεφωνική σύσκεψη με τη συμμετοχή πολλών υπουργών της κυβέρνησής του, ενώ το γραφείο του χαρακτήρισε, για άλλη μία φορά, ψευδείς και εξωφρενικές τις κατηγορίες της Νότιας Αφρικής για διάπραξη γενοκτονίας. Σε κοινή ανακοίνωση με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, το γραφείο του Νετανιάχου δήλωσε ότι θα συνεχίσει να επιτρέπει την είσοδο της βοήθειας στη Γάζα «σύμφωνα με τον νόμο».

Ο ακροδεξιός  υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί την απόφαση. Την ίδια ώρα, ο Μπένι Γκαντς, μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, ανέφερε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον «δίκαιο και αναγκαίο» πόλεμο κατά της Χαμάς. Την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου καταδίκασε και ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Γιαϊρ Λαπίντ, υπογραμμίζοντας ότι το Δικαστήριο δεν συνέδεσε την απαίτησή του για τερματισμό των συγκρούσεων με την απαίτηση να απελευθερωθούν οι Ισραηλινοί όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago