Επιχειρήσεις

Καμπανάκι από Παπαλεξόπουλο – Μυτιληναίο: Η Ευρώπη χρειάζεται επανεκκίνηση

Σφοδρές επικρίσεις στην απερχόμενη Κομισιόν άσκησαν ο Βαγγέλης Μυτιληναίος και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος στην απερχόμενη Κομισιόν και την πρόεδρό της, από το βήμα εκδήλωσης του ΣΕΒ με θέμα «Ευρωεκλογές 2024: Ο κόσμος αλλάζει. Η Ευρώπη μπορεί;».

Δομικά και λειτουργικά προβλήματα στην ΕΕ ανέδειξε ο πρόεδρος της Eurometaux Βαγγέλης Μυτιληναίος στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΣΕΒ με συντονιστή τον Αλέξη Παπαχελά, ενώ ήταν και δηκτικός για το επίπεδο της ελληνικής εκπροσώπησης στις Βρυξέλλες καθώς και για την ανααποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ομίλου Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος ήταν πιο συγκρατημένος στα σχόλιά του, αλλά αρκετά πιο απαισιόδοξος στις προοπτικές του.

Σχετικά με την οικονομία στην Ελλάδα, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος σημείωσε ότι αν και η χρηματιστηριακή οικονομία είναι ανοδική, ενώ η πραγματική οικονομία έχει πολλά να αποδείξει. Και σημείωσε “πιστεύω στην Ελλάδα, δεν πιστεύω στην Ευρώπη”, σημείωσε, αναφερόμενος στην καλύτερη πορεία και την προοπτική της Ελλάδας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τόσο ο Βαγγέλης Μυτιληναίο όσο και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος τάχθηκαν υπέρ της ανάθεσης της προεδρίας της Κομισιόν στον Μάριο Ντράγκι και κατά της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με τον πρώτο μάλιστα να χαρακτηρίζει την απερχόμενη Κομισιόν “τη χειρότερη στην ιστορία της ΕΕ, από τη διακήρυξη της Ρώμης”.

Επίσης, ο Βαγγέλης Μυτιληναίος διαφώνησε με την εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό και όχι με λίστα, επισημαίνοντας ότι “στις Βρυξέλλες πρέπει να στέλνουμε τους αρίστους”, ξεκαθαρίζοντας η ελληνική εκπροσώπηση είναι η χειρότερη δυνατή.

Μάλιστα ο επικεφαλής του ομίλου Mytilineos απαντώντας σε ερώτηση για την άνοδο της ακροδεξιάς, διευκρίνισε ότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για ακροδεξιά στροφή της κοινωνίας αλλά για αντιστυστημική ψήφο που τροφοδοτείται από την αναποτελεσματικότητα του κράτους των Βρυξελλών και τον κατακερματισμό των εθνικών κυβερνήσεων, που καθιστά δυσλειτουργικό το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο πρόεδρος του ομίλου Mytilineos επιτέθηκε μάλιστα στην ηγεσία της Κομισιόν κατηγορώντας την ότι αντί να εστιάζει στην επίλυση προβλημάτων που απαξιώνουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία, αυτή ασχολήθηκε μονολιθικά και αναποτελεσματικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Επίσης, για ακόμη μια φορά κατηγόρησε το “πράσινο λόμπι” των Βρυξελλών για την κακοσχεδιασμένη πράσινη μετάβαση. Ο Βαγγέλης Μυτιληναίος υπογράμμισε ότι κανένα από τα δύο αυτά θέματα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα των Ευρωεκλογών.

Παπαλεξόπουλος: Πρόβλημα η γραφειοκρατία

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ, Αντιπρόεδρος ERT αναφέρθηκε στη μεγάλη γραφειοκρατία και στο λογική με την οποία έχει στηθεί η δομή της Ευρώπης, που στοχεύει περισσότερο στο να εμποδίσει κάθε χώρα να παραβαίνει κανόνες παρά να ενθαρρύνει τη συνολική ανάπτυξη. “Χρειαζόμαστε περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη”, τόνισε.

Όπως είπε, “η Ευρώπη είναι το σπίτι μας όμως έχει μείνει πίσω. Έχει ρυθμούς ανάπτυξης πολύ χαμηλότερους από τον υπόλοιπο κόσμο, έχει χάσει τις περισσότερες ελπίδες να είναι στην κορυφή του κόσμου τεχνολογικά και έχει αδυνατίσει γεωπολιτικά.

Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή που χρειάζεται μια ευρωπαϊκή επανεκκίνηση που θα δώσει πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες περνούν μια υπαρξιακή κρίση και κινδυνεύουμε να προλάβει η αποβιομηχάνιση την προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση”, σημείωσε.

“Η προϋπόθεση για να έχουμε αυτά που θέλουμε είναι να έχουμε ανάπτυξη. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλουμε να αναδείξουμε με τη σημερινή συζήτηση καθώς φέτος θα διαλέξουμε όχι μόνο εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και την ηγεσία της Κομισιόν”.

Σημείωσε επίσης, ότι πλέον στην Ευρώπη υπάρχει ένα ισχυρό αντισυστημικό κύμα αριστερά και δεξιά, που δε βλέπει να επιβεβαιώνεται η υπόσχεση ότι η επόμενη γενιά μπορεί να έχει καλύτερη ζωή από την προηγούμενη και απορρίπτει συνολικά την Ευρώπη.

Με λίγους πόρους και 27 πρωθυπουργούς δεν μπορεί να κάνει πολιτική η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος, και σχολιάζοντας την απουσία της Αγγλίας από την Ε.Ε. είπε ότι η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρώπη ήταν μια μεγάλη απώλεια και για τις δύο πλευρές.

Για το ενδεχόμενο των αμερικανικών εκλογών, σημείωσε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι τα του οίκου μας, και εκτίμησε ότι οι διαφορές Τραμπ και Μπάιντεν τελικά είναι μικρότερες από αυτές που φαίνονται.

Έμφαση στην Ελληνική αμυντική βιομηχανία

Τόσο ο Βαγγέλης Μυτιληναίος όσο και ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναγνώρισαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε δυναμική αύξησης των αμυντικών δαπανών και άνοιξε τη συζήτηση για την αναθέρμανση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο υποστήριξαν την ανάγκη στήριξης και αναβίωσης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι για χρόνια έχει παραδοθεί στο έλεος.

Μάλιστα ο Βαγγέλης Μυτιληναίος επισήμανε ότι η Ελλάδα αγόρασε πανάκριβους εξοπλισμούς, όπως οι φρεγάτες Belh@ra με ελάχιστη συμπαραγωγή, ενώ τα παλαιότερα τέτοια προγράμματα είχαν μεγάλο ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Αν τα ελληνικά αμυντικά συστήματα δούλευαν τώρα θα μπορούσαν να λειτουργούν σε 3 βάρδιες, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος. Σήμερα η άμυνα είναι προτεραιότητα για τον προϋπολογισμό της Ευρώπης και πλέον μιλάμε για ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική εξοπλισμών, σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος και αναρωτήθηκε αν πρέπει η Ελλάδα να βάλει σε προτεραιότητα και την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago