Απόψεις

Τι φέρνει η επόμενη μέρα της πρότασης δυσπιστίας

Η κυβέρνηση ξεπέρασε το σκόπελο της πρότασης δυσπιστίας. Αυτό ήταν αναμενόμενο, το γνώριζαν όλοι, περισσότερο απ’ όλους ο Αλέξης Τσίπρας όταν κατέθετε την πρόταση την προηγούμενη Πέμπτη. Καμία κυβέρνηση δεν έχει πέσει από πρόταση δυσπιστίας στη Μεταπολίτευση; Ήταν λοιπόν μια μάταιη κίνηση αυτή, «μια απέλπιδα προσπάθεια του Τσίπρα να βρει λύσεις στα αδιέξοδά του» όπως ανέφερε το κυβερνητικό non paper και παπαγάλιζαν όλοι οι βουλευτές της συμπολίτευσης; Τα δεδομένα δείχνουν το αντίθετο. Ας δούμε τι επιβεβαιώθηκε και τι όχι, αλλά κυρίως, τι φέρνει η επόμενη μέρα.

  1. Σύσσωμη η αντιπολίτευση συντάχθηκε με την πρόταση Τσίπρα και καταδίκασε την κυβέρνηση. Με απλά λόγια το επιτελικό κράτος ήταν μόνο του. Λογικά αυτή η συσπείρωση θα πάει έως τις εκλογές.
    1. Επί 3 ημέρες ακούστηκαν αλήθειες και γεγονότα που εν πολλοίς αποκρύπτονται ή παραποιούνται από τα συστημικά ΜΜΕ με κερασάκι στην τούρτα τις επαφές της μισής Ν.Δ. με τον υπόδικο τηλεπαρουσιαστή Μένιο Φουρθιώτη. Σε οποιαδήποτε ευνομούμενη χώρα ο κ. Γεραπετρίτης θα αποτελούσε ήδη παρελθόν από την κυβέρνηση, ειδικά μετά τις χθεσινές δηλώσεις του στη Βουλή και τα μηνύματα που δημοσιοποίησε στη συνέχεια ο παρουσιαστής. Ο ίδιος δηλώνει πως έχει κι άλλα ράμματα για τη γούνα κυβερνητικών στελεχών και απειλεί να τα δημοσιοποιήσει. Απειλεί με «ηχητικά» ντοκουμέντα. Η εικόνα της κυβέρνησης, όσο και αν ο κ. Μητσοτάκης τεχνηέντως μπέρδεψε τ’ όνομά του στη Βουλή, έχει ήδη πληγεί για τις στενές σχέσεις στελεχών της με το εν λόγω άτομο.
  2. Το επιτελικό κράτος ξεγυμνώθηκε. Ουσιαστική απάντηση για το τι συνέβη και αποκλείστηκε η Αθήνα δεν έδωσε κανείς από την κυβέρνηση. Το μενού της επιχειρηματολογίας τους περιλάμβανε μπόλικες συγγνώμες, γενικόλογες αναφορές περί λαθών και επίρριψη ευθυνών σε όλους τους άλλους πλην του επιτελικού κράτους. Από εκεί και πέρα το μέλλον δεν είναι καθόλου ευοίωνο ως προς την ετοιμότητά της να πετύχει στην επόμενη ανάλογη πρόκληση. Κι έρχεται καλοκαίρι. Και το καλοκαίρι φέρνει φωτιές… Την ίδια ώρα η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά και η κυβέρνηση δεν φαίνεται ικανή να περιορίσει τον αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία αυτή η κατάσταση. Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για το Μαξίμου.
  3. Δόθηκε ένα στίγμα όσον αφορά στο που θα επενδύσουν στις επερχόμενες εκλογές, όταν αυτές γίνουν, οι εμπλεκόμενοι. Η Ν.Δ. στα όσα παρουσιάζει ως δικά της «οικονομικά επιτεύγματα» και στη σύγκριση με τον επάρατο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση χτίζει αφήγημα πάνω στο «δεν αξίζει στην Ελλάδα τέτοια παρακμή που εκπροσωπεί ο Μητσοτάκης και η παρέα του», προκρίνοντας λύσεις με κεντροαριστερό πρόσημο. Και το ΚΙΝΑΛ; Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη δέχθηκε την ευθεία επίθεση χθες βράδυ από τον πρωθυπουργό με την κατηγορία ότι «συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ». Αν προσέξει κανείς το βίντεο την ώρα της επίθεσης θα διαπιστώσει ότι ο πρωθυπουργός δεν αισθανόταν καθόλου καλά εκείνη την ώρα, γνωρίζοντας καλά πως το μεγαλύτερο πρόβλημα διαρροής ψηφοφόρων προς τη Χαριλάου Τρικούπη το έχει ο ίδιος και όχι η Κουμουνδούρου. Η εκτίμηση είναι πως το ΚΙΝΑΛ τουλάχιστον μέχρι τις κάλπες θα εξακολουθήσει να υπηρετεί το αφήγημα της «αυτόνομης» πορείας. Γνωρίζει καλά όμως ότι θα έρθει η στιγμή που θα κληθεί να πάρει θέση. Κι εκεί θα κριθεί. Το ΚΚΕ είναι το γνωστό ΚΚΕ, δεν περιμένεις έκπληξη από τον Περισσό. Η Ελληνική Λύση άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση όλο το 3ήμερο, πατώντας πάνω στο αφήγημα ότι υπάρχει «συμφωνία» μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Με τις ανακατατάξεις στην άκρα δεξιά είναι δύσκολο κανείς να εκτιμήσει τι θα γίνει. Το ΜέΡΑ 25 κινήθηκε έντονα κατά της «Μητσοτάκης Α.Ε.», άσκησε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ας μείνουμε στην ατάκα του Γιάνη Βαρουφάκη προς την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «δεν είμαστε υπέρ των ίσων αποστάσεων». Το λες και κλείσιμο ματιού.
  4. Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να αισθάνεται δικαιωμένος από την επιλογή του. Εξάλλου ο στόχος του όπως είπαμε δεν ήταν να ρίξει την κυβέρνηση. Ήταν να εκθέσει το Μαξίμου, να κερδίσει τις εντυπώσεις από τον Μητσοτάκη, να τον αποδομήσει, να δείξει στον Ανδρουλάκη πως θα παιχτεί το παιχνίδι στο εγγύς μέλλον, αλλά και να εμφανιστεί ως ο απόλυτος κυρίαρχος στο εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ μεσούσης της διαδικασίας προς το συνέδριο. Λίγο πολύ, έπεσε μέσα σε όλα.

Διαβάστε επίσης :

Βουλή: έτσι αξιολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ την τριήμερη κόντρα για την πρόταση μομφής – 7 λέξεις, 6 συμπεράσματα  

Ο Μητσοτάκης βλέπει ως εχθρό το ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη και δεν το κρύβει – η απρέπεια προς τον Σκανδαλίδη

Πορτογαλία: Απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή εξασφαλίζει το κόμμα του πρωθυπουργού Αντ. Κόστα

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago