Κόσμος

Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος – σε ανάκληση πρεσβευτών προχωρά το Ισραήλ

Η Ισπανία και η Ιρλανδία θα αναγνωρίσουν την ύπαρξη ενός παλαιστινιακού κράτους από την Τρίτη 28 Μαΐου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών Πέδρο Σάντσεθ και Σάιμον Χάρις. Οι δύο χώρες είχαν προαναγγείλει εδώ και καιρό την απόφασή τους να προχωρήσουν σε αυτήν την ενέργεια. Σήμερα μάλιστα, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αναμένει πως και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν την Ιρλανδία και την Ισπανία, τις επόμενες εβδομάδες.

Ήδη και η Νορβηγία, δια του πρωθυπουργού Γιόνας Γκαρ Στέρε ανακοίνωσε ότι συντάσσεται με την Ισπανία και την Ιρλανδία. “Η κυβέρνηση αποφάσισε να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης”, δήλωσε ο Στέρε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Όσλο, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Μαΐου. Ο Νορβηγός πρωθυπουργός απηύθυνε επίσης “ισχυρή έκκληση” σε άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο. Πρέπει να διατηρήσουμε ζωντανή τη μόνη εναλλακτική που προσφέρει μια πολιτική λύση για Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ομοίως: δύο κράτη που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο με ειρήνη και ασφάλεια, σημείωσε. Ο Στέρε καταδίκασε εκ νέου τη Χαμάς και διαβεβαίωσε ότι η αναγνώριση της Παλαιστίνης αποτελεί ένα μέσο υποστήριξης των μετριοπαθών δυνάμεων που χάνουν έδαφος σε αυτήν την παρατεταμένη και ωμή σύγκρουση.

Στην έκκλησή του προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο Νορβηγός πρωθυπουργός σημειώνει ότι η αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης θα μπορούσε εντέλει να καταστήσει δυνατή την επανάληψη της διαδικασίας προς την επίτευξη μιας λύσης δύο κρατών και να της δώσει νέα ώθηση. Προσθέτει επίσης ότι ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα κατέστησε απολύτως σαφές ότι η επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας θα πρέπει να στηρίζεται στην επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος. Ο στόχος είναι να υπάρξει ένα παλαιστινιακό κράτος που θα έχει πολιτική συνοχή και θα απορρέει από την Παλαιστινιακή Αρχή, είπε και κατέληξε με την πεποίθηση ότι η λύση των δύο κρατών είναι προς το συμφέρον και του Ισραήλ.

Στο Δουβλίνο, ο πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις δήλωσε: «Σήμερα η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουν ότι αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης». Ο Χάρις έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα, σημαντική για την Ιρλανδία και την Παλαιστίνη». «Τώρα κάθε ένας από εμάς θα λάβει όποια μέτρα είναι απαραίτητα σε εθνικό επίπεδο για να τεθεί σε ισχύ η απόφαση αυτή» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως είναι «πεπεισμένος ότι και άλλες χώρες θα μας ακολουθήσουν και θα κάνουν αυτό το σημαντικό βήμα τις επόμενες εβδομάδες».

Τώρα απομένει σε πρώτη φάση το τι θα πράξουν η Σλοβενία και η Μάλτα, χώρες που έχουν ανακοινώσει επίσης την πρόθεσή τους να αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος.

Απαντώντας, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε την ανάκληση “για διαβουλεύσεις” των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία. «Σήμερα στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία: το Ισραήλ δεν θα μείνει σιωπηλό αναφορικά με το θέμα», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago