Κόσμος

Διχάζει το αίτημα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εντάλματα κατά  Νετανιάχου και Χαμάς

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε πως είναι «απαράδεκτο» και «παράλογο» να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ, οι ηγέτες των οποίων στοχοθετούνται από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ).

«Είναι απολύτως απαράδεκτο να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι η Χαμάς και το Ισραήλ, οι επικεφαλής της τρομοκρατικής οργάνωσης που άρχισε τον πόλεμο στη Γάζα σφαγιάζοντας αθώους πολίτες και οι επικεφαλής της κυβέρνησης που έχει εκλεγεί από τον ισραηλινό λαό», δήλωσε ο Ταγιάνι σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera.

«Είναι παράλογο και μόνο ότι ο εισαγγελέας έκανε αυτό τον παραλληλισμό. Με κανένα τρόπο δεν μπορούμε να φανταστούμε μια τέτοια σύγκριση. Προσοχή να μην νομιμοποιούμε αντιισραηλινές θέσεις που μπορούν να τροφοδοτήσουν φαινόμενα αντισημιτισμού», πρόσθεσε ο υπουργός, η χώρα του οποίου προεδρεύει φέτος της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.

Αντικειμενική θέση ζητά το Πεκίνο

Η Κίνα, από την πλευρά της, δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα τηρήσει μια «αντικειμενική» θέση. «Ελπίζουμε ότι το ΔΠΔ θα τηρήσει μια αντικειμενική και αμερόληπτη θέση και θα ασκήσει τις εξουσίες του σύμφωνα με το νόμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν, καλώντας παράλληλα να μπει ένα τέλος στη «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν ζήτησε χθες, Δευτέρα, εντάλματα σύλληψης εναντίον του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και ηγετών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχουν διαπραχθεί στη λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.

Οι ιστορικοί εταίροι του Ισραήλ είναι διχασμένοι στο ζήτημα αυτό, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέκρινε ένα «σκανδαλώδες» διάβημα, η γαλλική διπλωματία έκανε γνωστό σε ανακοίνωσή της πως «υποστηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, την ανεξαρτησία του και τη μάχη εναντίον της ατιμωρησίας σε όλες τις καταστάσεις».

Μπορέλ: Υποχρεωτική η εκτέλεση της απόφασης

«Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου», τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ανακοίνωση ότι ο εισαγγελέας του ΔΠΔ ζητεί την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης, τόσο για στελέχη της Χαμάς όσο και για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ειδικότερα, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει: «Σημειώνω την απόφαση του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να αιτηθεί εντάλματα σύλληψης ενώπιον του προδικαστικού τμήματος Ι του ΔΠΔ κατά των Γιαχία Σινουάρ, Μοχάμεντ Ντέιφ, Ισμαήλ Χανίγια, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και Γιοάβ Γκάλαντ. Η εντολή του ΔΠΔ, ως ανεξάρτητου διεθνούς θεσμού, είναι η δίωξη των σοβαρότερων εγκλημάτων βάσει του διεθνούς δικαίου. Όλα τα κράτη που έχουν επικυρώσει το καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου υποχρεούνται να εκτελούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago