Πολιτική

Novartis: Η οργή του Βενιζέλου για τον «κομματικό» Μητσοτάκη και η αμηχανία των “kyriakistas”

Η δυσεξήγητη με την πρώτη ματιά κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναφερθεί μόνο στους γαλάζιους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis και να καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να τους ζητήσει «συγγνώμη», προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που τον επέκρινε σχεδόν ακαριαία για κομματική και όχι θεσμική συμπεριφορά.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε κατά τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφή εναντίον της κυβέρνησης να «παίξει» το χαρτί της «σκευωρίας Novartis», αλλά τελικά η επιλογή του εξελίχθηκε σε μπούμερανγκ. Και επιπλέον επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις του με τον κεντρώο, πασοκογενή χώρο περνά τουλάχιστον κρίση, αν δεν έχει επέλθει κιόλας ρήξη, απογοητεύοντας τους λεγόμενους “kyriakistas”, που είχαν δει στο πρόσωπό του ένα εκφραστή ακόμα και της κεντροαριστεράς.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «τα γεγονότα αρκούν, γιατί δεν έχω πολλά να πω περί δημοκρατίας με αυτούς οι οποίοι στοχοποίησαν συστηματικά 10 κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Όχι για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» -όπως έλεγε ο διαβόητος «Ρασπούτιν» της εποχής, Υπουργός σας- αλλά για την αθλιέστερη σκευωρία με το όνομα Novartis, μια σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνης».

Στη συνέχεια όμως επέλεξε, όπως ο ίδιος είπε, να μιλήσει για λογαριασμό της παράταξής του. «Δύο πρώην Πρωθυπουργοί, ο κ. Σαμαράς και ο κ. Πικραμμένος, τέσσερα στελέχη του κόμματός μας, οι κύριοι Αβραμόπουλος, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος και Σαλμάς, στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλων οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από τη Δικαιοσύνη.

Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη;… Και σήμερα που οι υποθέσεις τους μπήκαν στο αρχείο κάθεστε σιωπηλός και μειδιάτε κάτω από τη μάσκα. Ντροπή σας, ντροπή σας, ντροπή σας. Και μας κάνετε και κηρύγματα για το Κράτος Δικαίου, εσείς» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

Η επιλεκτική αναφορά όμως του κ. Μητσοτάκη ενόχλησε σφόδρα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος επίσης είχε βρεθεί ανάμεσα στα 10 πρόσωπα για τα οποία είχε εκδηλωθεί τότε η αντιπαράθεση στην υπόθεση Novartis.

Σε μία καυστική ανάρτησή του ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταστήσει σαφές ότι υπερασπίζεται τους θεσμούς και όχι στελέχη της παράταξής του»

Ιδού η πλήρης ανάρτησή του:

«Ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα του ζήτησε επιτακτικά – μιλώντας εκ μέρους της παράταξής του, όπως τόνισε – να ζητήσει συγγνώμη από τα πολιτικά πρόσωπα που κατέστησαν στόχος της «σκευωρίας Novartis». Μνημόνευσε δε ως τέτοια τους πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο και τους υπουργούς Δημήτρη Αβραμόπουλο, Άδωνη Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά.

Δεν ανέφερε το όνομα του Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, των πρώην υπουργών Ανδρέα Λοβέρδου και Γιώργου Κουτρουμάνη και το δικό μου ως πρώην αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ γιατί προφανώς δεν ανήκουμε στην παράταξή του.

Όταν όμως ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στη Βουλή σε μια σκευωρία που έθεσε στο στόχαστρό της την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας δια του ευτελισμού της Δικαιοσύνης δεν δικαιούται να διαχωρίζει τα πρόσωπα που κατέστησαν στόχος με κομματικά κριτήρια. Το μόνο κριτήριο είναι θεσμικό.

Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε να καταστήσει σαφές ότι υπερασπίζεται τους θεσμούς και όχι στελέχη της παράταξής του».

Σημειωτέον ότι ο κ. Βενιζέλος μία μέρα νωρίτερα και ενώ εξελισσόταν η συζήτηση για την πρόταση μομφής στη Βουλή είχε ταχθεί υπέρ της απόφασης του Νίκου Ανδρουλάκη και του ΚΙΝΑΛ για υπερψήφιση αυτής της πρότασης. Και επιπροσθέτως εδώ κι μερικούς μήνες έχει επικρίνει πολλές φορές την κυβέρνηση για κρίσιμες πολιτικές επιλογές και χειρισμούς, όπως στο μέτωπο της πανδημίας.

Με δεδομένο ότι εδώ κι κάποιο καιρό, ειδικά μετά τον ανασχηματισμό του Αυγούστου, οι πασοκογενείς δεν φαίνεται να βρίσκονται στα σχέδια του κ. Μητσοτάκη, επιβεβαιώνει ότι ο ανίερος έρωτας κάποιων κεντροαριστερών δυνάμεων με τη δεξιά, μάλλον λήγει άδοξα.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: έτσι αξιολογεί ο ΣΥΡΙΖΑ την τριήμερη κόντρα για την πρόταση μομφής – 7 λέξεις, 6 συμπεράσματα 

Πρόωρες εκλογές: γιατί ο Κ. Μητσοτάκης δεν επανέλαβε ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023

Ο Μητσοτάκης βλέπει ως εχθρό το ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη και δεν το κρύβει – η απρέπεια προς τον Σκανδαλίδη

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago