Επιχειρήσεις

EE: Ο νέος κίνδυνος για τις τράπεζες

Σε όλη την Ευρώπη, οι τράπεζες προσπαθούν να καταλάβουν πώς να χειριστούν έναν αυξανόμενο κίνδυνο που ελλοχεύει στα χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων: την κατανάλωση ενέργειας.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι πολλά νοικοκυριά είτε δεν επιθυμούν είτε δεν μπορούν να διαθέσουν κεφάλαια για την αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης των κατοικιών τους. Η γερμανική Bundesbank έχει ήδη προειδοποιήσει ότι η μη ανάληψη δράσης μπορεί να αφήσει ένα σημαντικό βαθούλωμα στις αξίες των ακινήτων, με επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία. Η Deutsche Bank AG, εν τω μεταξύ, αναφέρει ότι μόνο ένα μικρό κλάσμα των οικιακών πελατών της είναι επί του παρόντος επιλέξιμοι για πράσινα δάνεια.

“Όλες οι τράπεζες αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις”, δήλωσε ο Tobias Horn, επικεφαλής της διαχείρισης χαρτοφυλακίου για την ιδιωτική τραπεζική στο τμήμα κινδύνου της τράπεζας με έδρα τη Φρανκφούρτη.

Η Deutsche Bank, η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο οικιστικών ακινήτων ύψους περίπου 175 δισεκατομμυρίων ευρώ (190 δισεκατομμυρίων δολαρίων), εκτιμά ότι ένα μεμονωμένο σπίτι μπορεί να χρειαστεί ανακαινίσεις αξίας άνω των 100.000 ευρώ για να συμμορφωθεί με το υψηλότερο επίπεδο ενεργειακής απόδοσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ισοδυναμεί με 80 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά για τους πελάτες της τράπεζας στον τομέα των οικιστικών ακινήτων.

Το κόστος αυτό θα επιβαρύνει τις τακτικές πληρωμές στεγαστικών δανείων και θα καταστήσει την εξυπηρέτηση του χρέους λιγότερο προσιτή για τους ιδιοκτήτες κατοικιών. Η Deutsche Bank ανέφερε στην τελευταία ετήσια έκθεσή της ότι “η μεγαλύτερη συγκέντρωση πιστωτικού κινδύνου εντός των δανείων από περιφερειακή άποψη είναι στην εγχώρια αγορά της, τη Γερμανία, με σημαντικό μερίδιο στα νοικοκυριά, που περιλαμβάνει την πλειονότητα των ενυπόθηκων δανείων και των στεγαστικών δανείων”.

Η μεγάλη εικόνα σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι ότι “δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα” για να ευθυγραμμιστεί το απόθεμα κατοικιών με τα στοχευμένα περιβαλλοντικά πρότυπα του μπλοκ, δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής οικονομολόγος της ING Γερμανίας. “Δεν μπορείτε να αναγκάσετε τους ιδιοκτήτες σπιτιών να κάνουν ανακαινίσεις”.

Για να τη βοηθήσει να ανταποκριθεί στη στιγμή, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας στρέφεται σε δομημένα μέσα κεφαλαιακής ανακούφισης. Την Παρασκευή, η Deutsche παρουσίασε μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που της επιτρέπει να χορηγεί εκπτώσεις σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ πράσινων ενυπόθηκων δανείων στην εγχώρια αγορά της. Η ΕΤΕπ θα εγγυηθεί μια ενδιάμεση δόση ύψους 150 εκατ. ευρώ σε μια τιτλοποίηση καταναλωτικών δανείων, ξεκλειδώνοντας χαμηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον γερμανικό δανειστή.

Οι τράπεζες στην Ευρώπη αναγκάζονται να αναγνωρίσουν ότι τα χαρτοφυλάκια κατοικιών τους είναι διανθισμένα με κινδύνους που φέρνουν στο προσκήνιο οι απαιτήσεις για πράσινη κατοικία.

Στην Ολλανδία, η κεντρική τράπεζα προειδοποίησε ότι οι δανειολήπτες με πιστωτικούς περιορισμούς που επιλέγουν να μην καταστήσουν τα σπίτια τους ουδέτερα ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αντιμετωπίζουν μείωση της αξίας των εξασφαλίσεων. Ταυτόχρονα, οι δανειολήπτες που τεντώνουν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα για την κάλυψη τέτοιων δαπανών κινδυνεύουν να γίνουν “πιο ευάλωτοι σε αρνητικά σοκ”, δήλωσε η κεντρική τράπεζα. “Και στις δύο περιπτώσεις, ο κίνδυνος του δανείου αυξάνεται”.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Lloyds Banking Group Plc, η οποία έχει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια λίρες (380 δισεκατομμύρια δολάρια) ενυπόθηκα δάνεια στα βιβλία της, λέει ότι η Βρετανία έχει “το παλαιότερο και πιο ετοιμόρροπο” απόθεμα κατοικιών στην Ευρώπη. Ωστόσο, σχεδόν οι μισοί ιδιοκτήτες σπιτιών της χώρας αποθαρρύνονται από το υψηλό αρχικό κόστος που συνδέεται με την ενεργειακή απόδοση των σπιτιών.

Η Rebecca Heaton, διευθύντρια περιβαλλοντικής βιωσιμότητας της Lloyds, λέει ότι η τράπεζα “ανησυχεί για την ανεπαρκή πρόοδο στην απεξάρτηση των 28 εκατομμυρίων κατοικιών του Ηνωμένου Βασιλείου από τον άνθρακα”.

Στην Ιταλία, εν τω μεταξύ, ένα σχέδιο για το πρασίνισμα του στεγαστικού αποθέματος βυθίστηκε σε σκάνδαλο, αφού οι φορολογικές ελαφρύνσεις για φιλικές προς την ενέργεια ανακαινίσεις οδήγησαν σε μεγάλης κλίμακας απάτες. Το πλαίσιο έχει έκτοτε ανατραπεί εν μέρει και οι κανόνες για τις φορολογικές πιστώσεις έχουν αναθεωρηθεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι τράπεζες της Ευρώπης παραμένουν φορτωμένες με περιουσιακά στοιχεία κατοικιών που δεν ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές κανονιστικές απαιτήσεις.

Πηγή: Bloomberg

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago