Κόσμος

Σούκρι: Η διεθνής κοινότητα να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών, όχι μόνο να κάνει εκκλήσεις

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, υπογράμμισε τη θέληση των δύο χωρών για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και το αίσθημα φιλίας για το κοινό μέλλον. Τόνισε επίσης την ανάγκη για συνεργασία, βάσει της ιστορικής στρατηγικής σχέσης, για την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και την προώθηση σύστασης ΑΣΣ στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών σημείωσε ότι στόχος είναι να διασυνδέσει όχι μόνο Ελλάδα και Αίγυπτο, αλλά και Αίγυπτο και Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη, την κατανόηση και την προώθηση των σχέσεων ΕΕ -Αιγύπτου. Τόνισε δε πως η βοήθεια ήταν της Ελλάδας ήταν «ουσιαστική».

Παραλλήλως επισήμανε ότι συζητήθηκε το πως η παράνομη μετανάστευση και μπορεί να υπάρχει νόμιμη μετανάστευση να μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία οι Ευρωπαίοι εταίροι, ενώ χαρακτήρισε καρποφόρα τη συνεργασία για το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας την ανάγκη για περισσότερη συνεργασία και συντονισμό.

Αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου τόνισε πως «είναι ένα εργαλείο που ενδιαφερόμαστε και ευελπιστούμε να υπάρξει συνέχεια, καθώς έχουμε κοινό όραμα και να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε αυτές τις σχέσεις για να υπάρχει μία ασφάλεια στην περιοχή».

Αναφορικά με το Παλαιστινιακό ζήτημα και τον πόλεμο στη Γάζα υπογράμμισε την τραγική ανθρωπιστική τραγωδία, που απειλεί και την περιφερειακή ασφάλεια με επέκτασή της στο Λίβανο, την Υεμένη την Ερυθρά θάλασσα. Επίσης συζητήθηκε η ανάγκη κατάπαυση του πυρός και την ανθρωπιστική βοήθεια, γιατί η κατάσταση χειροτερεύει κάθε μέρα.

«Πρέπει να ανοίξουν όλοι οι είσοδοι για να μπει η ανθρωπιστική βοήθεια. Η Ράφα είναι ένα πεδίο μαχών που απειλεί την ανθρωπιστική βοήθεια και τους εργάτες που δουλεύουν εκεί, οπότε δεν μπορούμε να θέσουμε όλους αυτούς σε κίνδυνο». «Πρέπει να σταματήσουν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης με τη λύση των δύο κρατών και να συσταθεί Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». «Πρέπει η διεθνής κοινότητα να προωθήσει τη λύση των δύο κρατών, όχι μόνο να κάνουν εκκλήσεις για το θέμα αυτό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αυτή η διαμάχη, χωρίς να φτάσουμε σε μια ριζική λύση», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι «θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας να απελευθερωθούν οι όμηροι, να μπει ανθρωπιστική βοήθεια, να σταματήσει ο εκτοπισμός των πολιτών. Από την πρώτη στιγμή η Αίγυπτος είπε ότι η είσοδος από Ράφα πρέπει να μείνει ανοιχτή», ανέφερε. Παραλλήλως ανέφερε ότι η Αίγυπτος προειδοποίησε ότι «θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες σε περίπτωση που οι βομβαρδισμοί φτάσουν μέχρι τη Ράφα» και πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 35.000 και έχουμε περισσότερους από 100.000 τραυματίες.

«Η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας δεν μπορεί να περιμένει και να αφήσει να επεκταθεί ο πόλεμος. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ επηρεάζουν το πέρασμα στη Ράφα, υπάρχουν κι άλλα περάσματα από τη θάλασσα, όμως δεν επαρκεί η βοήθεια. Επίσης υπάρχουν περάσματα από το Ισραήλ. Γιατί είναι κλειστά αυτά τα περάσματα; Αν υπάρχει όντως ενδιαφέρον για το ανθρωπιστικό στοιχείο πρέπει να ανοιχτούν», υπογράμμισε ο κ. Σούκρι.

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, επεσήμανε ότι «από το 2016 δεν έχει φύγει κανένα καράβι παράνομα από τα παράλια της Αιγύπτου λόγω προσπαθειών της ακτοφυλακής και των αρχών». «Υπάρχουν προσπάθειες για να δοθούν ευκαιρίες σε πολλούς τομείς, για να δοθούν θέσεις εργασίας και να μην υπάρχει ανάγκη για μετανάστευση». Παρόλα αυτά, επεσήμανε, «η διεθνής κοινότητα δεν πρόσφερε στην Αίγυπτο την απαραίτητη βοήθεια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, περίπου 9 εκατομμύρια μετανάστες ζουν στην Αίγυπτο, έχουν ενταχθεί στην αιγυπτιακή κοινωνία, εργάζονται, έχουν κοινωνική ασφάλεια και απολαμβάνουν όλες τις υπηρεσίες, ανέφερε. Η Αίγυπτος, όπως είπε, ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα των εταίρων στην Ευρώπη. Πρόσθεσε όμως πως τελευταία, λόγω των πιέσεων και των πολέμων υπήρξε αντίκτυπος στην αιγυπτιακή οικονομία και ώθησε κάποιους Αιγύπτιους να μεταναστεύσουν προς την Λιβύη. «Οποιοσδήποτε δει τους αριθμούς, θα καταλάβει ότι η βοήθεια που λαμβάνει η Αίγυπτος δεν αντιστοιχεί στους αριθμούς που έχουμε». Τέλος, έστειλε και αυτός από την πλευρά του τα συλλυπητήριά του στο Ιράν για την απώλεια του προέδρου και του υπουργού Εξωτερικών.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago