Απόψεις

Σείστηκε ο Βεζούβιος και βγήκε… ο Ματαρέλα

Μετά από εβδομάδες συζητήσεων, παρασκηνιακών διαβουλεύσεων, κυκλοφορίας σεναρίων, πολυσέλιδων αναλύσεων στον Τύπο και κατόπιν εφτά ψηφοφοριών το σώμα των εκλεκτόρων επέλεξε τελικά για πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, αυτόν που δήλωνε ότι δεν πρόκειται να κάνει δεύτερη θητεία. Τον 80χρονο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Η πολιτική ελίτ της χώρας προσπάθησε να «πουλήσει» την επανεκλογή του Ιταλού προέδρου (με 759 ψήφους σε σύνολο 1009) ως ένα μήνυμα σταθερότητας. Ιδιος πρόεδρος και ίδιος πρωθυπουργός, ο Μάριο Ντράγκι που τελικά δεν θα μεταπηδήσει στην προεδρία. Αρα η χώρα συνεχίζει να βαδίζει στο δρόμο της ανάκαμψης και της επιστροφής στην κανονικότητα. Ερχονται και μερικά δισ. από την ΕΕ.

Η πραγματικότητα βεβαίως δεν είναι και τόσο ειδυλλιακή. Ο Ντράγκι ήθελε να αλλάξει πόστο και προσπάθησε παρασκηνιακά να το επιτύχει. Αυτή η αποτυχία δείχνει πόσο διχασμένο είναι το πολιτικό τοπίο, ασχέτως αν για συνταγματικούς λόγους τα κόμματα είχαν κάνει ανακωχή μεταξύ τους, πρώτα λόγω της πανδημίας και μετά γιατί δε μπορούσαν να γίνουν εκλογές, όσο εκκρεμούσε η διαδικασία της εκλογής προέδρου.

Αυτό που φάνηκε τις περασμένες ημέρες ήταν η αδυναμία των κομμάτων να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή προσωπικότητα, δείγμα της επικράτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, που λογικά θα συνεχίσουν να καθορίζουν τη στάση τους.

Η κοινή γνώμη παρακολούθησε ένα μελόδραμα, που μόνο εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα δεν πρέπει να ενέπνευσε. Αρχικά το σόου του 85χρονου Μπερλουσκόνι, που έμοιαζε με «κιτς» απόπειρα επιστροφής στο παρελθόν και ο οποίος αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση αν και δήλωνε ότι είχε την εκλογή «στο τσεπάκι». Η σιωπή του Ντράγκι για τις πραγματικές προθέσεις του. Οι αλλεπάλλες προτάσεις του Ματέο Σαλβίνι της Λέγκα να προτείνει κάποιον που οδήγησαν σε ειρωνικά σχόλια ότι αντιμετωπίζει τη διαδικασία σαν ριάλιτυ ανακάλυψης ταλέντων. Οι προκλήσεις της ακροδεξιάς Tζόρτζια Μελόνι.

Επτά ψηφοφορίες με λευκά ψηφοδέλτια ή από ένα σημείο και μετά – για να σπάσει και η μονοτονία – με σκιτσάκια ζωγραφισμένα επάνω τους ή με ονόματα ποδοσφαιριστών και τραγουδιστών και σκιτσάκια αρχαίων Λατίνων φιλοσόφων. Ολα αυτά δεν τα λες και σημάδια αναβάθμισης της πολιτικής ζωής.

Τώρα όλα τα βλέμματα επιστρέφουν στον Ντράγκι και στους χειρισμούς του για τη «μοιρασιά» των περίπου 200 δισεκατομμυρίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ. Αν υπάρχει ένας παράγοντας που αποδυναμώνει σενάρια για κυβερνητική κρίση και διάλυση του «συνασπισμού ανάγκης» είναι το γεγονός ότι κανένα κόμμα δεν φάνηκε να βγαίνει κερδισμένο από όλη αυτή τη διαδικασία, για να σκεφτεί να το εκμεταλλευτεί άμεσα προκαλώντας κρίση και ίσως και πρόωρες εκλογές πριν τις προγραμματισμένες για την άνοιξη του 2023.

Διαβάστε ακόμα

Οι κανόνες της «λιτότητας» πρέπει να αλλάξουν για να γίνουν δημόσιες επενδύσεις, λένε Ντράγκι και Μακρόν

Εκλογές την Κυριακή στην Πορτογαλία: Πληθώρα σεναρίων για την επόμενη μέρα, κρας τεστ για την ευρωπαϊκή Αριστερά

Οι άθλιες συνθήκες σε ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας στη Γαλλία αλλάζουν την ατζέντα του προεκλογικού αγώνα

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago