Επιχειρήσεις

«Ταύροι» για τη μετοχή της Eurobank οι αναλυτές μετά τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου

Έτοιμοι για ανοδική αναθεώρηση των τιμών στόχων εμφανίζονται οι αναλυτές των JP Morgan, Deutsche Bank, Jefferies, Goldman Sachs, Morgan Stanley μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Eurobank.

Τα συνολικά καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 287 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν το κόστος της εθελουσίας (96 εκατ. ευρώ) αποχώρησης εργαζομένων στην Ελλάδα που ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο (ετήσια εξοικονόμηση κόστους 30 εκατ.), ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών φτάνοντας στα 383 εκατ. ευρώ. Οι αναλυτές της JP Morgan ανέμεναν 329 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν σε γενικές γραμμές σταθερά σε τριμηνιαία βάση, παρουσιάζοντας καλύτερη εικόνα από ό,τι οι υπόλοιπες συστημικές, υποστηριζόμενα από τη σχετικά ισχυρότερη αύξηση των δανείων στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Ωστόσο, η διοίκηση διευκρίνισε στην τηλεδιάσκεψη ότι δεν υπήρξε σημαντικό αρνητικό carry over σχετιζόμενο με της αντιστάθμιση κινδύνου στο τρίμηνο, καθώς οι περισσότερες θέσεις αντιστάθμισης δημιουργήθηκαν τον Μάρτιο, κάτι που ήταν ένα βασικό σημείο τεχνικής πίεσης για τις υπόλοιπες συστημικές. Στο τρέχον επιτοκιακό περιβάλλον, η διοίκηση βλέπει περίπου 8-10 εκατ. ευρώ αρνητική μεταφορά από δραστηριότητες αντιστάθμισης κινδύνου στο μέλλον.

Η JP Morgan θέτει τιμή στόχο για τη μετοχή στα 2,40 ευρώ με σύσταση overweight.Unmute

Deutsche Bank επισημαίνει πως τα μεγέθη της Eurobank για το πρώτο τρίμηνο ήταν ισχυρότερα από το αναμενόμενο, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ξεπερνούν τη συναίνεση κατά 19%, που αντισταθμίστηκαν από την εφάπαξ πρόβλεψη 96 εκατ. ευρώ για το επερχόμενο πρόγραμμα εθελουσίας (αν και με καθαρά κέρδη 287 εκατ. ευρώ). Οι βασικές τάσεις παρέμειναν ενθαρρυντικές (ιδιαίτερα στα καθαρά έσοδα από τόκους και τις προβλέψεις), αν και η διοίκηση εξακολουθεί να διατηρεί το guidance παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει μια δυναμική επί τα βελτίω αναθεώρησης και την πιθανότητα νέων στόχων στο δεύτερο τρίμηνο, νιώθωντας σίγουρη για την επίτευξη RoTE τουλάχιστον 15% το 2024 (έναντι περίπου 20% το 1ο τρίμηνο). Συνολικά, από το σύνολο αποτελεσμάτων πρκκύπτει μια διαβεβαίωση ως προς τη δυνητικά ισχυρή συνολική απόδοση της τράπεζας, με επιπρόσθετες σημαντικές προοπτικές ανόδου από τη συμφωνία στην Κύπρο.

Η DB θέτει τιμή στόχο για τη μετοχή στα 2,55 ευρώ με σύσταση buy.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, κινούνται και οι υπόλοιποι αναλυτές των οίκων, με τη Goldman Sachs να αναφέρει πως «λαμβάνοντας υπόψη (1) την κερδοφορία και (2) τους τομείς που μπορούν να οδηγήσουν σε ανοδική αναθεώρηση του guidance βλέπουμε τα αποτελέσματα αρκετά ισχυρά και αναμένουμε μια θετική αντίδραση της αγοράς. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι οι μετοχές της Eurobank σημείωσαν άνοδο κατά 13% τον περασμένο μήνα (κάτι που μπορεί να αντανακλά ήδη εν μέρει τις προσδοκίες της αγοράς για τα ισχυρά αποτελέσματα). Η τιμή στόχος από τη GS βρίσκεται στα 2,50 ευρώ με σύσταση buy για τη μετοχή.

Εξίσου και από τη Jefferies η σύσταση είναι buy με τιμή στόχο τα 2,60 ευρώ.

Ο οίκος αναφέρεται σε δύο ακόμη σημεία που αφορούν την Ελληνική. Συγκεκριμένα, η Eurobank αναμένει τις κανονιστικές εγκρίσεις για την Ελληνική Τράπεζα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και θα προχωρήσει στο κλείσιμο των εκκρεμών συναλλαγών (για την απόκτηση του 55% του μετοχικού κεφαλαίου) και η υποχρεωτική δημόσια πρόταση θα ακολουθήσει αμέσως μετά.

Παράλληλα, η Eurobank βλέπει την απόφαση της Ελληνικής Τράπεζας να αποκτήσει την CNP Κύπρου ως μια πρωτοβουλία που ενισχύει το franchise και αναμένεται να την καταστήσει ηγέτη στην τοπική ασφαλιστική αγορά. Η συναλλαγή είναι σύμφωνη με το σχέδιό της να ενισχύσει την bancassurance στην Ελληνική Τράπεζα.

Από τη μεριά της η Morgan Stanley, συμπληρώνει πως η Eurobank έστειλε επίσημο αίτημα στον SSM με προτεινόμενη διανομή επί των κερδών της τάξεως του 30%, που αντιστοιχεί σε μέρισμα υψηλότερο από 9 σεντς ευρώ ανά μετοχή. Αυτό συνεπάγεται μια μερισματική απόδοση 4,3%. Η Eurobank αναμένει (ενδεχόμενη) έγκριση τον Ιούνιο και διανομή μερίσματος στα τέλη Ιουλίου. Η τιμή στόχος από τη Morgan Stanley διαμορφώνεται στα 2,35 ευρώ προς ώρας με σύσταση overweight.

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago