Πολιτική

Μαρινάκης για τη Συμφωνία των Πρεσπών: Ορθώς δεν ψηφίστηκαν τα μνημόνια μέχρι σήμερα

«Η εκκίνηση της διαδικασίας διαλόγου αλλά και η συνειδητή διατήρησή της χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα και χωρίς αυταπάτες είναι μια στρατηγική της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης στον ΑΝΤ1, μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ανέφερε ότι αυτή η επιλογή φαίνεται ότι δικαιώνεται χωρίς προφανώς να μπορεί κανείς να πανηγυρίζει, με βάση τα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Σημείωσε ότι μπορούμε να θέτουμε με καθαρό τρόπο τις θέσεις και τις ξεκάθαρες απόψεις μας σε σχέση με διμερή ζητήματα όπως για τη μουσουλμανική μειονότητα όπως προκύπτει νομικά και ιστορικά από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Έφερε ως παράδειγμα και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπου είπε ότι ουσιαστικά ο πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη της Δύσης. Παράλληλα επισήμανε ως αποτέλεσμα του διαλόγου τον εκμηδενισμό των παραβιάσεων και τον μεταναστευτικών ροών.

   «Από εκεί και πέρα προφανώς υπάρχουν ξεκάθαρες διαφωνίες. Υπάρχει μια διαφορά, που θέλουμε να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και υπάρχει και μια διάθεση συνέχισης του διαλόγου, χωρίς όμως αυταπάτες», υπογράμμισε.

   Για όσα είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα θαλάσσια πάρκα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως είναι μια εντελώς διαφορετική, περιβαλλοντικής φύσεως συζήτηση, που προφανώς θα προχωρήσει με βάση τις προβλεπόμενες ενέργειες.

   «Είναι κάτι που είναι αποφασισμένο από την ελληνική πλευρά, έχει τεθεί ευπροσώπως και ξεκάθαρα και δεν είναι ζήτημα των διαπραγματεύσεων ή των συζητήσεων», συνέχισε ενώ για το ενδεχόμενο να πάμε στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης σημείωσε πως πρέπει και τα δύο μέρη, ρητώς και με λεπτομέρεια σημείων στίξης, να συμφωνήσουν στην ατζέντα, που για εμάς υπό συζήτηση είναι μόνο η μία και μοναδική διαφορά, ο καθορισμός της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

   «Άρα δεν μπορεί να τεθεί οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση από τη στιγμή που είναι a priori δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δεχτεί η ελληνική πλευρά να μπει στο τραπέζι οποιαδήποτε άλλο θέμα πέραν της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Δεν ξέρω αν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αυτός είναι ο στόχος. Έχουμε ακόμη απόσταση να διανύσουμε, αλλά η ίδια η διαδικασία και η διατήρηση αυτού του κλίματος έχουν ήδη δείξει απτά αποτελέσματα. Πρέπει να τα κρατήσουμε αυτά, να τα συντηρήσουμε, μένοντας πιστοί σε όσα καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας μας πρεσβεύουμε ως κράτος», προσέθεσε.

   Για το θέμα της Μονής της Χώρας ο κ. Μαρινάκης δήλωσε πως θα πούμε ότι είμαστε καλυμμένοι όταν θα διασφαλιστούν όλα όσα απαιτούνται για την πλήρη προστασία της διαχρονικής αξίας αυτού του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς.

   «Δεν είμαστε με τη γείτονα χώρα σε ένα σημείο που το βιβλίο των συμφωνιών, όπως είπαμε, έχει περισσότερες σελίδες από αυτό των διαφωνιών. Όμως ειπώθηκε μεταξύ των δύο ηγετών. Το είπε και ο πρωθυπουργός, ότι μπορούμε να γράψουμε και ένα άλλο βιβλίο, χωρίς να παραγνωρίζουμε τις διαφορές μας, τις διαφωνίες μας, προς όφελος των δύο λαών», συμπλήρωσε.

   Και τόνισε: «Αυτό εκλαμβάνουμε εμείς ως έναν υγιή και επωφελή πατριωτισμό και όχι τις κορόνες, τις τυμπανοκρουσίες. Και σε αυτό πρέπει να καταλάβουν και οι πολιτικές δυνάμεις ότι πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι στα ζητήματα με τη γείτονα χώρα κάποιος άλλος πρωθυπουργός δεν ήθελε την πλήρη διασφάλιση των ελληνικών συμφερόντων. Αλίμονο. Αλλά αυτό θέλει και ο νυν πρωθυπουργός και το δείχνει στην πράξη».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago