Πολιτική

Πρόταση μομφής: Η πρώτη δοκιμασία για Νίκο Ανδρουλάκη και το «σωσίβιο» από τον Κώστα Τασούλα

Ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του νωρίς το πρωί της Κυριακής, ώρες πριν ολοκληρωθεί με ψηφοφορία η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης μομφής του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης.

Το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης θα προσπαθήσει να εξηγήσει γιατί, την ώρα που θεωρεί ότι η κυβέρνηση πρέπει να καταψηφιστεί συνολικά, απορρίπτει την ιδέα των πρόωρων εκλογών.

Ουσιαστικά η τρέχουσα διαδικασία στη Βουλή αυτό το τριήμερο είναι και η πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Από το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης φάνηκε ότι η νέα ηγετική ομάδα στη Χαριλάου Τρικούπη θέλει δρόμο για να πείσει ότι είναι έτοιμη απέναντι στις πολιτικές προκλήσεις, που έρχονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΚΙΝΑΛ απέφυγε για ώρες εκείνη την ημέρα να «διαρρεύσει» κάποια επίσημη πρόθεση για την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και η επίσημη στάση διατυπώθηκε από τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του Opentv. Ακόμα και τότε όμως, οι δηλώσεις του προέδρου του θεωρήθηκαν από πολλές πλευρές και τους βασικούς του πολιτικούς αντιπάλους (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) ως αντιφατικές.

Η θέση «ναι στην πρόταση μομφής, όχι στις πρόωρες εκλογές» εκλήφθηκε ως εκδήλωση αμηχανίας και αδυναμίας με αποτέλεσμα από την επόμενη ημέρα να εκφραστούν σκέψεις  εντός του ΚΙΝΑΛ για μία δυναμική πρωτοβουλία, που θα βγάλει τον κ. Ανδρουλάκη από τη δύσκολη θέση.

Μία σκέψη για παράδειγμα ήταν να διαχωρίσει το ΚΙΝΑΛ πλήρως τη στάση του από την κοκορομαχία των δύο μεγάλων κομμάτων και να αποχωρήσει από τη συζήτηση, αφού πρώτα καταθέσει, στη αρχή της διαδικασίας τις προτάσεις του. Αυτή η σκέψη απορρίφθηκε όμως γρήγορα, καθώς εκτιμήθηκε ότι θα επιβεβαίωνε την αδυναμία του κόμματος να παρέμβει στις εξελίξεις.

Και ενώ, υπήρχε ένα μούδιασμα για το πώς το ΚΙΝΑΛ θα ξεπερνούσε το σκόπελο της συζήτησης, ήλθε η «γκάφα» του πρόεδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος απέρριψε αρχικά και με αστείες δικαιολογίες το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να του παραχωρηθεί μία αίθουσα στο κοινοβούλιο για να μιλήσει στους βουλευτές του κόμματός του την Κυριακή το μεσημέρι, λίγο πριν την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Η Χαριλάου Τρικούπη άδραξε την ευκαιρία και αξιοποίησε το «σωσίβιο» από τον κ. Τασούλα, εκδίδοντας οργίλες ανακοινώσεις και επιδιδόμενη σε σκληρές δηλώσεις στελεχών της, για να καταγγείλει ότι το κυβερνών κόμμα, ίσως και σε (άτυπη) συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στρέφονται κατά του ΚΙΝΑΛ, επειδή το φοβούνται μετά τη δημοσκοπική του άνοδο. Οι δυνάμεις του Κινήματος συσπειρώθηκαν, η ηγεσία εκτίμησε ότι κέρδισε τις εντυπώσεις και τελικά πήρε και μία αίθουσα για τη συνεδρίαση, έστω κι αν αυτή δόθηκε για τις 8 το πρωί της Κυριακής.

Το θέμα που μένει όμως προς εξέταση είναι πότε και πώς το πολιτικό και επικοινωνιακό επιτελείο της Χ. Τρικούπη θα είναι απολύτως έτοιμο, ώστε να μην αιφνιδιάζεται από τις κινήσεις των αντιπάλων του και να μπορεί να διαχειριστεί με ταχύτητα και χωρίς διφορούμενα και αντιφατικά πολιτικά μηνύματα τις προκλήσεις. Όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται χρόνος και εμπειρία, αλλά τα περιθώρια είναι περιορισμένα και η περίοδος ανοχής, ειδικά εάν έλθουν σύντομα εκλογές.

Διαβάστε ακόμη:

Πρόταση μομφής: Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση που θυμήθηκε (ξανά) το Μάτι

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση – Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη

Επιμένει η Αττική Οδός για τις ευθύνες της Πολιτικής Προστασίας – Υπάρχουν πρακτικά των συσκέψεων

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago