Πολιτική

Πρόταση μομφής: Σφυροκόπημα στην κυβέρνηση που θυμήθηκε (ξανά) το Μάτι

Tου ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΕΡΖΗ


Ως σχεδόν τις 3 το πρωί του Σαββάτου κράτησε η συνεδρίαση της πρώτης μέρας στη Βουλή επί της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας. Ο αριθμός-ρεκόρ των ομιλούντων (214 βουλευτές ήταν καταγεγραμμένοι να μιλήσουν) προϊδέαζε από νωρίς πως θα επρόκειτο για μια μαραθώνια διαδικασία. Στην αίθουσα εμφανίστηκε κάποια στιγμή χθες το απόγευμα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χωρίς να πάρει το λόγο, ενώ την εισήγηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ στη συνέχεια το συντονισμό ανέλαβαν οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης. Η επίθεση στην κυβέρνηση ήταν διαρκής και έντονη απ’ το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η φράση «ανίκανη κυβέρνηση» ακούστηκε δεκάδες φορές, το αίτημα «να φύγετε» κυριάρχησε στο λόγο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που υπουργοί όπως οι κ.κ. Θεοδωρικάκος, Βορίδης, Πέτσας που πήραν το λόγο εργαλειοποιούσαν γι’ άλλη μια φορά την τραγωδία στο Μάτι πετώντας τη μπάλα στην εξέδρα, πολώνοντας ταυτόχρονα το κλίμα. Ας δούμε λοιπόν τι περιείχε η χθεσινή συνεδρίαση
1. Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επικέντρωσε τα πυρά του στο τρίπτυχο πανδημία-ακρίβεια-κακοκαιρία. Επέρριψε ευθύνες για τους 23.000 νεκρούς της πανδημίας, για τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ, για τα covid τεστ, για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, για το ξεπούλημα της ΔΕΗ εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης, για τη μη αύξηση του κατώτατου μισθού, για την ακρίβεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εγκληματικές ιδεοληψίες» και για πλήρη ανικανότητα στα θέματα διαχείρισης των φυσικών καταστροφών υπενθυμίζοντας ότι όποτε κλήθηκε να τα διαχειριστεί πέρασε κάτω απ’ τον πήχη. Κάλεσε το ΚΙΝΑΛ να τοποθετηθεί συγκεκριμένα στο αίτημα των εκλογών και να μην υπεκφεύγει.
2. Η άμυνα της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση εξαντλήθηκε στο τρίπτυχο Μάνδρα/Μάτι, πόσο καλά τα έχουμε πάει σε όλα τ’ άλλα και στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Η γραμμή που δόθηκε απ’ το Μαξίμου και ακολούθησαν τυφλά οι βουλευτές (σε σημείο ν’ ακούς τις ίδιες ατάκες να επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά) ήταν η εργαλειοποίηση της τραγωδίας του 2018 και η προσπάθεια δημιουργίας εσωκομματικού ζητήματος στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα επιχειρήματα εξαντλούνταν στο «ο κ. Τσίπρας κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια ν’ αλλάξει την ατζέντα για να μην είναι τρίτο κόμμα στις επόμενες εκλογές». Επί της ουσίας η μοναδική φράση που ακούστηκε ήταν «ναι, κάναμε λάθη», αλλά ως εκεί. 
3. Τα υπόλοιπα κόμματα
Το σφυροκόπημα στην κυβέρνηση ήταν συνεχόμενο. ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ 25 δεν άφησαν σε χλωρό κλαρί το επιτελικό κράτος. Το ΚΙΝΑΛ επιχείρησε να πάρει ίσες αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της συζήτησης για «εγκλωβισμό» του Νίκου Ανδρουλάκη από τον Αλέξη Τσίπρα, δηλώνοντας πως θα ακολουθήσει αυτόνομη πορεία. ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ 25 επέρριψαν ευθύνες τόσο σε κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ για τις διαχρονικές παθογένειες του κρατικού μηχανισμού αλλά και για το γεγονός ότι η συζήτηση δεν έχει απτό πολιτικό αποτέλεσμα μιας και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταψηφιστεί. Παρ’ όλα αυτά όλοι δήλωσαν πως θα ψηφίσουν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας. 


Τα highlights της βραδιάς


– Από την αρχή υπήρξε ένταση όταν ο επικεφαλής της Κ.Ο, του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, κατηγόρησε το προεδρείο της Βουλής και ειδικότερα τον Κωνσταντίνο Τασούλα για το γεγονός ότι η Βουλή δεν παραχώρησε αίθουσα στο κόμμα για αύριο το πρωί προκειμένου να συνεδριάσουν οι βουλευτές του (με διαδικτυακή παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη). Κάλεσε όλα τα κόμματα να πάρουν θέση, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ να υποστηρίζουν το αίτημα. Τελικά μετά από διαβουλεύσεις το θέμα λύθηκε, αν και εκλήφθηκε ως «καψώνι» στο ΚΙΝΑΛ. Χαρακτηριστική ήταν η ατάκα του παλιού βουλευτή του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη, που μίλησε για «χάρτινη αλαζονεία της κυβέρνησης».
– Η συζήτηση ήταν για την κακοκαιρία, την πανδημία, την ακρίβεια και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μιλούσε για την… αστυνομία στα Πανεπιστήμια. Παρ’ όλα αυτά υποστήριξε πως 4.000 αστυνομικοί ήταν στο δρόμο τη μέρα της κακοκαιρίας. Δεν εξήγησε βέβαια πως γινόταν στη Μεσογείων να εκτελεί χρέη τροχονόμου ένας ντελιβεράς ενώ όταν ο Νίκος Φίλης τον κάλεσε να του πει αν ήταν όντως παρών στην επιτελική συνεδρίαση της προηγούμενης Κυριακής και να κατατεθούν τα πρακτικά αυτής της σύσκεψης στη Βουλή, δεν απάντησε. 
– Ο Μένιος Φουρθιώτης είχε την τιμητική του. Ο υπόδικος παρουσιαστής και οι σχέσεις που φέρεται να έχει με υψηλά ιστάμενα στελέχη της κυβέρνησης (π.χ. Γεραπετρίτης) χρησιμοποιήθηκε από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με κορυφαίο τον Παύλο Πολάκη που μίλησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. «Αληθεύει ότι ο κ. Γεραπετρίτης ενέκρινε πληρωμές για τις εταιρείες του Φουρθιώτη παρά το γεγονός ότι είχε σταματήσει τη διαδικασία ο πρώην υπουργός σας ο κ. Βρούτσης; Περιμένω απαντήσεις», έλεγε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας ο οποίος για κάθε ατόπημα της κυβέρνησης επαναλάμβανε τη φράση «μα δεν ντρέπεστε;».
– Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιάννη Καλιάνου. Ο μετεωρολόγος όπως και η ΕΜΥ στοχοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες απ’ την κυβέρνηση ότι έπεσαν έξω χρονικά ως προς την έλευση του χιονιά. Ο επικεφαλής της ΕΜΥ κ. Καλύδας εξέδωσε σχετική ανακοίνωση διαψεύδοντας την κυβέρνηση, ενώ παρόμοια στάση είχε κρατήσει και ο κ. Καλιάνος. Χθες, στη Βουλή, πήγε να στρογγυλέψει τα πράγματα και το τέλος της ομιλίας του συνοδεύτηκε από έναν όρκο πίστης στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη όπου με αγωνία έλεγε: «Κάποιοι είπαν ότι εγώ πήγα να δημιουργήσω πρόβλημα στην κυβέρνηση. Δεν ισχύει αυτό. Τιμώ και στηρίζω την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
– Απογοητευτική ήταν η κ. Γκάγκα. Ο λόγος της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας δεν είχε καθόλου ειρμό και κανείς δεν κατάλαβε τι ήθελε να υποστηρίξει και να αντιτάξει στο αδιαμφισβήτητο επιχείρημα πως η χώρα είναι η τρίτη στον κόσμο σε νεκρούς από covid ανά εκατομμύριο πληθυσμού. 
– Πολωτικός εμφανίστηκε ο Μαυρουδής Βορίδης. Μάτι, Μάνδρα ήταν τα όπλα του, «μας αναγκάζετε να τα θυμόμαστε» έλεγε απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάστε επίσης:

Πρόταση μομφής: Οι τρεις φόβοι της κυβέρνησης από την κίνηση του Α. Τσίπρα

Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση – Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη

Πολιτική απομόνωση Μητσοτάκη-Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίζουν υπέρ της πρότασης μομφής

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago