Πολιτική

Πόλεμος Πατούλη – Κυβέρνησης: Οι ευθύνες για την κατάρρευση στον χιονιά και οι εκλογές του ΄23

Οριστικό φαίνεται να είναι το ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης και του  περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, μετά την ανοιχτή και σκληρή ανταλλαγή πυρών για τις ευθύνες σχετικά με την κατάρρευση του κρατικού μηχανισμού κατά την κακοκαιρία της Δευτέρας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της τα επόμενα 24ωρα.

Μετά από όλα αυτά θεωρείται μάλλον απίθανο να ολοκληρωθεί η θητεία του κ. Πατούλη σε θετικό κλίμα συνεργασίας με την κυβέρνηση και εξίσου δύσκολο να πάρει και πάλι το χρίσμα από τη ΝΔ για τις εκλογές του 2023. Γι’ αυτό και ήδη κυκλοφορούν σενάρια και φήμες για αναζήτηση άλλου προσώπου, που θα υποστηριχθεί από τη γαλάζια παράταξη στις επόμενες περιφερειακές εκλογές. Ήδη εδώ και μέρες αναφέρεται το όνομα του Ανδρέα Λοβέρδου ως πρόσωπο που θα απευθυνθεί στις δυνάμεις από την κεντροδεξιά έως την κεντροαριστερά, ενώ συζητείται και ο Νίκος Χαρδαλιάς ως πιθανός υποψήφιος και επιλογή του Μαξίμου.

Ο κ. Πατούλης απάντησε χθες με έντονο τρόπο στις επιθέσεις που δέχτηκε από την Τρίτη από πολλούς υπουργούς, αλλά και από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση ότι εκείνη ευθύνεται για το χάος και την καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία.

Το Μαξίμου στοχοποιησε ξεκάθαρα τον περιφερειάρχη, ενώ «φωτογράφισε» με προσοχή και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, χωρίς όμως γι’ αυτόν να δώσει συνέχεια. Όμως με τον κ. Πατούλη το χάσμα γίνεται τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση μιλούσε επί διήμερο ότι ανήκουν στην αρμοδιότητα της περιφέρειας οι μεγάλοι οδικοί άξονες που έκλεισαν από τον χιονιά, παρά τις διαβεβαιώσεις του περιφερειάρχη ότι θα μείνουν πάση θυσία ανοιχτοί.

Ο κ. Πατούλης πέρασε όμως το απόγευμα της Πέμπτης στην αντεπίθεση, ισχυριζόμενος ουσιαστικά ότι η κατάρρευση των δρόμων οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεν ανέστειλαν τη Δευτέρα τη λειτουργία του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, όπως έκανε ο ίδιος με τα σχολεία. «Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια! Η αλήθεια πάντα κερδίζει!», τονίζει σε ανάρτησή του, παρουσιάζοντας τις δικές του «αλήθειες για τη διαχείριση της κακοκαιρίας από την Περιφέρεια_Αττικής».

Αφού παραθέτει τις δυνάμεις και τον, επαρκή κατά τον ίδιο, εξοπλισμό που διέθεσε για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, ισχυρίζεται ότι «τα έντονα προβλήματα προκλήθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι στην κορύφωση του ακραίου καιρικού φαινομένου, γύρω στις 12 το μεσημέρι, στους δρόμους επικρατούσαν συνθήκες κυκλοφοριακής ασφυξίας εξαιτίας του ότι έκλεισαν απροειδοποίητα οι υπηρεσίες του Δημοσίου και ο ιδιωτικός τομέας, οι δρόμοι στους δήμους είχαν κλείσει από το χιόνι και διοχετεύτηκε τεράστιος αριθμός αυτοκινήτων που δεν διέθετε αλυσίδες, στους μεγάλους οδικούς άξονες της Αττικής».

Σημειώνει με νόημα ότι «για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε η αξία της πρόληψης, σε σχέση με την υστέρων αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων. Εκεί που η Περιφέρεια Αττικής είχε αρμοδιότητα, στη λειτουργία των σχολείων, δράσαμε έγκαιρα και αποτελεσματικά, αναστέλλοντας τη λειτουργία τους για τη Δευτέρα της 24ης Ιανουαρίου. Απόφαση για την οποία πολλοί ήταν αυτοί που διαφώνησαν, όταν την πήραμε».

Και προσθέτει, φωτογραφίζοντας προφανώς λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης:

«Δεν είχαμε εμείς την αρμοδιότητα να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το πρωί, κι όχι αφού ξέσπασε ο χιονιάς.

Δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα να κηρύξουμε αργία στο Κράτος τη Δευτέρα προληπτικά, κι όχι αυτό να γίνει εκ των υστέρων, και για τις επόμενες δύο ημέρες.

Ούτε εμείς αποφασίσαμε να κλείσει το Κράτος την ώρα που το φαινόμενο ήταν σε έξαρση.

Δεν εκτρέψαμε εμείς τις νταλίκες στο ύψος της Μεταμόρφωσης από τη Νέα Οδό, στους κύριους οδικούς άξονες της Αττικής, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο το κυκλοφοριακό χάος και το κλείσιμο των δρόμων τελικά.

Η Περιφέρεια Αττικής ήταν αυτή που έπρεπε να μην επιτρέπει την κίνηση στους χιονισμένους δρόμους χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες;

Ή μήπως φταίνε οι Δήμοι που δε διαθέτουν τα αναγκαία μέτρα και το προσωπικό για να μπορέσουν γρήγορα να καθαρίσουν τους δρόμους τους από το χιόνι;

Ή να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση χιλιάδων νοικοκυριών;».

Και καταλήγει αναρωτώμενος «ως πότε η Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού θα αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα της ανεπάρκειας άλλων μηχανισμών του Κράτους;. Ως πότε θα είμαστε ο βολικός φταίχτης και ο μουτζούρης της κάθε ακραίας κατάστασης;».

Διαβάστε επίσης:

«Συγγνώμη» Μητσοτάκη για το χάος με την κακοκαιρία, αλλά χωρίς καταλογισμό ευθυνών στον κρατικό μηχανισμό

Πώς κατέρρευσε σε 2,5 χρόνια το αφήγημα περί «ασφάλειας» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ερχεται πλημμυρίδα αγωγών για το φιάσκο της «Ελπίδας». Ποιοι και σε ποια νομική βάση μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago