Κόσμος

Σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Ράφα το Ισραήλ – Αεροπορική επιδρομή και βομβαρδισμοί στη διάρκεια της νύχτας

Παρά τις εκκλήσεις και τη διεθνή κατακραυγή το Ισραήλ φέρεται αποφασισμένο να εξουθενώσει τους Παλαιστίνιους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Ράφα, με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την πόλη στην οποία έχουν καταφύγει περίπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας.

Αν και το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι στέλνει αντιπροσωπεία για διαπραγματεύσεις στο Κάιρο, ο Τζαχάλ προχώρησε, από νωρίς το πρωί, σε κατάληψη της παλαιστινιακής πλευράς του συνοριακού περάσματος στη Ράφα, το οποίο ήταν, μέχρι πρότινος και το μοναδικό που δεν είχε υπό τον έλεγχό του το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε το πρωί σε ενέργειες αναζήτησης μαχητών της Χαμάς, με μια χερσαία και μια αεροπορική επιχείρηση σε τμήμα στα ανατολικά της Ράφας το βράδυ της Δευτέρας. Η Αρχή Διάβασης της Γάζας ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι η κατάληψη από το Ισραήλ ήταν μία πράξη “θανατικής καταδίκης” για τους κατοίκους της Γάζας, κυρίως, για τους άρρωστους και για τους τραυματίες.

Μονάδα τεθωρακισμένων «έκανε ελιγμούς στη ζώνη» και «αυτή τη στιγμή, οι ειδικές δυνάμεις επιθεωρούν το σημείο διέλευσης» στη Ράφα, «έχουμε επιχειρησιακό έλεγχο στη ζώνη» ανέφερε ο στρατός του Ισραήλ σε ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται «αποκλειστικά στην πλευρά της διέλευσης στη Λωρίδα της Γάζας». Σύμφωνα με τον Τσαχάλ, εκτός από το πέρασμα στη Ράφα, έχει κλείσει το σημείο διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, για λόγους ασφαλείας, το οποίο θα ανοίξει ξανά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Τρεις πηγές του πρακτορείου Ρόιτερς σε ανθρωπιστικούς οργανισμούς επιβεβαίωσαν ότι η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας έχει ανασταλεί στη Ράφα, μέσω της οποίας εισέρχεται το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα που σύμφωνα με τον ΟΗΕ αντιμετωπίζει λιμό.

Η Πολιτική Προστασία στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για «πολυάριθμους νεκρούς» τη νύχτα στη Ράφα, με το νοσοκομείο του Κουβέιτ, που βρίσκεται στην πόλη, να ανακοινώνει ότι διακομίστηκαν σε αυτό «11 νεκροί» και «δεκάδες τραυματίες» από τους βομβαρδισμούς.

Αυτόπτες μάρτυρες και πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στα παλαιστινιακά σώματα ασφαλείας έκαναν λόγο για σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς αργά χθες Δευτέρα και νωρίς σήμερα, καθώς και για εντατικά πυρά του πυροβολικού σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα στη Ράφα και στα περίχωρά της. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, αυτοκινούμενα πυροβόλα και άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί κοντά στο σημείο διέλευσης που συνδέει τη νότια Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο.

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας, και αφού οι συνομιλίες στο Κάιρο δεν έφεραν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την επιχείρηση εσπευσμένης απομάκρυνσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων από τη Ράφα. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι ενημέρωσε την Αίγυπτο και το Κατάρ, χώρες που μαζί με τις ΗΠΑ μεσολαβούν στις διαπραγματεύσεις, πως «δέχεται την πρότασή τους για κατάπαυση του πυρός». Το γραφείο του Νετανιάχου σχολίασε από την πλευρά του ότι «η πρόταση της Χαμάς» είναι «μακριά από τις κεντρικές απαιτήσεις του Ισραήλ», αλλά θα στείλει αντιπροσωπεία στην Αίγυπτο, για «να εξαντλήσει τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας».

Παραλλήλως, η ισραηλινή κυβέρνηση πολέμου αποφάσισε «ομόφωνα» χθες «να συνεχιστεί η επιχείρηση στη Ράφα, ώστε να ασκηθεί στρατιωτική πίεση στη Χαμάς με σκοπό να υπάρξει απελευθέρωση των ομήρων και να επιτευχθούν και οι άλλοι στόχοι του πολέμου», όπως ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του Νετανιάχου.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago