Πολιτική

Τα 3 μεγάλα «στοιχήματα» που παίζονται στην αναμέτρηση στη Βουλή

Δεν αποκλείεται πλέον, με την ταχύτητα και την ένταση που εξελίχθηκαν οι καταστάσεις τα τελευταία 24ωρα με την πλήρη διάλυση του «επιτελικού κράτους» από τον χιονιά και με τη πρόταση μομφής  που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Μητσοτάκης  και να «καθηλωθεί» και να του μείνει ο «μουτζούρης στο χέρι». Και αυτό γιατί ακόμα και αν η πρόταση μομφής που θα στηριχθεί από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, απορριφθεί από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία η «καυτή πατάτα» θα μείνει στον Πρωθυπουργό.

Πρακτικά ο κ. Μητσοτάκης ακόμα και αν θέλει με λίγη άνεση χρόνου και όχι ενεργώντας εν θερμώ, να απομακρύνει από την Κυβέρνηση τον κ. Στυλιανίδη (που όλοι δείχνουν ως πολιτικά υπεύθυνο για το μπάχαλο) και κάποια άλλα πρόσωπα που τα «θαλάσσωσαν», θα έχει τεράστιες δυσκολίες να το κάνει και θα εκτεθεί ακόμα περισσότερο πολιτικά. Έχοντας απορρίψει την πρόταση μομφής, σημαίνει ότι ανανεώνεται η εμπιστοσύνη της Βουλής στη Κυβέρνηση. Τις ίδιες ώρες τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και τα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη που θα μιλήσουν στη βουλή, μπορεί να ξαναζητήσουν συγνώμη από τον κόσμο  και να αναγνωρίσουν κάποια λάθη στους χειρισμούς, ωστόσο πολιτικά θα «προστατέψουν» και τον κ. Στυλιανίδη και τους άλλους υπουργούς που βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής.

Με τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού (Εύβοια Βόρεια και Ανατολική Αττική) που πάλι το «επιτελικό κράτος, έχασε τη μπάλα», ο Πρωθυπουργός απομάκρυνε μέσω ανασχηματισμού κεντρικά πρόσωπα που είχαν εμπλακεί στις αποτυχημένες προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης, αλλά και όσων είχαν εμπλακεί στη διαχείριση της πανδημίας. Τότε όμως δεν είχε μεσολαβήσει πρόταση μομφής παρά την σκληρή κριτική της αντιπολίτευσης.

Η απομάκρυνση του κ. Στυλιανίδη από την Κυβέρνηση ή το Υπουργείο του και κάποιων άλλων προσώπων θα ήταν εξαιρετικά επώδυνος πολιτικός χειρισμός για τον κ. Μητσοτάκη. Θα είναι από τη μία φανερό ότι τον «έσυρε η αντιπολίτευση σε καρατομήσεις και αλλαγές στη Κυβέρνηση, από την άλλη θα φαίνεται ότι Πρωθυπουργός και Υπουργοί, «δούλεψαν ψιλό γαζί» τον κόσμο στη Βουλή , «κάλυψαν» όπως μπορούσαν τους βασικούς υπεύθυνους του «μπάχαλου» και τώρα βρίσκουν ευκαιρία να τους «αδειάσουν» χωρίς «να ανοίξει μύτη» .

Ο κ. Τσίπρας έθεσε σοβαρά εμπόδια με την πρόταση μομφής στον κ. Μητσοτάκη ως προς το εύρος των πολιτικών του ελιγμών

Επιπλέον κατάφερε να τον απομονώσει πολιτικά σε ένα μείζον θέμα, καθώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψηφίζουν υπέρ της πρότασης μομφής. Οι ρωγμές πλέον στο «αντισύριζα μέτωπο», που διευκόλυνε την εκλογική νίκη του κ. Μητσοτάκη το 2019, είναι πολλές και βαθιές.

Πρόλαβε δε ο κ. Τσίπρας τον Πρωθυπουργό πριν αλλάξει ατζέντα και ξεφύγει από το καυτό θέμα της κατάρρευσης του κράτους από τον χιονιά , να τον φέρει στη Βουλή σε κορυφαία κοινοβουλευτική αντιπαράθεση , με την κοινωνία  να είναι αγανακτισμένη και θυμωμλενη για τα όσα συμβαίνουν ( χιονοστρόβιλος «Ελπίς» , πανδημία, ακρίβεια, ανατιμήσεις κ.α) ωστόσο να έχει στραμμένο το βλέμμα στη Βουλή για να ακούσει εξηγήσεις , προτάσεις , αλλά και το τι και ποιος τελικά φταίει

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago