Κόσμος

Αντίστροφη μέτρηση για εισβολή στη Ράφα – Άρχισε τη μετακίνηση άμαχων Παλαιστινίων ο ισραηλινός στρατός

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν άμαχους Παλαιστίνιους από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εναντίον της οποίας έχουν απειλήσει να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας επίθεση, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του στρατού, Army Radio

Ο στρατός ανέφερε λίγη ώρα αργότερα πως «ενθαρρύνει» κατοίκους στην ανατολική Ράφα να κινηθούν προς «διευρυμένο» τομέα υποδοχής εκτοπισμένων. Στην ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι αφίσες, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές κλήσεις και ανακοινώσεις μέσω του Τύπου θα χρησιμοποιηθούν ώστε “να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι της ανατολικής Ράφας να μετακινηθούν προς τις διερυμένες ανθρωπιστικές περιοχές”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Army Radio, προς το παρόν οι απομακρύνσεις αμάχων επικεντρώνονται σε περιφερειακές συνοικίες της Ράφας από τις οποίες οι Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν σε σκηνές στη Χαν Γιούνις και την αλ Μουγουάσι. Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση απομάκρυνσης Παλαιστινίων από το ανατολικό τμήμα της Ράφας, είναι προσωρινή και «περιορισμένης κλίμακας». Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του στρατού, η απομάκρυνση αφορά «περίπου 100.000 ανθρώπους».

Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δηλώνει ότι στη Ράφα έχουν καταφύγει χιλιάδες μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης και τονίζει ότι δεν θα πετύχει τη νίκη αν δεν εισβάλει στην πόλη αυτή. Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, με τη Δύση και τη γειτονική Αίγυπτο να εκφράζουν φόβους ότι μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.

Για την «τελική νίκη» και την απελευθέρωση των ομήρων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν σταματά να δηλώνει πως θα διατάξει χερσαία επίθεση στη Ράφα, όπου κατ’ αυτόν βρίσκονται τα τελευταία τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Η πόλη, στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, έχει μετατραπεί σε καταφύγιο για περίπου 1,4 εκατομμύρια άμαχους, που εκτοπίστηκαν από άλλους τομείς του θύλακα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παραμένουν εκεί 1,2 εκατ. Παλαιστίνιοι, περίπου ο μισός πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας. Πολλές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, και ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται βαριές απώλειες στις τάξεις των αμάχων σε περίπτωση χερσαίας επίθεσης των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων σ’ αυτή.

Η Ράφα είναι η βασική πύλη εισόδου της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει από χερσαίες οδούς, μέσω Αιγύπτου, αφού υποβληθεί σε πολύ αυστηρούς ελέγχους από τις αρχές του Ισραήλ, που διατηρούν τον παλαιστινιακό θύλακο υπό πολιορκία, και αν εξαπολυθεί εκεί χερσαία επίθεση, θα καταφέρει «σκληρό πλήγμα στις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο σύνολο της Λωρίδας της Γάζας», έχει προειδοποιήσει το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) των Ηνωμένων Εθνών.

Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ), η Σίντι Μακέιν, τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο NBC και μεταδόθηκε χθες πως η Λωρίδα της Γάζας πλήττεται από «πραγματικό λιμό», που εξαπλώνεται από τον στον νότο.

Ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, μίλησε πάντως για αναγκαία επιχείρηση, λόγω της απόρριψης από τη Χαμάς των προτάσεων για κήρυξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. Στην ανακοίνωσή του διευκρίνισε επίσης, ότι μετέφερε το μήνυμα αυτό στον Αμερικανό ομόλογό του, Λόιντ Όστιν, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago