Κόσμος

Κρίσιμες ώρες για τη Γάζα – Αναμένονται αποφάσεις στη συνάντηση του Καΐρου

Με «θετικό πνεύμα», αλλά και κάτω από την πίεση του διλήμματος “παύση πυρός ή άμεση εισβολή στη Ράφα”, αντιπροσωπεία της Χαμάς αναμένεται σήμερα στο Κάιρο, προκειμένου να «συνεχίσει τις συνομιλίες» για μια συμφωνία ανακωχής 40 ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε το βράδυ της Παρασκευής η παλαιστινιακή οργάνωση αναφέρεται ότι η αντιπροσωπεία της θα φτάσει σήμερα στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα και τονίζεται το «θετικό πνεύμα» με το οποίο αντιμετωπίζει την πρόσφατη ισραηλινή πρόταση. Η Χαμάς συνεχίζει, ωστόσο, να δηλώνει ότι στόχος της είναι να εξασφαλίσει τον «πλήρη τερματισμό της επίθεσης» του Ισραήλ, την «απόσυρση» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον παλαιστινιακό θύλακα και μια «σοβαρή» συμφωνία για «την ανταλλαγή» ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της Οργάνωσης, το οποίο μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο Χαλίλ αλ Χάγια, τον δεύτερο τη τάξει στον πολιτικό βραχίονα της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Εντωμεταξύ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, ο διευθυντής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, βρίσκεται ήδη από το βράδυ της Παρασκευής στο Κάιρο.

Σημειώνεται, ότι οι διαμεσολαβήτριες χώρες (Αίγυπτος, Κατάρ και ΗΠΑ) αναμένουν εδώ και μια εβδομάδα την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση που της υποβλήθηκε και η οποία προβλέπει «κατάπαυση πυρός 40 ημερών» και την «απελευθέρωση χιλιάδων παλαιστίνιων φυλακισμένων σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων».

Το Ισραήλ απορρίπτει, ωστόσο, την οριστική κατάπαυση του πυρός, που ζητά η Χαμάς, και απειλεί να διατάξει χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει περίπου 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται  αιγυπτιακές πηγές, το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να δώσει άλλη μια εβδομάδα στις συνομιλίες και, αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα προχωρήσει στην επαπειλούμενη εδώ και εβδομάδες επιχείρηση στη Ράφα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα στα μέσα της εβδομάδας ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα γίνει ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει ή όχι συμφωνία. Από την πλευρά της, η Χαμάς κατηγόρησε την Παρασκευή τον Νετανιάχου ότι επιδιώκει να εμποδίσει τις προσπάθειες, ενισχύοντας τις αμφιβολίες σε ό,τι αφορά μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός γρήγορα. Αμερικανοί αξιωματούχοι φέρονται να πιστεύουν πάντως πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος στις συνομιλίες για τους ομήρους, αλλά αναμένουν να ακούσουν περισσότερα για αυτό στο Κάιρο.

Χθες το βράδυ, ωστόσο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, μιλώντας στο Sedona Forum του Ινστιτούτου Μακέιν στην Αριζόνα, ανέφερε ότι «το μοναδικό εμπόδιο είναι η Χαμάς». «Περιμένουμε να δούμε εάν, πραγματικά, μπορούν να δεχθούν το ‘ναι’ ως απάντηση για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων» είχε πει νωρίτερα.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago