Μετά τις επιχειρήσεις καταστολής του φιλοπαλαιστινιακού κινήματος στα αμερικανικά πανεπιστήμια, σήμερα αστυνομικοί μπήκαν και στο περίβλεπτο πανεπιστήμιο Sciences Po του Παρισιού από το οποίο απομάκρυναν τους φοιτητές που είχαν καταλάβει κτίρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
Όπως είπε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters, οι αστυνομικοί έβγαλαν από τα κτίρια πολλούς από τους περίπου 70 φοιτητές που παρέμεναν εκεί, έχοντας απορρίψει το τελεσίγραφο της διοίκησης του πανεπιστημίου να περιορίσουν τη διαμαρτυρία τους σε έναν καθορισμένο, μικρότερο χώρο.
Η σχολή Πολιτικών Σπουδών έχει βρεθεί στο επίκεντρο των γαλλικών φοιτητικών κινητοποιήσεων, οι οποίες πάντως παραμένουν μικρότερες σε κλίμακα και περισσότερο ειρηνικές σε σύγκριση με εκείνες στις ΗΠΑ. Εκπρόσωπος του Sciences Po είχε πει, πριν την αστυνομική επιχείσηση, ότι το πανεπιστήμιο αναζητούσε μια «λύση μέσω διαπραγματεύσεων» με τους φοιτητές. Ο ίδιος ανέφερε ότι πρόβλημα υπήρξε και σε ορισμένα παραρτήματά του στη Ρεν, τη Χάβρη και το Πουατιέ, τα οποία επηρεάστηκαν και αυτά από τις κινητοποιήσεις. Το Sciences Po στη Λιόν, το οποίο δεν σχετίζεται με εκείνο του Παρισιού, είχε επίσης αποκλειστεί σήμερα από διαμαρτυρόμενους φοιτητές, ενώ κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στη Σχολή Δημοσιογραφίας της Λιλ.
Οι φοιτητές ζητούσαν να αναθεωρήσει η σχολή τους δεσμούς της με ισραηλινά πανεπιστήμια, κάτι που ο διευθυντής του Sciences Po του Παρισιού, Ζαν Μπασέρ, απέρριψε την Πέμπτη. Παραλλήλως, η γαλλική κυβέρνηση προειδοποίησε, την ώρα που ξεκινούσε η αστυνομική επιχείρηση, ότι «είναι και θα παραμείνει πλήρως αποφασισμένη» να διατηρήσει την τάξη. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα προβλήματα επιλύθηκαν μέσω διαλόγου, ενώ για τις άλλες οι αστυνομικοί επενέβησαν μετά την υποβολή σχετικών αιτημάτων από τους προέδρους των πανεπιστημίων.
Στην ανακοίνωση της γαλλικής κυβέρνησης αναφέρεται τέλος ότι «23 χώροι εκκενώθηκαν χθες», καθώς και ότι ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ (απόφοιτος και ο ίδιος, όπως και ο Μακρόν, του Science Po) ζήτησε την επέμβαση της αστυνομίας μόλις υποβλήθηκε το αίτημα από τη διοίκηση της σχολής.
Την ίδια ώρα πάντως το φιλοπαλαιστινιακό φοιτητικό κίνημα επεκτείνεται στον Καναδά, αλλά και στην Αυστραλία, όπου εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σήμερα στο πανεπιστήμιο του Σίδνευ, ζητώντας από το εκπαιδευτικό ίδρυμα να προχωρήσει σε αποεπενδύσεις από εταιρίες που έχουν δεσμούς με το Ισραήλ. Αρκετές εκατοντάδες μέτρα από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και χωρισμένοι από φρουρούς ασφαλείας, εκατοντάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί με αυστραλιανές και ισραηλινές σημαίες, δηλώνοντας ότι οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις κάνουν τους φοιτητές και το προσωπικό εβραϊκής καταγωγής να νιώθουν ανασφαλείς στην πανεπιστημιούπολη. Ο αντιπρύτανης τους Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ δήλωσε πάντως χθες, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ότι ο καταυλισμός υπέρ των Παλαιστινίων μπορεί να παραμείνει στην πανεπιστημιούπολη, εν μέρει διότι δεν υπάρχει η βία που παρατηρείται στις ΗΠΑ.
Ο καταυλισμός στήθηκε την περασμένη εβδομάδα από φιλιπαλαιστίνιους ακτιβιστές, έξω από το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, ενώ καταυλισμοί στήθηκαν και σε πανεπιστήμια στη Μελβούρνη, την Καμπέρα και άλλες πόλεις της Αυστραλίας. Σε αντίθεση πάντως με τις ΗΠΑ (και τη Γαλλία σήμερα), στα πανεπιστήμια της Αυστραλίας επικρατεί ηρεμία και η παρουσία της αστυνομίας είναι περιορισμένη.
Χθες Πέμπτη, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές κατέλαβαν και την είσοδο του κτιρίου Géopolis στο Πανεπιστήμιο της Λοζάνης (UNIL), ζητώντας επίσης το ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ των ισραηλινών θεσμών και την άμεση και μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Εντωμεταξύ, ήδη από χθες η αστυνομία άρχισε να διαλύει τον καταυλισμό που είχαν στήσει στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες (UCLA), συλλαμβάνοντας φοιτητές, ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας έγιναν επεμβάσεις και σε άλλες αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.
Ο Τραμπ πανηγύρισε για τις επεμβάσεις, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η ελευθερία του λόγου και το κράτος δικαίου θα πρέπει να γίνονταν σεβαστά στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, η έκπληξη ήρθε όμως από τους Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι πρόσφεραν θέσεις για σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Σαναά σε όσους φοιτητές αποβλήθηκαν από αμερικανικά πανεπιστήμια, λόγω της συμμετοχής τους στις καταλήψεις. Μια προσφορά που προκάλεσε ένα κύμα σαρκασμού στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…