Η Χαμάς συνεχίζει να εξετάζει, με «θετικό πνεύμα», την πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στον θύλακα με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατουμένων σε ισραηλινές φυλακές. Οι μεσολαβήτριες χώρες (Κατάρ, Αίγυπτος και ΗΠΑ) αναμένουν την απάντηση της παλαιστινιακής οργάνωσης, ωστόσο την ίδια ώρα, ιατρικές πηγές έκαναν λόγο σήμερα για νέους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον τομέα της Ράφας, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατος και άλλου ισραηλινού ομήρου στη Γάζα. πρόκειται για τον Ντρορ Ορ, κάτοικο του κιμπούτς Μπεερί, δυο από τα παιδιά του οποίου, που είχαν επίσης απαχθεί την 7η Οκτωβρίου από τη Χαμάς, απελευθερώθηκαν τον Νοέμβριο, όταν είχε συμφωνηθεί ανακωχή μιας εβδομάδας.
Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνη την κατάπαυση είχαν απελευθερωθεί 105 όμηροι, ανάμεσά τους 80 ισραηλινοί υπήκοοι, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων. Έκτοτε όμως, όλες οι προσπάθειες των μεσολαβητών παρέμειναν άκαρπες. Αναφερόμενος πάντως στην τελευταία πρόταση για παύση του πυρός, ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμάλ, είπε ότι εξετάζεται με «θετικό πνεύμα» η ισραηλινή πρόταση για κατάπαυση 40 ημερών.
Στην ίδια συνδιάλεξη ο Χανίγια «επιβεβαίωσε» ότι αντιπροσωπεία της Χαμάς θα μεταβεί «σύντομα» στο Κάιρο για να ολοκληρωθούν οι πρόσφατες συνομιλίες, ενόψει ενδεχόμενης συμφωνίας που, όπως είπε, θα «ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού μας» και θα «τερματίσει την επίθεση» κατά των Παλαιστινίων. Ο επικεφαλής της Χαμάς συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, στον οποίο επανέλαβε ότι πρόθεσή του είναι να «καταλήξουμε σε συμφωνία».
Οι δηλώσεις του Χανίγια έρχονται, πάντως, σε διαμετρική αντίθεση στελέχους του κινήματος, το οποίο μία ημέρα πριν έκανε λόγο για «αρνητική» θέση της Χαμάς έναντι της πρότασης. Σημειώνεται ότι όλο αυτό το διάστημα η Χαμάς επιμένει στο να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός, κάτι που το Ισραήλ απορρίπτει.
Η παλαιστινιακή οργάνωση δέχεται πιέσεις να προχωρήσει σε μια συμφωνία και αυτές δεν προέρχονται μόνον από τους μεσολαβητές αλλά και από την ίδια την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, όπου δεν έχει μείνει σχεδόν τίποτε όρθιο. Την περασμένη Τετάρτη, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε επίσης τη Χαμάς να πει «ναι» στην πρόταση παύσης του πυρός. Χαρακτήρισε μάλιστα την πρόταση ως «εξαιρετικά γενναιόδωρη» από ισραηλινής πλευράς, ενώ κάλεσε παραλλήλως το Τελ Αβίβ να μην προχωρήσει σε χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα.
Ο Νετανιάχου πάντως επιμένει ότι η Ράφα, όπου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, είναι το τελευταίο οχυρό της Χαμάς και διαμηνύει ότι το Ισραήλ «θα κάνει αυτό που είναι απαραίτητο για να νικήσει και να συντρίψει τον εχθρό, μη εξαιρουμένης της Ράφας». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει άλλωστε ότι η επιχείρηση στη Ράφα θα γίνει, «με ή χωρίς συμφωνία» για κατάπαυση του πυρός.
«Αν πρέπει να αμυνθούμε μόνοι μας, θα αμυνθούμε μόνοι μας» πρόσθεσε ο Νετανιάχου, καθώς πληθαίνουν οι χώρες που παίρνουν αποστάσεις από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ παραλλήλως προσλαμβάνουν διαστάσεις οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του Ισραήλ. Πολλές κυβερνήσεις και ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται σφαγή αμάχων στη Γάζα, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο αξιόπιστο σχέδιο για την προστασία του πληθυσμού.
Την ίδια παραμένουν οι φόβοι για μια γενικότερη ανάφλεξη, καθώς οι αψιμαχίες με την Χεζμπολά στα σύνορα με τον Λίβανο είναι καθημερινές, ενώ συνεχίζεται και η δραστηριότητα των σιιτών ανταρτών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα. Παραλλήλως, η αυτοαποκαλούμενη «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ» εκτόξευσε, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, πυραύλους κρουζ εναντίον στόχων στο Τελ Αβίβ, όπως δήλωσε πηγή του πρακτορείου Ρόιτερς στην οργάνωση. Πρόκειται για οργάνωση, η οποία αποτελεί ομπρέλα ιρακινών παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν.
Την περασμένη νύχτα σημειώθηκε επίσης ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νότιο τομέα της Δαμασκού, με τον ισραηλινό στρατό να δηλώνει ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα σε ξένα μέσα ενημέρωσης. Πηγή του Ρόιτερς στις συριακές δυνάμεις ασφαλείας ανέφερε πάντως ότι η τοποθεσία που βομβαρδίστηκε βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την περιοχή του χώρου λατρείας Σαγέντα Ζαϊνάμπ, όπου έχουν εγκαταστάσεις δυνάμεις της λιβανικής παράταξης Χεζμπολά και του Ιράν. Η ίδια πηγή διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η εγκατάσταση που χτυπήθηκε δεν βρίσκεται στα χέρια ούτε της Χεζμπολά, ούτε των Ιρανών.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…