Πολιτική

Πρόταση μομφής: Γιατί o Αλέξης Τσίπρας την έκανε τώρα

Σε άλλη μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας καταθέτοντας πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Η διαδικασία αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται την Κυριακή. «Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό, πριν να είναι πολύ αργά για τη χώρα και τη δημοκρατία», είπε από το βήμα της Βουλής καταθέτοντας την πρόταση και κορυφώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αντιπολιτευτική του τακτική. 

Η ιδέα της πρότασης δεν ήταν καινούργια. Είχε πέσει αρχικά στο τραπέζι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, αλλά εκεί προτιμήθηκε τελικά το αίτημα για εκλογές όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Ξαναήρθε στο τραπέζι χθες, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Ενισχύθηκε από το γεγονός της δημοσκόπησης που κυκλοφόρησε χθες βράδυ μέσω του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, την ποιότητα της οποίας αμφισβήτησε έντονα η αξιωματική αντιπολίτευση εκδίδοντας μάλιστα και σχετική ανακοίνωση.

Αποφασίστηκε ομόφωνα το πρωί στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρόεδρο. Στη συνάντηση ήταν παρόντες οι Όλγα Γεροβασίλη, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Ραγκούσης κ.α. και επισημοποιήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η πρόταση περιλαμβάνει στο σκεπτικό της τρεις άξονες. Την δραματική κατάσταση που επικρατεί ελέω πανδημίας με τους δεκάδες νεκρούς καθημερινά, το κύμα της ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα και το πρόσφατο φιάσκο με την κυβέρνηση γι’ άλλη μια φορά να περνάει κάτω από τον πήχη που η ίδια είχε θέσει ως προς την αποτελεσματικότητά της. 

Κατατέθηκε δε σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση είναι απίστευτα στριμωγμένη, δεχόμενη πυρά και από φιλικά προς αυτή μέσα και την ώρα που η αγανάκτηση του κόσμου βρίσκεται στο ζενίθ.

Ταυτόχρονα είναι και μια πρώτης τάξης ευκαιρία να μετρηθούν σ’ αυτήν και οι απόψεις των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του ΚΙΝΑΛ.

Μόλις πριν από μια εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Kontra είχε πει πως για τον Νίκο Ανδρουλάκη «τα δύσκολα είναι μπροστά» και πως θα κριθεί από τις αποφάσεις που θα πάρει σε καίρια διλήμματα.

Με δεδομένη την «επίθεση φιλίας» των φιλοκυβερνητικών μέσων και των δημοσκοπικών εταιρειών στο νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ, παίζει μεγάλο ρόλο η στάση που θα κρατήσει ο εν λόγω και το κόμμα του στην 3ήμερη συζήτηση στη Βουλή, αλλά και πως θα αντιδράσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια. 

Εκτός των ανωτέρω με αυτή του την κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας κλείνει στόματα και στο εσωκομματικό πεδίο και αναβάλει για το μέλλον τη συζήτηση για τις αλλαγές που πρότεινε στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια κίνηση που συσπειρώνει τη βάση του κόμματος και «ηρεμεί» τα πνεύματα απ΄όλες τις τάσεις, αναδεικνύοντας ως βασικό στόχο ενασχόλησης τη δεξιά κυβέρνηση.

Και όλα αυτά υπό το πρίσμα μιας αίσθησης που λέει πως πιθανότατα δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία αναμέτρησης σε τέτοιο πλαίσιο, αφού η οποιαδήποτε νέα πρόταση μομφής μπορεί να κατατεθεί μετά την παρέλευση εξαμήνου. Ενδεχομένως να την έχουν προλάβει οι κάλπες. 

Δημήτρης Τερζής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago