Πολιτική

Prorata: ‘Ερευνα – κόλαφος για την κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας και την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού

Mπορεί να μην έχει γίνει ακόμη το «ταμείο» για τις τραγικές στιγμές που έζησαν οι πολίτες από τη διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση, καθώς τα προβλήματα είναι ακόμη σε εξέλιξη με κλειστούς δρόμους και σπίτια χωρίς ρεύμα στην Αττική ωστόσο τα ευρήματα της νέας εβδομαδιαίας έρευνας flash της Prorata για το Tvxs.gr είναι χαστούκι για την κυβέρνηση και τους χειρισμούς της.

Στο «ζύγι» της κοινής γνώμης μπαίνει η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού αλλά και το πρόσωπο που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το χάος και τους εγκλωβισμούς χιλιάδων πολιτών στην Αττική.

Αναλυτικότερα:

Μη ικανοποιημένη δηλώνει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, σχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας από την κυβέρνηση. Ειδικότερα, το 66% των πολιτών σε σχετική ερώτηση απαντάει «καθόλου ικανοποιημένος», ενώ το 22% δηλώνει «όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένος».

Σύμφωνα με την ηλικία, στο σύνολο των ηλικιακών κατηγοριών η πλειονότητα δηλώνει «καθόλου» ή «όχι ιδιαίτερα» ικανοποιημένη. Το υψηλότερο ποσοστό συναντάται στην κατηγορία 17-34 ετών (91%). Αντίστοιχη απάντηση δίνει το 88% των πολιτών 35 έως 54 ετών και το 86 των πολιτών ηλικίας άνω των 55 ετών. 

Άξια προσοχής είναι ωστόσο το αποτέλεσμα για τη θέση των πολιτών με βάση την κομματική προτίμηση, καθώς την κυβερνητική διαχείριση αποδοκιμάζει και η πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ και μάλιστα με το πολύ υψηλό ποσοστό του 70%. «Καθόλου/ Όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένος» δηλώνει και το 98% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το 94% αυτών του ΚΙΝΑΛ. 

Χωρίς προετοιμασία ο κρατικός μηχανισμός

Στο μείζον ερώτημα πως αντιμετώπισε ο κρατικός μηχανισμός την κακοκαιρία η συντριπτική πλειοψηφία υποστηρίζει πως δεν ήταν προετοιμασμένος (87%). Συγκεκριμένα, το 66% θεωρεί πως «σίγουρα» δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος, ενώ το 22% δηλώνει πως «μάλλον» δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος.

Όταν μπαίνει το κριτήριο της ηλικίας στο σύνολο των ηλικιακών κατηγοριών, για άλλη μια φορά η πλειονότητα θεωρεί πως ο κρατικός μηχανισμός δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένος. Το μεγαλύτερο ποσοστό συναντάται και πάλι στις ηλικίες 17-34 ετών (91%) και ακολουθεί η ηλικιακή κατηγορία 35 έως 54 με 89% και η κατηγορία άνω των 55 ετών με 86%

Αλλά και με βάση την κομματική επιλογή η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων της ΝΔ εμφανίζονται απογοτευμένοι με το 73% να δηλώνει πως ο κρατικός μηχανισμός «σίγουρα ή μάλλον» δεν ήταν προετοιμασμένος για τη διαχείριση της κακοκαιρίας. Για όσους αισθάνονται πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ το ποσοστό αποδοκιμασίας είναι σχεδόν καθολικό (97%), ενώ στο ΚΙΝΑΛ ανέρχεται στο 90%.

Στον Μητσοτάκη οι ευθύνες

Τα στοιχεία της έρευνας ωστόσο είναι αποκαλυπτικά και στο ερώτημα σχετικά με ποιο πρόσωπο έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το χάος που επικράτησε στην Αττική με το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (33%), ενώ ακολουθεί ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης (20%). Ποσοστό 16% συγκεντρώνουν η Περιφέρεια, δηλαδή ο Γιώργος Πατούλης, και οι «ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητόδρομων». Τέλος ένα 9% αποδίδει την ευθύνη στους «οδηγούς που δεν έλαβαν σοβαρά τις προειδοποιήσεις». 

Στον Κυριάκο Μητσοτάκη αποδίδεται η μεγαλύτερη ευθύνη και με βάση τον ηλικιακό διαχωρισμό των πολιτών. Στις ηλικίες 17 έως 34 την ευθύνη στον πρωθυπουργό χρεώνει το 36%, στις ηλικίες 35 έως 54 το 33%, ενώ στην ηλικιακή κατηγορία άνω των 55 το 31%, 

 

Όταν μπαίνει το κριτήριο της κομματικής προτίμησης, τα ποσοστά διαφοροποιούνται από όσα προαναφέρθηκαν. Οι πολίτες που αισθάνονται πιο κοντά στο ΚΙΝΑΛ, θεωρούν πως την μεγαλύτερη ευθύνη μοιράζονται ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, συγκεντρώνοντας και οι δύο ποσοστό 26%. Στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, ίδιο ποσοστό ευθύνης (17%) συγκεντρώνουν και οι «ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητόδρομων», αλλά και η Περιφέρεια ΑττικήςΌσοι αισθάνονται πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία, θεωρούν πως τη μεγαλύτερη ευθύνη έχουν «ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης αυτοκινητόδρομων» (26%). Ακολουθεί ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας (22%) και η Περιφέρεια Αττικής (20%), ενώ σχετικά υψηλό είναι και το ποσοστό όσων θεωρούν πως ευθύνονται ορισμένοι οδηγοί που δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τις προειδοποιήσεις (15%). Αντίθετα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευθύνεται μόλις για το 6%, ποσοστό χαμηλότερο και από αυτούς που θεωρούν πως το κλείσιμο λόγω του χιονιά ήταν αναπόφευκτο. Τέλος, αναφορικά με τους πολίτες που αισθάνονται πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, η πλειονότητα θεωρεί πως τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχει ο πρωθυπουργός (65%), ενώ ίδιο ποσοστό συγκεντρώνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας (15%) και η Περιφέρεια Αττικής (15%).

Διαβάστε επίσης:

Με ρεσιτάλ από «συγγνώμες» πάει να τη βγάλει καθαρή η κυβέρνηση – Οι ευθύνες των υπουργείων και της Τροχαίας

Ανδρουλάκης: Για ακόμη μια φορά ο κ. Μητσοτάκης ζητά συγνώμη κατόπιν εορτής

Δημοσκόπηση Αlpha: Οργή για το φιάσκο της Αττικής Οδού – Το 67 % λέει πως φταίει η κυβέρνηση

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago