Κόσμος

Αντίστροφη μέτρηση για τη Ράφα – Εγκρίθηκε από τον ισραηλινό στρατό σχέδιο συνέχισης του πολέμου

Εντείνονται οι φόβοι των Παλαιστινίων για άμεση ισραηλινή εισβολή στη Ράφα, μετά την έγκριση των σχεδίων «συνέχισης» του πολέμου στη Γάζα από τον αρχηγό του ισραηλινού στρατού, Χερζί Χαλεβί, ο οποίος είχε συνάντηση με τον  επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης, υποστράτηγο Άρον Φίνκλεμαν. Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα Telegram, στη συνάντηση αυτή μετείχαν όλοι οι διοικητές μεραρχιών και ταξιαρχιών.

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, κατά την επίσκεψή του σε αεροπορική βάση, δεσμεύτηκε ότι το Ισραήλ θα εξοντώσει τη Χαμάς. «Στη Γάζα, είμαστε υποχρεωμένοι να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να ελευθερώσουμε  τους ομήρους. Εργαζόμαστε για αυτό και είμαι αποφασισμένος να τα πετύχουμε και τα δύο» είπε, προσθέτοντας ότι αυτός ο στόχος «θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί».

Νωρίτερα, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, αναφερόμενος στους φόβους για μια ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, όπου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1,5 εκατομμύρια εκτοπισμένοι, δήλωσε ότι μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να την αποτρέψουν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η επίθεση στη Ράφα της, την οποία αναμένει εντός των ημερών, θα υποχρεώσει μεγάλο τμήμα του παλαιστινιακού πληθυσμού να εγκαταλείψει τον θύλακα.

Μιλώντας σε ειδική συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Μαχμούντ Αμπάς χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη καταστροφή μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Ράφα και τόνισε και μόνο ένα «μικρό χτύπημα» θα ανάγκαζε πολλούς Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τον θύλακα. Ο Αμπάς επανέλαβε ότι απορρίπτει τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων στην Ιορδανία και την Αίγυπτο, προσθέτοντας ότι αν γίνει κάτι τέτοιο στη Γάζα θα επαναληφθεί και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει συμφωνήσει να ακούσει τους προβληματισμούς και τις σκέψεις των ΗΠΑ πριν από μια εισβολή στη Ράφα. «Μας έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα πάνε στη Ράφα μέχρι να έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί την οπτική μας και τις ανησυχίες μας» είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξή του στο ABC.

Η Ουάσιγκτον έχει πει, ότι δεν θα στηρίξει μια επιχείρηση στη Ράφα χωρίς το κατάλληλο και αξιόπιστο ανθρωπιστικό σχέδιο και επιμένει στην επίτευξη μιας προσωρινής εκεχειρίας τουλάχιστον έξι εβδομάδων. Σύμφωνα με τον Κίρμπι, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται σήμερα στη Σαουδική Αραβία και θα μείνει στη περιοχή τις επόμενες ημέρες, θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Αύριο αναμένεται, άλλωστε, να μεταβεί στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς για συνομιλίες με στόχο τη διασφάλιση μιας εκεχειρίας.

Την αντίθεσή τους σε μια χερσαία επιχείρηση στη Ράφα έχουν εκφράσει και πολλές διεθνείς οργανώσεις, τονίζοντας ότι θα ήταν καταστροφή και υποστηρίζοντας ότι είναι αδύνατη η απομάκρυνση των αμάχων που σχεδιάζει ο  ισραηλινός στρατός.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago