Κόσμος

«Ημέρες Βιετνάμ» στα αμερικανικά πανεπιστήμια – Επεκτείνεται και σε άλλες χώρες το φιλοπαλαιστινιακό κίνημα

Παρά το αυξανόμενο κύμα καταστολής συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στις ΗΠΑ, ενώ καταλήψεις υπέρ των Παλαιστίνιων έχουν αρχίσει και στον Καναδά καθώς και σε ευρωπαϊκές χώρες. Το κίνημα υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους και κατά του πολέμου ξεκίνησε πριν δέκα ημέρες από το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη και έχει επεκταθεί σε πολλά άλλα πανεπιστήμια σε όλες τις Πολιτείες.

Το Σάββατο, εκατοντάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν από τη μονάδα αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας σε πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Το Northeastern University ανακοίνωσε στο Χ «τη σύλληψη περίπου 100 ατόμων από την αστυνομία», διευκρινίζοντας ότι «οι φοιτητές που έδειξαν τις κάρτες τους αφέθηκαν ελεύθεροι. Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο, ακούστηκαν από τους διαδηλωτές «βίαιες αντισημιτικές προσβολές», ενώ ένας «παράνομος» καταυλισμός που αποτελούνταν από μερικές σκηνές διαλύθηκε από την αστυνομία του πανεπιστημίου και τις τοπικές δυνάμεις της τάξης.

Στο άλλο άκρο των ΗΠΑ οι δυνάμεις της τάξης του πανεπιστημίου της Αριζόνα (ASU) «συνέλαβαν 69 ανθρώπους το Σάββατο μετά τη δημιουργία καταυλισμού χωρίς άδεια», όπως επισήμανε η διοίκηση του Ιδρύματος, υποστηρίζοντας ότι «οι περισσότεροι δεν ήταν φοιτητές ή μέλη του προσωπικού του ASU». Την ίδια ώρα, στις  κεντρικές ΗΠΑ 23 άνθρωποι συνελήφθησαν όταν η αστυνομία εκκένωσε καταυλισμό στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα.

Στο Κολούμπια, η πρύτανης Μινούς Σαφίκ ανακοίνωσε ότι δεν θα ζητήσει από την αστυνομία να απομακρύνει το «χωριό» με τις σκηνές που έχουν στήσει περίπου 200 διαδηλωτές στην πανεπιστημιούπολη. Ωστόσο, απαγορεύτηκε σε στέλεχος του φιλοπαλαιστινιακού κινήματος η πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, μετά τις αντισιωνιστικές απειλές που έκανε σε βίντεο που χρονολογείται από τον Ιανουάριο. Ο νεαρός ζήτησε «συγνώμη», σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το οποίο χαρακτήρισε την κατάσταση στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια «σχετικά ήρεμη», χθες Σάββατο.

Οξυμένη παραμένει πάντως η κατάσταση στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια (UPenn), η πρύτανης του οποίου αναγκάστηκε να παραιτηθεί τον χειμώνα, έπειτα από ακρόασή της ενώπιον του Κογκρέσου, καθώς κρίθηκε ότι δεν κάνει αρκετά για να αντιμετωπίσει τον αντισημιτισμό στο πανεπιστήμιο. Η πρυτανεία ζήτησε την άμεση διάλυση του καταυλισμού που είχε στηθεί στο Ίδρυμα.

Στην Καλιφόρνια η πανεπιστημιούπολη του πολιτειακού πολυτεχνείου Humboldt θα παραμείνει «κλειστή» για το υπόλοιπο εξάμηνο και τα μαθήματα θα γίνουν εξ αποστάσεως λόγω «της κατάληψης» δύο κτηρίων. Σύμφωνα με το CNN, δεκάδες περιπολικά περικύκλωσαν, το βράδυ του Σαββάτου, το University of Southern California, ενώ η Αστυνομία του Λος Άντζελες εξέδωσε «τακτικό συναγερμό». Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής δεν είχαν αναφερθεί πάντως συλλήψεις.

Στο Χάρβαρντ, μία ώρα αφότου η διοίκηση απείλησε να τους παραπέμψει σε πειθαρχικό συμβούλιο, φοιτητές ύψωσαν την παλαιστινιακή σημαία. Την ίδια ώρα, στο Πανεπιστήμιο Emory η Αστυνομία μένει μακριά από το ίδρυμα μετά τις βίαιες σκηνές της περασμένης Πέμπτης.

Στο Πρίνστον του Νιου Τζέρσεϊ, οι διαδηλωτές ανακοίνωσαν ότι δεν θα αποχωρήσουν αν το Πανεπιστήμιο δεν προχωρήσει σε αποεπενδύσεις έναντι του Ισραήλ. Ανάλογο αίτημα για αποεπένδυση από εταιρείες που βοηθούν την ισραηλινή κυβέρνηση εξέφρασαν και οι φοιτητές του Κολούμπια, ζητώντας επίσης από το Ίδρυμα να διακόψει τους δεσμούς του με ισραηλινά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές του Κολούμπια ζητούν τέλος να εκδώσει το Πανεπιστήμιο δημόσια δήλωση, με την οποία θα ζητά «άμεση, μόνιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Το κύμα των καταλήψεων στα αμερικανικά πανεπιστήμια, το οποίο θυμίζει σε πολλούς διαμαρτυρίες της δεκαετίας του ’70 ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ, έχει επεκταθεί και σε άλλες χώρες. Στον Καναδά, καταυλισμός στήθηκε για πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ, όπου απόμ τον Φεβρουάριο έχει εκδηλωθεί φιλοπαλαιστιανικό κίνημα. Το πανεπιστήμιο εξέφρασε την ανησυχία του για «τον κίνδυνο κλιμάκωσης και αντιπαράθεσης».

Στη Γαλλία οι φιλοπαλαιστινιακές κινητοποιήσεις άγγιξαν και το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών του Παρισιού, γνωστό ως Sciences Po, από το οποίο έχουν αποφοιτήσει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ. Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης έγινε το Σάββατο στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, αλλά και στο Βερολίνο, όπου υπήρξε, σύμφωνα με διαδηλωτές βίαιη επέμβαση της αστυνομίας.

Διαδηλώσεις αλληλεγγύης έγιναν, και άλλες έχουν προγραμματιστεί, σε πανεπιστήμια διεθνώς, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου και της Ιορδανίας. Παραλλήλως, μηνύματα αλληλεγγύης στους εξεγερμένους φοιτητές παραδόθηκαν από τη Γάζα, τη Σουαζιλάνδη και την Ινδία. Διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης έγινε και έξω από τα γραφεία της Google στο Τόκιο, όπου διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους με «Σχέδιο Nimbus» του τεχνολογικού γίγαντα, το οποίο αποτελεί σύμβαση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την παροχή υπηρεσιών cloud στον ισραηλινό στρατό και την ισραηλινή κυβέρνηση.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago