Κόσμος

Αναστολή των επιχειρήσεων στη Ράφα προτείνει το Τελ Αβίβ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα συνεχίζονται, την ώρα που η Χαμάς μελετά την αντιπρόταση του Τελ Αβίβ για μια παύση του πυρός ενώ στο Ριάντ ξεκινά σήμερα η ειδική σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), στην οποία θα συζητηθεί και η γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Στη σύνοδο θα μετέχει και ο αμερικανός υπουργός Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναμένεται σήμερα στη Σαουδική Αραβία.

Στη Γάζα, τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές του Σαββάτου,  σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας του παλαιστινιακού θύλακα. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν με πυραύλους ένα σπίτι στον καταυλισμό Νουσεϊράτ στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε αυτήν την επιδρομή σκοτώθηκαν εννέα Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, και τραυματίστηκαν άλλοι περίπου 30.

Σε άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους τέσσερα παιδιά, και τραυματίστηκαν οκτώ άλλοι, όταν βομβαρδίστηκε σπίτι στο νότιο τμήμα του θύλακα, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές. Ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν επίσης οίκημα στα βόρεια περίχωρα της Ράφας, όπου επτά Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και αρκετοί διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν τις τελευταίες ώρες τουλάχιστον 25 τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας. σύμφωνα με τον ίδιο, στοχοθετήθηκαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χώροι αποθήκευσης όπλων και υπόγειες σήραγγες. Ο ισραηλινός στρατιωτικός αξιωματούχος υποστήριξε επίσης ότι βομβαρδίστηκε τοποθεσία από την οποία εκτοξεύονταν συχνά ρουκέτες εναντίον της ισραηλινής πόλης Ασντόντ, καθώς και ένα αυτοκίνητο στο οποίο, κατά τον ίδιο, επέβαιναν οκτώ μαχητές της Χαμάς.

Νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα είχε ανακοινώσει ότι από τις 7 Οκτωβρίου τουλάχιστον 34.388 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 77.437 έχουν τραυματιστεί από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας. Έπειτα από εξίμισι μήνες αεροπορικών βομβαρδισμών η Γάζα έχει σχεδόν ισοπεδωθεί και ο  ΟΗΕ εκτιμά ότι ο όγκος των ερειπίων και των συντριμμιών που πρέπει να απομακρυνθούν από τον θύλακα ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια τόνους.

Εντωμεταξύ, αναστολή της εισβολής στη Ράφα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων προτείνει το Ισραήλ, διά του υπουργού Εξωτερικών. Μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, ο Ισραέλ Κατζ δήλωσε το Σάββατο, ότι η προγραμματισμένη εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να ανασταλεί εάν υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Από την πλευρά της, η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει δύο Ισραηλινούς ομήρους, τον 64χρονο Κιθ Σίγκελ και τον 47χρονο ‘Ομρι Μιράν, την ταυτότητα των οποίων επιβεβαίωσε το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων. Το νέο βίντεο δίνεται στη δημοσιότητα εν μέσω διαπραγματεύσεων, με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, για εκεχειρία στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας και για την απελευθέρωση ενός αριθμού ομήρων.

Από τα λεγόμενα του ‘Ομρι Μιράν, ο οποίος μιλά για 202 ημέρες αιχμαλωσίας, εικάζεται ότι η βιντεοσκόπηση έγινε την περασμένη Πέμπτη. Ο Μιράν αναφέρει επίσης ότι ελπίζει να μπορέσει να επανενωθεί με την οικογένειά του για τη γιορτή της Ανεξαρτησίας του Ισραήλ, στις 14 Μαΐου. “Αυτή η απόδειξη ότι ο Κιθ Σίγκελ και ο ‘Ομρι Μιράν είναι ζωντανοί δείχνει ξεκάθαρα ότι η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να συνάψει μια συμφωνία για την επιστροφή όλων των ομήρων πριν από τη γιορτή της Ανεξαρτησίας”, δηλώνει το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων. Υπενθυμίζεται ότι, την περασμένη Τετάρτη, η  Χαμάς είχε δώσει στη δημοσιότητα και άλλο βίντεο την Τετάρτη με τον 23χρονο ισραηλινό όμηρο Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago