Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κολούμπια ανέβαλε την προθεσμία που είχε δώσει στους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές για να εκκενώσουν, μέχρι τα μεσάνυχτα, την πανεπιστημιούπολη, την οποία έχουν καταλάβει για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα.
Το γραφείο της προέδρου του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, από το οποίο ξεκίνησε πριν από αρκετές ημέρες ένα κίνημα υποστήριξης προς τη Γάζα και αμφισβήτησης της πλήρους στήριξης που ο πρόεδρος Μπάιντεν παρέχει στο Ισραήλ, προχώρησε στην αναθεώρηση της απόφασής του, παρότι σε χθεσινή ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η προθεσμία λήγει τα μεσάνυχτα (07:00 σήμερα ώρα Ελλάδας).
«Οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν και συνεχίζονται όπως προβλέπεται», ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, από το γραφείο της προέδρου του νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου Μινούς Σαφίκ. «Εμείς έχουμε τα αιτήματά μας, εκείνοι έχουν τα δικά τους», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδεται ότι ζητήθηκε επέμβαση της αστυνομίας.
Υπενθυμίζεται ότι στο Κολούμπια έχει στηθεί ένας καταυλισμός με σκηνές στον οποίο έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές. Το συγκεκριμένο νεοϋορκέζικο πανεπιστήμιο έχει διαδραματίσει ρόλο πρωτεργάτη στη δημιουργία ενός φιλοπαλαιστινιακού κινήματος αμερικανών φοιτητών, το οποίο έχει επεκταθεί σε μερικά από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ και το Πρίνστον.
Στο Κολούμπια, έγιναν την περασμένη εβδομάδα δεκάδες συλλήψεις, καθώς οι υπεύθυνοι του πανεπιστημίου κατέφυγαν στην αστυνομία για να βάλει τέλος σε μια κατάληψη. Οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις συνεχίστηκαν, ωστόσο, στην πανεπιστημιούπολη. Παραλλήλως, περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη, στα πανεπιστήμια του Λος Άντζελες, της Βοστώνης και του Όστιν στο Τέξας, όπου περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες, Πέμπτη.
Το σκηνικό είναι ίδιο σε όλες τις πολιτείες, όπου φοιτητές στήνουν καταυλισμούς στις πανεπιστημιουπόλεις τους για να καταγγείλουν τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και την ανθρωπιστική καταστροφή στη λωρίδα της Γάζας. Ακολουθεί επέμβαση των ειδικών μονάδων της αστυνομίας που προχωρούν σε εκκενώσεις μετά από σχετικά αιτήματα των διευθύνσεων των πανεπιστημίων.
Στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντας, στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, διαδηλωτές απομακρύνθηκαν βίαια από την αστυνομία, η οποία παραδέχθηκε ότι χρησιμοποίησε χημικά. Χθες, Πέμπτη, μια νέα κατασκήνωση διαμαρτυρόμενων φοιτητών δημιουργήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον στην αμερικανική πρωτεύουσα.
Στο UCLA, στο Λος Άντζελες, περισσότεροι από 200 φοιτητές έστησαν ένα μικρό χωριό με περίπου τριάντα σκηνές, οχυρωμένο με παλέτες. Παραλλήλως, το πανεπιστήμιο USC, επίσης στο Λος Άντζελες, όπου την Τετάρτη συνελήφθησαν 93 άτομα, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, τη ματαίωση της κύριας φετινής τελετής απονομής πτυχίων, επισήμως εξαιτίας «νέων μέτρων ασφαλείας».
Ένας σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζέισον Μίλερ, απευθυνόμενος στους φοιτητές του USC, ισχυρίστηκε με ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X ότι «υπό τον Τζο Μπάιντεν, η τελετή απονομής των πτυχίων σας δεν θα είναι εξασφαλισμένο ότι θα γίνει». Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε από την πλευρά του, ότι ο Τζο Μπάιντεν «υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης, τον διάλογο και την απουσία διακρίσεων» στα πανεπιστήμια.
Νωρίτερα, χθες Πέμπτη, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, κατά την επίσκεψή του στο Κολούμπια, απείλησε ότι θα ζητήσει από τον Τζο Μπάιντεν να κινητοποιήσει την εθνοφρουρά στα πανεπιστήμια, τα οποία, όπως είπε, βρίσκονται στο έλεος ενός «ιού αντισημιτισμού». Σημειώνεται ότι μια μερίδα της αμερικανικής κοινωνίας κατηγορεί τα πανεπιστήμια για αντισιωνισμό και εξαιτίας τέτοιων κατηγοριών έχασαν τους προηγούμενους μήνες τις θέσεις τους οι πρυτάνεις του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας.
Η προειδοποίηση του Μάικ Τζόνσον ξυπνά, ωστόσο, οδυνηρές μνήμες στην αμερικανική κοινωνία, καθώς στις 4 Μαΐου του 1970, μετά από φοιτητικές κινητοποιήσεις εναντίον του πολέμου στο Βιετνάμ, η Εθνοφρουρά του Οχάιο είχε ανοίξει πυρ στο Πανεπιστήμιο Κεντ Στέιτ, όπου σκοτώθηκαν τέσσερις φοιτητές.
Ο Λευκός Οίκος προς το παρόν αποφεύγει να αναφερθεί στο σενάριο κινητοποίησης της Εθνοφρουράς και διαβεβαιώνει απλά ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν «στηρίζει την ελευθερία της έκφρασης».
Παρέμβαση Τραμπ
Στο θέμα παρενέβη και ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατήγγειλε, χθες Πέμπτη, τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων. Υποστήριξε μάλιστα ότι η συγκέντρωση της άκρας δεξιάς στη Σάρλοτσβιλ δεν ήταν «τίποτα» μπροστά στο «επίπεδο του μίσους» των τρεχουσών κινητοποιήσεων.
Ο Τραμπ αναφερόταν στη συγκέντρωση οπαδών της άκρας δεξιάς στη Βιρτζίνια, το 2017, η οποία είχε αρχίσει με πορεία νεοναζιστών και μελών της Κου Κλουξ Κλαν με αναμμένους πυρσούς στα χέρια. Την επόμενη ημέρα είχαν ξεσπάσει αψιμαχίες ανάμεσα σε ακροδεξιούς και αντιρατσιστές διαδηλωτές και ένας ακροδεξιός έπεσε με το αυτοκίνητό του πάνω σε πλήθος, σκοτώνοντας τη νεαρή Χέδερ Χέιερ και τραυματίζοντας άλλους 19 ανθρώπους. Πρόεδρος τότε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε στηλιτεύσει τη βία «και από τις δύο πλευρές». Ο Ρεπουμπλικάνος έχει κατηγορηθεί, ωστόσο, για ανοχή έως εύνοια προς την άκρα δεξιά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρίνει ήδη το φοιτητικό κίνημα υπέρ των Παλαιστινίων, δηλώνοντας την περασμένη Τρίτη ότι σε αυτό συμμετέχουν «πολύ ριζοσπαστικοποιημένοι τύποι» που θέλουν να «διαλύσουν» τα πανεπιστήμια. Από την πλευρά της, η προεκλογική εκστρατεία του Τζο Μπάιντεν αντέδρασε με ειρωνεία στην τοποθέτηση του Ρεπουμπλικάνου, μεταφορτώνοντας βίντεο με τη βία της άκρας δεξιάς στη Σάρλοτσβιλ.
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…