Κοινωνία

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή ειδικών – Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την άρση των μέτρων

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας με κύριο θέμα την παράταση ή την άρση των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν την Πρωτοχρονιά για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Οι ειδικοί θα εξετάσουν τρεις παράγοντες προκειμένου να καταλήξουν στις αποφάσεις τους α) την πορεία της πανδημίας β) την κακοκαιρία «Ελπίδα» και τις συνέπειές της και γ) την πορεία των εμβολιασμών.

Μετά την παράταση που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η Επιτροπή σήμερα καλείται να αξιολογήσει εκ νέου την κατάσταση συνυπολογίζοντας τον αριθμό των θανάτων των νοσηλειών , των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων.

Την περασμένη εβδομάδα ο μέσος όρος θανάτων ήταν 91 την ημέρα. Από την περασμένη Τρίτη έως σήμερα έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό 655 ασθενείς, ενώ την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα οι απώλειες ανήλθαν στις 638.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 653 ασθενείς και ο μέσος όρος εισαγωγών στα νοσοκομεία του επταημέρου είναι 484 ασθενείς, ενώ την περασμένη Τρίτη ήταν 552.Στα νοσοκομεία όλης της χώρας στις 18 Ιανουαρίου νοσηλεύονταν 5.118 ασθενείς ενώ χθες ο αριθμός ήταν 4.896.

Φθίνουσα πορεία παρουσιάζουν τα ημερήσια κρούσματα – 17.409 χθες Τρίτη, 19.075 τη Δευτέρα, 12.108 την Κυριακή και 18.333 το Σάββατο – γεγονός που αποτυπώνεται και στα λύματα, που βάσει της χθεσινής έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) παρουσίασαν σημαντική πτώση σε 11 περιοχές, περιλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Η εικόνα αυτή επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία καθώς οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κορύφωση της Omicron έχει ήδη συμβεί και πλεόν βρισκόμαστε σε εκτόνωση του επιδημικού κύματος της νέας παραλλαγής.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει αξιοσημείωτη πτώση στους εμβολιασμούς γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η κακοκαιρία που προκάλεσε χιλιάδες αναβολές. Επίσης οι σφοδρές χιονοπτώσεις πήγαν πίσω και το πρόγραμμα των self test καθώς μαθητές και εκπαιδευτικοί έμειναν στα σπίτια τους.Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες πραγματοποιήθηκαν μόλις 360.000 διαγνωστικοί έλεγχοι.

Η κακοκαιρία θόλωσε λοιπόν το τοπίο με τους εδικούς να εκτιμούν ότι χρειάζονται τουλάχιστον δέκα ημέρες για να αποτυπωθεί η επίπτωση της στα κρούσματα καθώς οι πολίτες παρέμειναν αρκετά κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Αν οι παράγοντες αυτοί αξιολογηθούν ως ισχυρότεροι δεν αποκλείεται να υπάρξει παράταση των μέτρων για μία ακόμη εβδομάδα

Διαβάστε επίσης:

Ισχυρή έκρηξη στη Λεωφόρο Συγγρού – Ένας τραυματίας

Το χρονικό της κατάρρευσης του επιτελικού κράτους: Πώς η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο

Κακοκαιρία “Ελπίς”: Στους δρόμους την Τετάρτη λεωφορεία και τρόλεϊ

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago