Πολιτική

Ο «επιτελικός» τραγέλαφος της κυβέρνησης και η εξαφάνιση Μητσοτάκη

Το χτύπημα του χιονιά στην Αττική και άλλες περιοχές της χώρας, κυρίως τα όσα έγιναν σε Αττική Οδό και στους κεντρικούς άξονες της Αθήνας εξέθεσαν, εάν δεν διέλυσαν πλήρως τον όποιο μύθο περί «επιτελικού κράτους». Η πολυδιαφημισμένη δήθεν σύσταση ενός στρατηγείου, που θα ξεκινά από το Μέγαρο Μαξίμου και θα έχει την καθοδήγηση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα καταστήσει το κράτος ικανό να αντιμετωπίσει κάθε είδους απειλή από φυσικές καταστροφές ή άλλες έκτακτες συνθήκες, θάφτηκε πιθανόν οριστικά κάτω από τα χιόνια της Δευτέρας. Δυστυχώς με τεράστια ταλαιπωρία για χιλιάδες πολίτες.

Η Αθήνα παραδόθηκε ολοκληρωτικά στην επέλαση μίας κακοκαιρίας για την οποία προειδοποίησαν οι μετεωρολόγοι έγκαιρα και χωρίς περιστροφές. Και για την οποία κακοκαιρία όλοι οι αρμόδιοι φορείς του κράτους, δηλαδή η Πολιτική Προστασία, αλλά και η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι, διαβεβαιώνουν ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα να την αντιμετωπίσουν. Αναρωτιέται κανείς εάν δεν είχαν προηγηθεί όλα αυτά, τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί στην Αττική.

Το χάος, που εκτυλίχθηκε στην Αττική Οδό εξέθεσε ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση, παρότι η πολιτική της προσπάθεια και ο επικοινωνιακός της μηχανισμός εμφάνισε την εταιρία ως τη μοναδική υπεύθυνο για την εφιαλτική κατάσταση. Όσες ευθύνες μπορεί να έχει η εταιρία, δεν σκεπάζουν τη μεγάλη καθυστέρηση με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε να εμπλέξει τις δυνάμεις του στρατού και να ξεκινήσει μία προσπάθεια απεγκλωβισμού μόνο όταν τα τηλεοπτικά δελτία το βράδυ της Δευτέρας μετέδωσαν μία εικόνα από τους εξαγριωμένους και ταλαιπωρημένους οδηγούς, που αναδείκνυε και την κυβερνητική απουσία.

Οι κεντρικοί οδικοί άξονες χάθηκαν πολύ νωρίς, καθώς η Περιφέρεια δεν είχε φροντίσει για ένα επιχειρησιακό σχέδιο αποτελεσματικό, ώστε να προκληθεί σοκ και εγκλωβισμός οδηγών ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Ο Γιώργος Πατούλης, ως απαθής θεατής, με σπουδή μόνο για την επικοινωνία και παντελώς ανίκανος να διευθύνει τις υπηρεσίες του, έριχνε τις ευθύνες οπουδήποτε αλλού πλην της Περιφέρειας Αττικής.

Ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών και των φορέων ήταν ανύπαρκτος, φανερώνοντας τη γύμνια του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας που συστάθηκε προ ολίγων μηνών και ακόμα δεν μπορεί να διεκπεραιώσει τέτοιου είδους κρίσιμες αποστολές. Ο δε Χρήστος Στυλιανίδης εκτός τόπου και χρόνου, το μόνο που είχε να πει στις ενημερώσεις της Δευτέρας, ήταν να επιρρίψει ευθύνες σε Αττική Οδό και πολίτες.

Ένα από τα πιο κρίσιμα λάθη του κυβερνητικού μηχανισμού ήταν ότι καθυστέρησε δραματικά και δεν έλαβε αποφάσεις για την αναστολή λειτουργιών και δραστηριοτήτων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην βγει ο κόσμος στο δρόμο χθες το πρωί. Οι κάτοικοι της Αθήνας έχοντας υποχρεώσεις αναζήτησαν τρόπους μετακίνησης με αποτέλεσμα, λόγω και της απουσίας μηχανημάτων ή επιχειρησιακών σχεδίων, να επιβαρυνθεί το οδικό δίκτυο και να προκληθεί ασφυξία. Ακόμα και το περίφημο sms από το 112 έφτασε στους πολίτες με δραματική καθυστέρηση, λίγο πριν τις 11 το πρωί, όταν πια η παράλυση και η διάλυση των πάντων ήταν αναπότρεπτη.

Και όλα αυτά συνδυάστηκαν με την εκκωφαντική απουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που σε άλλες περιπτώσεις οργανώνει επικοινωνιακά σόου για να αναδείξει τις παρεμβάσεις του. Ο κ. Μητσοτάκης δεν εμφανίστηκε ούτε μία φορά χθες στο κάδρο, προφανώς αμήχανος και «αρνητής» οποιασδήποτε ευθύνης. Είναι όμως ο πρωθυπουργός εκείνος που φέρει την ευθύνη συντονισμού και δράσης του επιτελικού κράτους, για να συντονίσει τους αρμόδιους υπουργούς, ο άνθρωπος που επέλεξε τον κ. Στυλιανίδη και τη συγκεκριμένη δομή του χωριστού υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αυτός που φέρει την πολιτική ευθύνη για τη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον (γαλάζιο) περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Η απουσία του ενδεικτική της κυβερνητικής αμηχανίας και σαστιμάρας. Το πότε θα εμφανιστεί είναι το ένα ερώτημα. Το άλλο είναι εάν θα αναλάβει ο ίδιος οποιαδήποτε ευθύνη, είτε στα λόγια, είτε καταλογίζοντάς την εμπράκτως σε υπουργούς και άλλους αρμόδιους της κυβέρνησής του.

Διαβάστε ακόμη:

Αττική Οδός: Οι τραγικές συνέπειες μιας λεόντειας σύμβασης και ο κίνδυνος να επαναληφθούν με τη νέα παραχώρηση

Οι ιδιώτες «μπορούν καλύτερα» αλλά εξαιρούνται οι σφοδρές χιονοπτώσεις

Στο μυαλό ενός εγκλωβισμένου στην Μεσογείων πολίτη

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago