Πολιτική

Άρχισε το «παιχνίδι των ευθυνών»-Στο στόχαστρο ο Γ. Πατούλης

Το παιχνίδι των ευθυνών για το χάος, την ταλαιπωρία και τα όσα αδιανόητα συνέβησαν με την κακοκαιρία στη «καρδιά» της χώρας, στην Αθήνα, την Αττική, φαίνεται πως ξεκίνησε.

Το λεγόμενο «blame-game»….που συνήθως το βλέπουμε στην εγχώρια σκηνή να «τρέχει» , κυρίως μετά από καταστροφές από φυσικά φαινόμενα και με όλους τους αρμόδιους να θέλουν να μετακυλήσουν τις ευθύνες από πάνω τους, φαίνεται για την ώρα τουλάχιστον στην υπόθεση του «χιονιά» στην Αττική να περνάει πάνω από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη , αλλά και από  την διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού.

Κριτική στον Γ. Πατούλη

Βεβαίως το μείζον πολιτικό θέμα, που φαίνεται ότι συνιστά πρόβλημα και για την λεγόμενη «γαλάζια πολυκατοικία», είναι ο Περιφερειάρχης Αττικής, με τον οποίο υπήρξαν δύσκολοι συμβιβασμοί και δύσκολες ισορροπίες και στο παρελθόν με τον Πρωθυπουργό και το επιτελείο του.  

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί για τον κ. Πατούλη και της κριτικής που υπάρχει το κύριο άρθρο της έγκριτης εφημερίδας «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ», στη σημερινή της έκδοση (Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022) υπό τον τίτλο «Σόου» και με το οποίο ασκείται πολύ προσεχτική αλλά ταυτόχρονα και πολύ αιχμηρή κριτική στον κ. Πατούλη στον οποίο καταλογίζονται επικοινωνιακά σόου την ώρα της κρίσης και όχι ουσιαστικές κινήσεις.

«Οι πολίτες ψήφισαν περιφερειάρχες για τις δύσκολες καταστάσεις. Ο νόμος τους δίνει αρμοδιότητες τοπικών «πρωθυπουργών» . Οι πολίτες εξοργίζονται, όμως όταν βλέπουν σε αλλεπάλληλες τηλεοπτικές εμφανίσεις, να πετούν – την ώρα της κρίσης- το μπαλάκι των ευθυνών», σημειώνει το σύντομο αλλά περιεκτικό κύριο άρθρο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» και καταλήγει:

«Εξίσου εξοργιστική είναι και η ανεπάρκεια  των ιδιωτών που έχουν αναλάβει την λειτουργία έργων κοινής ωφέλειας. Αυτό που ζει η Αττική είναι πρωτόγνωρο. Δεν αντιμετωπίζεται με σόου, ούτε με απόσειση ευθυνών».

Οι δύσκολες ισορροπίες

Είναι γνωστό ότι ο κ. Πατούλης είναι πληθωρική προσωπικότητα και έχει πολιτικές φιλοδοξίες και γι΄αυτό αρκετές φορές οι ισορροπίες είναι δύσκολες και περίπλοκες με την ηγεσία της Ν.Δ και της Κυβέρνησης. Υπήρχαν μάλιστα σκέψεις να διεκδικήσει ακόμα και την ηγεσία της Ν.Δ μετά την εκλογική ήττα του κόμματος το 2015 και κατά τη διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Ν.Δ. «Φλέρταρε» ανοικτά με την ιδέα να είναι εκείνος υποψήφιος με τη ΝΔ στο κρίσιμο Δήμο της Αθήνας και υπήρξαν «εντάσεις» και «παρασκήνιο», ώστε να μην κατέβει στην Αθήνα, όπου προκρίθηκε η λύση του Κώστα Μπακογιάννη (που εκλέχτηκε τελικά Δήμαρχος). Κέρδισε το χρίσμα του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής (όπου και εκλέχτηκε, αν και η ηγεσία της ΝΔ , εξέταζε και άλλες υποψηφιότητες). Αναγκάστηκε να μεσολαβήσει, γιατί δέχονταν πολλές πιέσεις από την ηγεσία της Ν.Δ, ώστε η τέως σύζυγος του Μαρίνα Πατούλη, να μην είναι τελικά υποψήφια Δήμαρχος για τον Δήμο Χαλανδρίου (στον οποίο διετέλεσε ο ίδιος Δήμαρχος επί σειρά ετών), ώστε να έχει όλο το «πεδίο ελεύθερο» για τον επίσημο υποψήφιο της Ν.Δ.   Η «υπερδραστηριότητα» του κ. Πατούλη και η πρόσβαση του στα Μ.Μ.Ε και η προβολή που έχει, προβλημάτισαν και προβληματίζουν όχι μόνο το επιτελείο του Μαξίμου, αλλά και πολλούς ακόμα επώνυμους αξιωματούχους της Ν.Δ.

Πάντως ο Περιφερειάρχης Αττικής, βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής τμήματος της κοινής γνώμης, αλλά και Δημάρχων και παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για «αστοχίες», λάθος χειρισμούς σε κάποια θέματα κ.α .

Ψίθυροι στο παρασκήνιο

Ωστόσο η μετάθεση πολιτικών ευθυνών για την όλη κατάσταση που επικράτησε, αλλά και για άλλες φυσικές καταστροφές στο πρόσφατο παρελθόν, μόνο πάνω στον Περιφερειάρχη Αττικής, πιθανά να «συσκοτίζουν» ή και να αμελούν τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν και στο επιτελείο του Μαξίμου και σε κορυφαίους Υπουργούς.

 Πάντως το θέμα των ευθυνών και δη των πολιτικών ευθυνών, συζητείται έντονα στο παρασκήνιο, με πολλά «γαλάζια στελέχη» αλλά και Υπουργούς να διατυπώνουν προσεχτικά κριτική και για τον Υπουργό Κλιματικής Αλλαγής και  Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη.

Του καταλογίζουν μη γνώση και εμπειρία των καταστάσεων στην Ελλάδα, αλλά και μη επαρκή συντονισμό και προετοιμασία για την αντιμετώπιση του χιονιά παρ’ όλο που οι επιστήμονες προειδοποιούσαν μέρες πριν.  Για την ώρα , όλοι κρατούν χαμηλούς τόνους και αποφεύγουν δημόσιες αιχμές και κριτική καθώς ο κ. Στυλιανίδης αποτελεί απόλυτη προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη και μάλιστα όπως λέγεται αυτή η επιλογή έγινε μετά από συνεννόηση και με παράγοντες στις Βρυξέλλες.

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση κάποιων γαλάζιων στελεχών και πολιτκών παρατηρητών που έλεγαν πως «ο Νίκος Χαρδαλιάς, μέσα στη πίεση των καταστάσεων και των απανωτών κρίσεων μπορεί να έκανε και κάποιους λάθος χειρισμούς, όμως έτρεχε στη πρώτη γραμμή και είχε ο ίδιος εποπτεία και εικόνα ακόμα και των πιο δύσκολων καταστάσεων». Τόνιζαν επίσης πως «με τόσα χρόνια εμπειρία στο Δήμο Βύρωνα, αλλά και μετά στη Πολιτική Προστασία, δύσκολα θα άφηνε να κλείσει ο περιφερειακός του Καρέα, η Κατεχάκη , ακόμα και η Μεσογείων ή  ακόμα και η περιοχή γύρω από το αεροδρόμιο».

Το «παιχνίδι της κολοκυθιάς» πάντως με το θέμα των ευθυνών θα συνεχιστεί, καθώς υπάρχει γκρίνια και κριτική και για άλλους Υπουργούς στους οποίους καταλογίζουν λαθεμένους χειρισμούς, παραλείψεις και έλλειψη συντονισμού. Ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής, δέχεται κριτική για τον τρόπο που έγινε η διαχείριση των Μ.Μ.Μ, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος,  δέχεται κριτική για τον τρόπο που κινήθηκε η Τροχαία και η Αστυνομία. Όμως κριτική δέχεται και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης  για το ότι ξαφνικά έδωσε εντολή να κλείσει το Δημόσιο στις 12 το μεσημέρι με αποτέλεσμα να επιταθεί η «συμφόρηση» , αν και μπορούσε να προβλεφθεί το σταδιακό κλείσιμο του Δημοσίου και η κατά κύματα αναχώρηση των εργαζόμενων στο δημόσιο  

Διαβάστε επίσης:

Παράταση της αργίας και αύριο Τετάρτη (politicus.gr)

Στο μυαλό ενός εγκλωβισμένου στην Μεσογείων πολίτη | Politicus.gr

Τσίπρας : Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση (politicus.gr)

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago