Κόσμος

Το Ισραήλ διερευνά την ανταπόδοση στο Ιράν – Σε αυτοσυγκράτηση καλεί η διεθνής κοινότητα

Το Ισραήλ θέλει το Ιράν να πληρώσει το τίμημα για την επίθεσή του εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, ακόμη κι από τον στενότερο σύμμαχό του, τις ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν πως θα προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Στην Τεχεράνη, ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε χθες ότι «η παραμικρή ενέργεια» του Ισραήλ εναντίον «των συμφερόντων του Ιράν» θα προκαλέσει «σκληρή, εκτεταμένη και οδυνηρή» ανταπόδοση από τη χώρα του, την ώρα που η ένταση στην περιοχή βρίσκεται ήδη στο κόκκινο εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

Με αυτό το φόντο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να ψηφίσει αύριο για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν κράτος-μόνιμο μέλος του διεθνούς οργανισμού, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο τη νύχτα διπλωματικές πηγές. Η Παλαιστινιακή Αρχή κίνησε ξανά στις αρχές του μήνα τη διαδικασία προς αυτό που ανάγεται στο 2011, αλλά ουδέποτε προχώρησε εξαιτίας της εναντίωσης των ΗΠΑ. Η ομάδα των αραβικών κρατών-μελών δημοσιοποίησε χθες βράδυ κοινή διακήρυξη με την οποία τονίζει την απόλυτη «υποστήριξή της» στο παλαιστινιακό αίτημα – το οποίο όμως αναμένεται να προσκρούσει για ακόμη μια φορά στο αμερικανικό βέτο.

Δώδεκα ημέρες μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο προξενείο του στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, το Ιράν εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή επίθεση με εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, την πρώτη στην ιστορία από το ιρανικό έδαφος. Σχεδόν το σύνολο των 350 UAVs και πυραύλων αναχαιτίστηκε με τη βοήθεια των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλία και άλλων, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, που έκαναν λόγο για τραυματισμούς.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε τέτοια επίθεση, το Ιράν δεν θα παραμείνει αλώβητο» έπειτα από την επίθεση, διεμήνυσε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί. «Θα ανταποδώσουμε τη στιγμή, στον τόπο και με τον τρόπο που θα επιλέξουμε», πρόσθεσε.

Αμέσως μετά την επίθεση, το Ιράν ανέφερε πως έδρασε «ασκώντας το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα», έπειτα από το πλήγμα που κατέστρεψε το προξενείο του στη Δαμασκό και στοίχισε τη ζωή ιδίως δυο υψηλόβαθμων αξιωματικών των Φρουρών της Επανάστασης, προσθέτοντας πως θεωρεί το ζήτημα «λήξαν».

Ο ισραηλινός στρατός χαρακτήρισε τα θύματα του βομβαρδισμού στη συριακή πρωτεύουσα ήταν «τρομοκράτες» που δρούσαν εναντίον του Ισραήλ, χωρίς μολαταύτα να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει πως επρόκειτο για δική του επιχείρηση.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago