Κόσμος

Εκρήξεις σε Ιερουσαλήμ και Δαμασκό – Σε εξέλιξη η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ήχοι εκρήξεων ακούστηκαν στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετές ώρες μετά την έναρξη της ιρανικής επίθεσης. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν τις εκρήξεις σε εναέριες αναχαιτίσεις ιρανικών drones από την ισραηλινή αεράμυνα. Λίγα λεπτά πριν, είχαν ηχήσει οι σειρήνες στην πόλη.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος θεωρεί πιθανό να ακολουθήσουν και άλλα κύματα drones κατά της χώρας, είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους των περιοχών των υψιπέδων του Γκολάν, της Νεβατίμ, της Ντιμόνα και της Εϊλάτ να είναι έτοιμοι να σπεύσουν στα καταφύγια αν χρειαστεί και να μην απομακρύνονται από αυτά.

Τα υψίπεδα του Γκολάν καταλήφθηκαν στον πόλεμο του 1967 και έχουν προσαρτηθεί από το Ισραήλ. Στη Νεβατίμ βρίσκεται βάση της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Στα προάστια της Ντιμόνα βρίσκεται πυρηνικός αντιδραστήρας και η Εϊλάτ είναι το κυριότερο λιμάνι του Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα.

Όλες οι παραπάνω τοποθεσίες ήταν πιθανοί στόχοι για τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος, σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 12 TV, που επικαλείται ανώνυμο υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο, ετοιμάζει «σημαντική απάντηση» στην ιρανική επίθεση.

Ιρανικά drones καταρρίφθηκαν από βρετανικά αεροσκάφη στη μεθόριο Ιράκ-Συρίας, ενώ τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι, που δεν κατονομάζονται, ανέφεραν ότι αντιαεροπορικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατέρριψαν επίσης ιρανικά drones. Δεν προσδιόρισαν, ωστόσο, τον αριθμό των drones ή τις τοποθεσίες, όπου αυτά καταρρίφθηκαν. Πηγές ασφαλείας στην Ουάσιγκτον ανέφεραν πάντως στο Reuters, ότι αμερικανικά αεροσκάφη κατέρριψαν ιρανικά drones στις επαρχίες Ντεράα και Σουέιντα της νότιας Συρίας.

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και στην πρωτεύουσα της Συρίας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι εκρήξεις στη Δαμασκό ήταν αρκετές και σημειώθηκαν γύρω στη 01:45 τα ξημερώματα. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει κάποια σχετική αναφορά στα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago