Οικονομία

Παιχνίδι για γερά νεύρα στα χρηματιστήρια: Βουτιά των μετοχών διεθνώς, με ανάκαμψη στο παρα 5′ στις ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισε τελικά το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καθώς οι δείκτες τιμών μετοχών, από τις μεγάλες απώλειες που κατέγραφαν γύρω στο μέσον της συνεδρίασης, «γύρισαν» προς τα πάνω καθώς οι επενδυτές αγόρασαν στα χαμηλά.

Ο δείκτης μετοχών τεχνολογίας Nasdaq που σημείωνε τη μεγαλύτερη υποχώρηση (-4,8%) γύρισε σε κέρδη (+0,63%) όταν οι επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν. Ο δείκτης Dow Jones γύρισε και αυτός σε μικρά κέρδη (+0,29%), ενώ νωρίτερα σημείωνε απώλειες (-3,8%).

Στη διάρκεια της ημέρας τα χρηματιστήρια διεθνώς σημείωσαν σημαντική υποχώρηση υπό το φόβο ότι ξεκινά ένας κύκλος αύξησης των επιτοκίων από τις ΗΠΑ, η οποία θα είναι μεγαλύτερη από ότι αναμενόταν, ενώ την ίδια στιγμή η κρίση στην Ουκρανία δείχνει να κλιμακώνεται.

Οι δείκτες τιμών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν συντονισμένα, κατά 3,8% στην Φρανκφούρτη, κατά 3,97% στο Παρίσι, κατά 2,63% στο Λονδίνο, ενώ ο σταθμισμένος δείκτης 600 ευρωπαϊκών «ποιοτικών» μετοχών Stoxx 600 έχασε 3,81%.

Δείκτες τιμών μετοχών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Το χρηματιστήριο της Αθήνας έκλεισε κι αυτό με σημαντικές απώλειες, 2,92% για το γενικό δείκτη, 4,01% για τον τραπεζικπό και 2,49% για τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Γ. Δείκτης914,84-2,93%
Large Cap2.205,94-3,14%
Banks627,44-4,01%
Mid Cap1.516,77-2,49%
FTSE DIV3.143,40-2,30%
Select4.642,95-2,92%
Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στο κλείσιμο της 24ης Ιανουαρίου 2021

Στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, στο μέσον περίπου της συνεδρίασης ο δείκτης Dow Jones έχανε 3,81%, ενώ ο δείκτης μετοχών τεχνολογίας NASDAQ υποχωρούσε περισσότερο, κατά 4,57%, δίνοντας την αίσθηση ότι πραγματοποιούνται πωλήσεις πανικού.

Όπως προαναφέρθηκε, στη συνέχεια οι τιμές ανέβηκαν καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν στα χαμηλά της ημέρας.

Το κρυπτονόμισμα Bitcoin υποχωρούσε κατά 5% κι αυτό, συσσωρεύοντας απώλειες περίπου 50% τους τελευταίους 2,5 μήνες.

Η τιμή του Bitcoin από το 2012

Το ξεπούλημα αποδίδεται κυρίως στο ότι οι επενδυτές προβλέπουν ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα σταματήσει τα μέτρα στήριξης με «νέο χρήμα» («τύπωμα» χρήματος ή ποσοτική χαλάρωση) και την ίδια στιγμή θα προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων πιθανώς και τέσσερις φορές μέσα στο 2022.

Τα μέτρα στήριξης με «τύπωμα χρήματος» και τα χαμηλά επιτόκια για να υποστηριχθεί η οικονομία ήταν ακριβώς οι αιτίες που πυροδότησαν το ράλι τιμών μετοχών που εξελίχθηκε από το Φεβρουάριο του 2020.

ΟΙ μετοχές που υποχωρούν περισσότερο είναι εκείνες που είχαν ανέβει περισσότερο στη διάρκεια του ράλι, κατά κύριο λόγο οι μετοχές τεχνολογίας που είχαν φτάσει να έχουν αποτιμήσεις κατά πολύ υψηλότερες από τον ιστορικό μέσο όρο.

Η προοπτική ανόδου των επιτοκίων τρομάζει τους επενδυτές όχι μόνο γιατί αυξάνει το κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις και τελικά μειώνει τα κέρδη τους.

Αλλά και επειδή μεταβάλλει προς το χειρότερο τα δεδομένα, με τα οποία οι αναλυτές αξιολογούσαν την τιμή μιας μετοχής σε σχέση με τα κέρδη της εταιρείας και το μέρισμα που θα πάρει ο επενδυτής. Με τα επιτόκια στο μηδέν, το μέρισμα των μετοχών (που εξαρτάται από τα κέρδη) γινόταν επενδυτικά ελκυστικό ακόμα και με υψηλότερη τιμή αγοράς της μετοχής. Έτσι, οι μετοχές μετά το ράλι βρέθηκαν σε τιμές πολύ υψηλότερες σε σχέση με τα κέρδη τους σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό ίσχυσε ειδικά για τις μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες επωφελήθηκαν και από την καραντίνα, λόγω των ηλεκτρονικών πωλήσεων, της αυξημένης επικοινωνίας

Τώρα όμως που τα επιτόκια θα ανέβουν, όπως όλα δείχνουν, η επένδυση σε ομόλογα ή καταθέσεις γίνεται πιο ανταγωνιστική και οι υψηλότερες τιμές των μετοχών μοιάζουν αδικαιολόγητες σε σχέση με τα κέρδη των εταιρειών και το μέρισμά τους.

Διαβάστε ακόμη:

Εκρηκτική άνοδος +16% της τιμής φυσικού αερίου λόγω Ουκρανίας

Το φάντασμα του πληθωρισμού στοιχειώνει την Ευρώπη

Ισχυρότερο το ηλεκτροσόκ για τους καταναλωτές το 2022 – έρχονται νέες αυξήσεις

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago