Επιτελικό κράτος «Frozen»

Στο παραμύθι του Γουόλτ Ντίσνεϋ η «βασίλισσα του χιονιού» πάγωνε τα πάντα στο άγγιγμά της. Στο «παραμύθι» της κυβέρνησης των αρίστων το επιτελικό κράτος δεν κατάφερε να «ξεπαγώσει» ούτε τη λεωφόρο Κατεχάκη.

Το περασμένο Σάββατο, περνώντας από ένα συγκοινωνιακό κόμβο κοντά στην Εθνική οδό είδα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους τέσσερα από τα ολοκαίνουρια περιπολικά της Ελληνικής Αστυνομίας. Και τα τέσσερα αραγμένα, αλλά με αναμένες τις μηχανές (οικολογικά πάντα) για να μην κρυώνουν «τα όργανα», που ήταν μέσα, κρατώντας σφιχτά στο χέρι τα κινητά τους. Το ελληνικό κράτος ήταν σε «πλήρη ετοιμότητα» και ανέμενε την «Ελπίδα». Την Κυριακή μπουλντόζες «ανακάτευαν» σωρούς από αλάτι μπροστά στις κάμερες για να μας πείσουν ότι ο «κρατικός μηχανισμός» είναι πανέτοιμος.

Σαρανταοκτώ ώρες μετά η μόνη λύση που έχει να προτείνει ο Υπουργός Εσωτερικών είναι «μείνετε σπίτι». Αυτό θα πει διορατικότητα και πρόληψη. Το μόνο ευχάριστο μέσα στην τραγικοκωμωδία που ζούμε είναι ότι μάλλον τα ακραία καιρικά καινόμενα δεν θα κρατήσουν για όλο το Γενάρη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες κάποιων μεγαλοδημοσιογράφων να μας πείσουν ότι έχουμε όλοι μαζικά μετακομίσει στον… Καναδά. (Εντάξει κάποιοι άλλοι προτίμησαν να συγκρίνουν την Ομόνοια με την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα).

Και για την Αττική οδό, έναν από τους πιο ακριβούς δρόμους στην Ευρώπη, φταίνε τώρα οι ιδιώτες. Το λέει αυτό μια κυβέρνηση, που πριν ακόμα κερδίσει τις εκλογές μας έλεγε ότι όλα λειτουργούν πολύ καλύτερα όταν τα αναλαμβάνει η «ιδιωτική πρωτοβουλία». Και ετοιμάζεται να παραδώσει σε αυτή ότι έχει απομείνει «δημόσιο».

Αυτή τη φορά γελάμε μόνο (όσοι έχουμε ακόμα ρεύμα και ίντερνετ). Στα κοινωνικά δίκτυα γίνεται «πάρτυ», με τις ευφάνταστες συνθέσεις των «Ραφάλ-αλατιέρες» και των «περιπολικών-γκρέιντερ». Ξεκαρδιζόμαστε με τις περισπούδαστες εξηγήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου περί ατομικής ευθύνης, όσων ξεκίνησαν από την Αγία Παρασκευή για τους Αμπελόκηπους χωρίς… αλυσίδες.

Μακάρι να συνεχίσουμε να γελάμε μόνο και να μην χρειαστεί να κλάψουμε, όπως το περασμένο καλοκαίρι. Τότε που το 112 δεν μας έλεγε μείνετε σπίτι, αλλά εγκαταλείψτε το σπίτι. Αλλά κάποια στιγμή μήπως πρέπει να σταματήσουμε να τα θεωρούμε όλα αυτά απλώς τραγελαφικά, παρακολουθώντας τα άπραγοι. «Frozen» κι εμείς στους καναπέδες μας.

Διαβάστε ακόμα

«Βούλιαξε» στο χιόνι το Κράτος

Κλείνει η εθνική Αθηνών-Λαμίας – Εγκλωβισμένα εκατοντάδες αυτοκίνητα

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago