Κοινωνία

«Βούλιαξε» στο χιόνι το Κράτος – Εικόνες χάους παρά τις προειδοποιήσεις (βίντεο)

Παρά το γεγονός ότι οι μετεωρολόγοι είχαν προειδοποιήσει ακόμα και για ιστορικών διαστάσεων χιονιά με ακριβείς προγνώσεις εδώ και πέντε ημέρες, τουλάχιστον, τα χιόνια έχουν παραλύσει την Αττική και έχουν κόψει στα δύο τη χώρα.

Επιχειρήσεις μένουν κλειστές, οδηγοί ταλαιπωρούνται ακόμα στους κεντρικούς δρόμους και στα στενά δρομάκια, ενώ Σάκης Αρναούτογλου, Κλέαρχος Μαρουσάκης, Κ. Λαγουβάρδος, Τάσος Αρνιακός είναι κάποιοι από τους μετεωρολόγους που προειδοποίησαν για το κύμα κακοκαιρίας και τα χιόνια στην Αττική.

Η εικόνα από τους δρόμους δείχνει ότι η Αττική παρέλυσε. Εκατοντάδες αυτοκίνητα παραμένουν εγκλωβισμένα στο εθνικό δίκτυο σε διάφορα σημεία από τα διόδια της Τραγάνας και προς την Αθήνα, με την Πυροσβεστική να κάνει έκκληση στο… Κράτος για να διακοπεί η κυκλοφορία.

Δεκάδες κλήσεις έχει λάβει το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής κυρίως για απεγκλωβισμούς οδηγών από αποκλεισμένους από το χιόνι δρόμους, κυρίως σε περιοχές της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αττικής όπως Βαρυμπόμπη, Μεταμόρφωση, Καπανδρίτι και Αρτέμιδα και από ολόκληρη την Εύβοια, από την Νότια, την Κεντρική και την Βόρεια Εύβοια και μία μεταφορά ασθενούς από την Νότια Εύβοια για αιμοκάθαρση.

Απροσπέλαστοι είναι οι δρόμοι ακόμη και μέσα στην Αθήνα , λόγω της πυκνής χιονόπτωσης , αλλά το είναι αδιανόητο πως έκλεισαν κεντρικοί άξονες όπως η Κατεχάκη, ενώ σημαντικά προβλήματα υπάρχουν και στη Μεσογείων με τα αυτοκίνητα να κινούνται σημειωτόν και τον μηχανισμό να δίνει μάχη για να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός στο Σταυρό. Προβλήματα σημαντικά υπάρχουν και στη Βουλιαγμένης στο ύψος του Ελληνικού, αλλά και στην Κηφησίας και στην Αττική οδό.

Στην Αττική οδό μάλιστα έχουν σχηματιστεί ουρες χιλιομέτρων στο ρεύμα προς αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν χιλιάδες εγκλωβισμένοι οδηγοί κι επιβάτες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία υπέβαλλε αίτημα στην διαχείριση της Αττικής Οδού να κλείσει τις εισόδους για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση.

Τροχαία και αστυνομία βρίσκονται επί ποδός και όπου χρειαστεί προχωρά στο κλείσιμο δρόμων.

Ηδη έχει κλείσει η Λεωφόρος Κανελλοπούλου (προέκταση Κατεχάκη) και στα δύο ρεύματα από την Πίνδου προς την περιφερειακή Υμηττού, αλλά και η λεωφόρος Ελ.Βενιζέλου στην Ηλιούπολη και στα δύο ρεύματα από την πλατεία 28ης Οκτωβρίου προς την περ. Καρέα.
Η Τροχαία με συνεχείς ανακοινώσεις ενημερώνει τους οδηγούς για τους δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η κυκλοφορία, αλλά και για τα σημεία που είναι υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης είπε πως υπάρχουν δυσκολίες, πως το πρόβλημα θα ενταθεί τις επόμενες ώρες σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων πως γίνεται ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αντιμετωπιστουν τα προβλήματα. διεςυκρίνησε δε πως η αρμοδιότητα για τους κεντρικούς δρόμους το έχει η περιφέρεια , για τους εσωτερικους δρόμους οι δήμοι.

Τροποποιήσεις λογω της κακοκαιρίας υπάρχουν και στα μέσα μεταφοράς

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εθνική οδό

Η Τροχαία ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας για τα βαρέα οχήματα τόσο στο ρεύμα προς Λαμία όσο και στο ρεύμα προς Αθήνα.

Συγκεκριμένα η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αθηνών-Λαμίας στο ρεύμα προς Αθήνα ισχύει από τον κόμβο Οινοφύτων ενώ στο ρεύμα προς Λαμία η απαγόρευση ξεκινά από την γέφυρα Καλυφτάκη.

Στο υψος του Μαρτίνου δίπλωσαν δυο νταλίκες με αλάτι , χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος

Παράλληλα η τροχαία ζητά όλα τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Μιλώντας στο OPEN, o Περιφερειάρχης Αττικής, είπε ότι η Νέα Οδός είχε δεσμευτεί στις συσκέψεις που έγιναν και με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ότι η Αθηνών – Λαμίας θα έμενε ανοικτή.

Παράλληλα κατήγγειλε την εταιρεία Νέα Οδό, καθώς εκτρέπει όλα τα βαρέα οχήματα και εκείνα που δεν έχουν αλυσίδες χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να έχουν μπλοκάρει όλοι οι αστικοί δρόμοι και τα μηχανήματα να μην μπορούν να κινηθούν για να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.

Όσοι κινούνταν προς την εθνική οδό υποχρεωτικά κάνουν εκτροπή από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη ενώ νωρίτερα είχε απαγορευτεί η κίνηση των βαρέων οχημάτων.

Σύμφωνα με τον Κίμωνα Λογοθέτη, σύμβουλο Οδικής Ασφάλειας στην Περιφέρεια Αττικής, που μίλησε στην ΕΡΤ, η ευθύνη για την εθνική οδό είναι αποκλειστικά της εταιρείας Νέα Οδός, ενώ όπως ανέφερε, προς το παρόν φαίνεται ότι λειτουργεί το ρεύμα προς Αθήνα.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να κηρυχθεί γενική αργία αύριο, λόγω της κακοκαιρίας “Ελπίς” άφησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών.

Συγκεκριμένα σε ερώτηση εάν εξετάζεται το ενδεχόμενο να κηρυχθεί η αυριανή ημέρα  αργία ή να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα λόγω της κακοκαιρίας είπε  “όποιο μέτρο θεωρηθεί ότι πρέπει να πάρουμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα από την εξέλιξη του φαινομένου της κακοκαιρίας, ανάλογα και με τις προγνώσεις που θα υπάρχουν θα αξιολογηθεί από  την πολιτική προστασία. Και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της”.

Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε γιατί η σημερινή ημέρα δεν κηρύχθηκε αργία, αφού αναμένονταν ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι  “καταβάλλεται πολύ μεγάλη προσπάθεια ώστε το εθνικό οδικό δίκτυο και οι βασικές οδικές αρτηρίες να παραμείνουν ανοιχτές. Με βάση την εξέλιξη του φαινομένου η κυβέρνηση λαμβάνει αποφάσεις  σε ό,τι αφορά όλα τα μέτωπα και  της εργασίας  προκειμένου οι προτεραιότητες που έχουμε βάλει – δηλαδή πρώτα από όλα η ασφάλεια  και η  προστασία  της ανθρώπινης ζωής, ύστερα της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας αλλά και η ομαλότητα του  οικονομικού-κοινωνικού βίου για  να μην αντιμετωπιστούν  μεγάλα προβλήματα  από τη  εξέλιξη του φαινομένου της κακοκαιρίας”.

Δείτε βίντεο από την εθνική οδό στο ύψος της γέφυρας του Μαρτίνου, καθώς και από το δρόμο από Λάρυμνα – Μαρτίνο – Εθνική οδός:

Να σημειωθεί ότι με την έναρξη της χιονόπτωσης η κυκλοφορία γινόταν από μια λωρίδα ενώ στην ανακοίνωσή της  ο ιδιώτης διαχειριστής της εθνικής οδού, η εταιρεία  Νέα Οδός, δεν ανέφερε περί διακοπής κυκλοφορίας αλλά για διακοπή της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων, στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε., και ειδικότερα από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Καλυφτάκη, στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Λαμία, και από τον Ανισόπεδο Κόμβο (Α/Κ) Οινοφύτων στο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς Αθήνα.Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι είναι υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων για όλους τους οδηγούς ΙΧ.

Με νεότερη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, διακόπηκε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στα εξής τμήματα της λεωφόρου Φυλής και της Τατοϊου:

  • Στη λεωφ. Φυλής από το ύψος της ταβέρνας “Το νέο φαράγγι” έως τα όρια της Αττικής και στα δύο ρεύματα.
  • Στην Τατοϊου, από το ύψος της οδού Χλόης έως τα βασιλικά κτήματα και στα δύο ρεύματα, καθώς και από το ύψος του οικισμού “Αγιος Μερκούριος” έως το ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και στα δύο ρεύματα.

Από νωρίτερα έχει ανακοινωθεί διακοπή κυκλοφορίας

  • στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τα κοιμητηρία Παπάγου προς τον Υμηττό
  • στην λεωφόρο Διονύσου και στα δύο ρεύματα από Νέα Μάκρη προς Πεντέλη
  • στην ανώνυμη οδό Καισαριανή και στα δύο ρεύματα από το ύψος της Καλοπούλας προς τον Υμηττό
  • στη Λεωφόρο Πάρνηθας στα δύο ρεύματα της κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω.
  • επίσης, ισχύει η απαγόρευση κίνησης των φορτηγών στην παλαιά ΕΟ Αθηνών- Θηβών από το ύψος του πρατηρίου καυσίμων «Cyclon» στο ρεύμα προς Θήβα.

Παράλληλα με έκτακτη ανακοίνωσή του το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά στους πολίτες, οι οποίοι διαμένουν στην Αττική και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια, που επικρατεί έντονη χιονόπτωση, καθώς και σε περιοχές σε όλη την επικράτεια, όπου εκδηλώνονται ακραία καιρικά φαινόμενα, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Παππάς: Κινητοποιήθηκε επαρκής αριθμός μηχανημάτων για να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι;

Αρχισε η χιονοκαταιγίδα στην Αττική – Τι είναι αυτό το σπάνιο φαινόμενο

ΓΣΕΕ: Τι ισχύει για τους εργαζόμενους που δεν μπορούν να πάνε για δουλειά λόγω κακοκαιρίας

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago