Στο τραπέζι και η εμπλοκή της βάσης της Σούδας, σε ενδεχόμενη κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία και στην περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα, όπως μια εισβολή στρατού σε Ουκρανικό έδαφος. Το θέμα φαίνεται ότι έχει ήδη τεθεί επί τάπητος και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το επιβεβαιώνει και ο μόνιμος αντιπρόσωπος των Η.Π.Α στον ΟΑΣΕ και στενός συνεργάτης του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάϊντεν , πρέσβης Μάικ Κάρπεντερ και μέσω της συνέντευξης του που παραχώρησε στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ».
Παράλληλα φαίνεται ότι πιθανότατα σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία, θα έχει ρόλο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που ο αμερικανός αξιωματούχος το χαρακτηρίζει ως «βασικό κόμβο στο ενεργειακό δίκτυο στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Να σημειωθεί τα τελευταία τουλάχιστον τριάντα χρόνια, η βάση στη Σούδα που είναι ουσιαστικά Αμερικανική στρατιωτική βάση, έχει παίξει σημαντικό ρόλο και έχει ενεργοποιηθεί για μεταστάθμευση αεροπορικών δυνάμεων, ελλιμενισμό σκαφών του 6ου Στόλου, για ανεφοδιασμό καυσίμων και οπλισμού που βρίσκονται στις υπόγειες αποθήκες της Βάσης κ.α , σε μια σειρά από κρίσεις και πολεμικές εμπλοκές όπως στον Κόλπο, την Μέση Ανατολή, την Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν , την Αραβική Άνοιξη
Ο κ. Κάρπεντερ στη συνέντευξη του, υπογραμμίζει ότι οι ΗΠΑ θέλουν να επιδιώξουν διπλωματική λύση, αλλά από την άλλη πλευρά η Δύση πρέπει να υπερασπιστεί τη διεθνή έννομη τάξη που βασίζεται στην εθνική κυριαρχία και την ελεύθερη επιλογή των κρατών να συμμετέχουν σε γεωπολιτικές συμμαχίες. Προειδοποιεί πάντως ότι σε περίπτωση εισβολής η διεύρυνση των κυρώσεων θα είναι βεβαία καθώς, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «όλα είναι πάνω στο τραπέζι». Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, λέει ότι η συμβολή της Αθήνας στην κοινή προσπάθεια περιορισμού της Ρωσίας αναμένεται να είναι σημαντική.
Ερωτηθείς, αν το ΝΑΤΟ μπορεί μόνο με απειλές για περισσότερες κυρώσεις , να αντιμετωπίσει τη Ρωσική στρατηγική στην Ουκρανία , ο κ. Κάρπεντερ μεταξύ άλλων σημειώνει :
«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Εξετάζουμε τις σημαντικές στρατιωτικές επιπτώσεις που σχετίζονται με τις διαθέσεις του ΝΑΤΟ να αλλάξει τη διάταξη της δύναμής του, ειδικά στην ανατολική πλευρά της Συμμαχίας – αλλά και άλλα, πρόσθετα βήματα. Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε ώς εκεί. Αλλά αν φτάσουμε, θα πρόκειται για μια συνολική προσπάθεια να επιβληθούν πολύ σοβαρά κόστη που ανάλογα δεν έχουμε ξαναδεί στο παρελθόν» .
Προσθέτει δε χαρακτηριστικά σε ότι αφορά τη Σούδα : «Διπλωματικά θα επιδιώξουμε να καταδικάσουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει διπλωματικό τίμημα. Θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ μας μαζί με τους Ελληνες φίλους μας. Και, ξέρετε, ο κόλπος της Σούδας, δεν είναι μυστικό ότι αποτελεί ένα από τα βασικά στρατηγικά μας πλεονεκτήματα».
Ερωτηθείς , σε περίπτωση εισβολής, τι θα μπορούσε να κληθεί η Ελλάδα να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια, ο Αμερικανός Αξιωματούχος σημειώνει :
«Πολλά. Νομίζω ότι διπλωματικά θα επιδιώξουμε να καταδικάσουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία, καθώς και να διασφαλίσουμε ότι η Ρωσία θα πληρώσει διπλωματικό τίμημα. Θα επιδιώξουμε παράλληλα να έχουμε αλληλεγγύη και ενότητα μεταξύ των δυτικών εταίρων και συμμάχων σε ό,τι αφορά την επιβολή οικονομικού και χρηματοοικονομικού κόστους. Θα φροντίσουμε να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ μας μαζί με τους Έλληνες φίλους μας. Και, ξέρετε, ο κόλπος της Σούδας δεν είναι μυστικό ότι αποτελεί ένα από τα βασικά στρατηγικά μας πλεονεκτήματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε. Κάνουμε πολλά άλλα πράγματα. Συνεργαζόμαστε στενά και για την ενεργειακή ασφάλεια. Παρεμπιπτόντως, οποιαδήποτε κρίση στην Ουκρανία είναι επίσης πιθανό να είναι και μια ενεργειακή κρίση και επομένως πρέπει να συντονίσουμε τις ενέργειές μας και ως προς αυτό το ενδεχόμενο. Ολα αυτά θα είναι πάνω στο τραπέζι σε περίπτωση κρίσης. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα φτάσουμε ως εκεί».
Ερωτηθείς για την πρόσφατη αναφορά του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ για ενίσχυση του στρατιωτικού καθεστώτος του λιμένα της Αλεξανδρούπολης και να θα χρησιμοποιηθεί και αυτό το στρατηγικό πλεονέκτημα, ο κ. Κάρπεντερ τόνισε;
«Η Αλεξανδρούπολη είναι βασικός κόμβος στο ενεργειακό δίκτυο στην Ανατολική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Δεν έχω να ανακοινώσω κάτι σχετικά με την Αλεξανδρούπολη, αλλά η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι τόσο στενά συνδεδεμένοι σε τόσους διαφορετικούς τομείς, στην Πολεμική Αεροπορία, στο Ναυτικό, στις χερσαίες δυνάμεις. Μιλάμε για μια πολύ, πολύ στενή συνεργασία. Αν αυτό δεν αρέσει στον κ. Λαβρόφ, τι να κάνουμε… Πραγματικά εκτιμούμε την ελληνοαμερικανική συνεργασία. Δεν απειλεί καμία άλλη χώρα. Αποσκοπεί στο να φέρει τις δύο χώρες πιο κοντά στην αμυντική μας συμμαχία, που είναι το ΝΑΤΟ».
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Πολλοί παίκτες, αντικρουομένα συμφέροντα (politicus.gr)
Τα σενάρια συνεργασίας που τροφοδοτεί η προοπτική πρόωρων εκλογών (politicus.gr)
Πληθωρισμός: Γιατί προβληματίζει τις κυβερνήσεις όλης της Ευρώπης (politicus.gr)
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…