Η Δικαιοσύνη χρειάζεται ασπίδα προστασίας απέναντι στους δημαγωγούς και τους υπονομευτές της και έστειλε μήνυμα σε όσους νομίζουν ότι οι κυβερνήσεις πέφτουν έξω από το πεδίο της δημοκρατίας, ότι κάνουν μεγάλο λάθος και θα το διαπιστώσουν για μια ακόμη φορά είπε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Φλωρίδης. Πρόσθεσε επίσης ότι «εξωθεσμικοί παράγοντες που επιχειρούν να αλλοιώσουν τη λειτουργία της δημοκρατίας, εφόσον συνεχίσουν να το επιχειρούν, θα υποστούν για μια ακόμη φορά συντριπτική ήττα», προκαλώντας τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπενθύμισε τις διατάξεις, τις κατεπείγουσες διατάξεις, που εισήγαγε η παρούσα κυβέρνηση με στόχο, όπως είπε, την επιτάχυνση της απόδοσης δικαιοσύνης, στην τραγωδία των Τεμπών. Κατηγόρησε επίσης, ιδίως την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για υπονόμευση των βασικών θεσμών με την πρόταση διεξαγωγής εκλογών παρουσία διεθνών παρατηρητών και με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην προπαρασκευή της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αναφέρθηκε επίσης στις προτροπές προς την Ευρωπαία Εισαγγελέα, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωεκλογές, Νίκο Φαραντούρη, ενώ σημείωσε πως «όσοι χρησιμοποιούν μια θολή επιχειρηματολογία για τα μπαζώματα στο σημείο του δυστυχήματος, αυτοί είναι για τα μπάζα», γιατί όλες οι εργασίες που έγιναν είχαν στόχο να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι γερανοί και από κάτω διέρχεται ο κεντρικός αγωγός του φυσικού αερίου της χώρας, και υπήρχε κίνδυνος να τιναχθεί ο αγωγός.
Τα όσα είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης προκάλεσαν τη σφοδρή αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρη Μάντζου που κατήγγειλε ότι με ευθύνη της συμπολίτευσης απορρίφθηκε η διερεύνηση των ποινικών καταγγελιών της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει ποιο ήταν το επίσημο παρακράτος που αξιοποίησε παραχαραγμένο ηχητικό υλικό για τη συγκάλυψη και την χειραγώγηση της κοινής γνώμης.
Το νομικό οπλοστάσιο
Ο υπουργός Δικαιοσύνης άνοιξε την παρέμβασή του λέγοντας ότι στο μεγάλο θέμα της τραγωδίας, η κυβέρνηση εγκαλείται διαρκώς από «ετερόκλητες δυνάμεις», οι οποίες επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα σύννεφο, που δεν επιτρέπει να διαγνωστεί η αλήθεια, από τον κόσμο.
«Αυτή η κυβέρνηση της συγκάλυψης, όπως την κατηγορεί η αντιπολίτευση, τον μήνα Ιούλιο, το 2023, ανταποκρινόμενη άμεσα σε αίτημα των ανακριτών, έφερε στη Βουλή κατεπείγουσα διάταξη, προκειμένου να διευρυνθεί η δυνατότητα των ανακριτών να ακούσουν όλες τις συνομιλίες, πέρα από εκείνες που υπήρχαν στον φάκελο, από την πρώτη στιγμή. Γιατί όλες οι επιχειρησιακές συνομιλίες ήταν από την πρώτη στιγμή, απομαγνητοφωνημένες στον φάκελο του ανακριτή. Το θέμα ήταν ότι οι προβλέψεις που υπήρχαν, ως τότε στη νομοθεσία, δεν επέτρεπαν να ακουστούν οι πέραν του επιχειρησιακού πεδίου συνομιλίες, δηλαδή οι συνομιλίες μεταξύ όλων των πιθανών εμπλεκομένων, με κάθε τρόπο στην υπόθεση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Ενώ λοιπόν, όπως υπογράμμισε, αυτό το αίτημα η κυβέρνηση το υιοθέτησε πάραυτα, με εντολή του πρωθυπουργού, για να διευρυνθεί το πεδίο της δυνατότητας της έρευνας του ανακριτή, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την ψήφισε αυτή τη διάταξη. «Τη διάταξη που έφερε η κυβέρνηση, για να δώσει τη δυνατότητα στους ανακριτές, να ακούσουν κάθε συνομιλία, που δεν προβλεπόταν τότε από το νόμο, κάθε εμπλεκομένου, δεν την ψηφίσατε. Εσείς που ενδιαφέρεστε για την αποκάλυψη της αλήθειας και της διαφάνειας. Και μαζί με εσάς, δεν την ψήφισαν οι άλλοι υποκριτές, που κλαίνε για τον λαό με μαύρο δάκρυ. Οι κύριοι και οι κυρίες της “Νίκης”. Και αυτοί δεν την ψήφισαν. Και βεβαίως το ΚΚΕ που δεν ψηφίζει γενικώς τίποτα», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης που σημείωσε μάλιστα ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε διασπαστεί και άρα δεν ψήφισαν και όσοι βουλευτές ανήκουν σήμερα στη Νέα Αριστερά.
Ήταν από αυτή τη στιγμή και μετά, που αρκετές φορές ακούστηκε από τα βουλευτικά έδρανα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Γιαννούλης να χαρακτηρίζει τον Γιώργο Φλωρίδη «επικίνδυνο», προκαλώντας μάλιστα και την παρέμβαση της προεδρεύουσας Όλγας Γεροβασίλη, η οποία ζήτησε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, να σταματήσει να διακόπτει την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης. «Για εσάς, ναι είμαι επικίνδυνος. Για εσάς όμως…», απάντησε ο κ. Φλωρίδης.
Αναφέρθηκε επίσης και στη διάταξη που έφερε η «κυβέρνηση της συγκάλυψης», για να διευκολύνει τη δικαιοσύνη και την απονομή της. «Στον ποινικό κώδικα που ψηφίστηκε πριν λίγο καιρό, είχαμε ανακοινώσει ότι θα αφαιρέσουμε για κάποια αδικήματα, τη διαδικασία της έκδοσης βουλευμάτων, έτσι ώστε όταν η υπόθεση τελειώνει στα χέρια του ανακριτή και υποβάλλεται στον εισαγγελέα, να μπορεί αμέσως να οδηγηθεί στο ακροατήριο, χωρίς την παρέμβαση του βουλεύματος, που κρατάει και γω δεν ξέρω πόσο καιρό. Το τι μας είπατε εδώ μέσα, δεν λέγεται. Η διάταξη ψηφίστηκε από τη ΝΔ ώστε να κερδηθεί χρόνος», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Σημείωσε τέλος ότι «η κυβέρνηση της συγκάλυψης», σε συνεργασία με την Περιφέρεια προχωράει στην κατασκευή του χώρου που θα γίνει η δίκη για τα Τέμπη. «Θα είναι ένας χώρος πρότυπο, έτοιμος, σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, μέχρι το τέλος Μαΐου, με θέσεις 100 και πλέον δικηγόρων, θέσεις για δημοσιογράφους, αίθουσα διασκέψεων, έτσι ώστε να μην ζήσουμε αυτό που ζήσαμε με το Μάτι, στο οποίο κάηκαν 105 άνθρωποι, και όταν τελείωσε η ανάκριση που κράτησε άπειρα χρόνια δεν βρίσκατε αίθουσα, για να ξεκινήσει η δίκη», είπε ο κ. Φλωρίδης.
Η πρόταση δυσπιστίας και το ΠΑΣΟΚ
Αναφερόμενος στην πρόταση δυσπιστίας, ο κ. Φλωρίδης σχολίασε πως ενώ πριν από λίγες ημέρες έγινε η συζήτηση του πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής και ενώ η αντιπολίτευση κατήγγειλε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, ούτε πρόταση ποινικής δίωξης σε βάρος του όποιου εμπλεκόμενου υπουργού κατατέθηκε, ούτε πρόταση μομφής σε βάρος της κυβέρνησης κατατέθηκε. «Η πρόταση κατατέθηκε, όταν έρχεται ένα νεύμα από κάπου… Ένα δημοσίευμα με έναν τίτλο παραπλανητικό και ψεύτικο, ο οποίος τίτλος δεν υποστηρίζεται από το ρεπορτάζ και το οποίο ρεπορτάζ λέει ότι δεν ισχύουν αυτά που γράφονται στον τίτλο. Ούτε για ξεκάρφωμα δεν περιμένατε να περάσει μια μέρα, να μην φανεί ότι είστε τόσο στοιχισμένοι», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και προσέθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ περίμενε ένα εξωθεσμικό σήμα από κάπου για να κάνει τελικά την πρόταση δυσπιστίας.
Για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ
Ο υπουργός Δικαιοσύνης αναφέρθηκε και στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρέπει κάτι να κάνετε με αυτό», είπε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε: «Αυτή η ηγεσία δεν έχει καμία σχέση και καμία επαφή με την τρίτη Ελληνική Δημοκρατία. Η διατύπωση της άποψης ότι χρειαζόμαστε ελεύθερες εκλογές με ξένους παρατηρητές, δεν είναι ξεκάρφωτη και μόνο από τον αρχηγό σας. Την ακολούθησε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής σας, ο κ. Φαραντούρης, ο οποίος επικαλέστηκε την Ευρωπαία Εισαγγελέα να ρίξει την ελληνική κυβέρνηση. Άρα δηλαδή ζητάτε να επέμβουν ξένες δυνάμεις στην Ελλάδα, αφού εσείς με το 12% δεν μπορείτε να τη ρίξετε, δεν μπορείτε να τη ρίξετε στα πλαίσια της δημοκρατίας, πρέπει να έρθουν κάποιοι άλλοι απέξω να ρίξουν την κυβέρνηση.». Παράλληλα αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη «ο οποίος επαιρόμενος είπε ότι η έκθεση που ψήφισε η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εναντίον της Ελλάδα, για το κράτος δικαίου, την έγραψε αυτός» και μάλιστα «αυτός ήταν ο συντάκτης της επίμαχης παραγράφου που έγραφε ότι πρέπει να διακοπεί η χρηματοδότηση στην Ελλάδα, δηλαδή να σταματήσουν να παίρνουν οι αγρότες λεφτά, γιατί, υποτίθεται ότι η Ελλάδα δεν είναι κράτος δικαίου».
«Όλη αυτή η εκστρατεία ψεύδους και παραπλάνησης που έχει εξαπολυθεί το τελευταίο διάστημα, έχει σκοπό να ελαχιστοποιηθεί έως καταργηθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, απέναντι στους θεσμούς, με βάση τους οποίους λειτουργεί η Ελληνική Δημοκρατία», είπε ο κ. Φλωρίδης και προσέθεσε πως «όσοι χρησιμοποιούν μια θολή επιχειρηματολογία για τα μπαζώματα στο σημείο του δυστυχήματος, αυτοί είναι για τα μπάζα», γιατί όλες οι εργασίες που έγιναν είχαν στόχο να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι γερανοί και από κάτω διέρχεται ο κεντρικός αγωγός του φυσικού αερίου της χώρας, και υπήρχε κίνδυνος να τιναχθεί ο αγωγός.