Κόσμος

Μαίνεται ο «πόλεμος των drone – Στόχος ενεργειακές υποδομές σε Ουκρανία και Ρωσία

Εν μέσω του πένθους στη Ρωσία για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, το πρωί πολλές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου, λίγη ώρα αφότου ήχησαν οι σειρήνες που προειδοποιούσαν για ρωσική αεροπορική επιδρομή.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, τουλάχιστον πέντε εκρήξεις ακούστηκαν γύρω στις 10:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την ώρα που ο  δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, καλούσε τους δημότες να τρέξουν στα καταφύγια. Οι αρχές του Κιέβου ανέφεραν ότι συντρίμμια από πύραυλο έπεσαν σε συνοικία της πρωτεύουσας και ένα κτίριο κατοικιών έχει υποστεί ζημιές.

Σε νεότερη ανακοίνωση των ουκρανικών αρχών αναφέρεται ότι τριώροφο κτίριο στο κέντρο του Κιέβου υπέστη σοβαρές ζημιές από τη ρωσική πυραυλική επίθεση. Ο Κλίτσκο ανέφερε ότι δύο άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ενώ ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, ζήτησε και πάλι από τους συμμάχους της χώρας του επιπλέον μέσα αντιαεροπορικής άμυνας. Παραλλήλως η Αμερικανίδα πρεσβεύτρια στο Κίεβο, Μπρίτζετ Μπριν, κατήγγειλε ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους για να επιτεθεί εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Δεν υπάρχουν ωμότητες που οι Ρώσοι μπάσταρδοι δεν θα διαπράξουν, περιλαμβανομένης απόπειρας πλήγματος με βαλλιστικό πύραυλο στην καρδιά μιας πόλης πολλών εκατομμυρίων κατοίκων», τόνισε ο Κουλέμπα με ανάρτησή του στο Χ. «Αυτή είναι μια υπενθύμιση ότι η Ουκρανία έχει άμεση ανάγκη από περισσότερη αντιαεροπορική άμυνα, κυρίως συστήματα Patriot και πυραύλους που μπορούν να απωθήσουν οποιαδήποτε ρωσική επίθεση» πρόσθεσε.

Η αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι κατέρριψε δύο βαλλιστικούς πυραύλους πάνω από το Κίεβο, με τον διοικητή της να σημειώνει σε ανάρτησή του στο Telegram ότι οι πύραυλοι εκτοξεύθηκαν από την υπό ρωσική κατοχή Κριμαία.

Εντωμεταξύ, έκτακτες διακοπές στην ηλεκτροδότησης σημειώθηκαν στην Οδησσό, όπου μία από τις εγκαταστάσεις υψηλής τάσης της πόλης υπέστη ζημιές από ρωσική αεροπορική επίθεση. Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία ενέργειας DTEK «η κατάσταση παραμένει δύσκολη» και για την αντιμετώπιση της «δεν θα λειτουργήσουν τα ηλεκτρικά μέσα μεταφοράς στην πόλη, ενώ περιορισμένη θα παραμείνει η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τις βιομηχανίες».

Οι αρχές της Οδησσού ανέφεραν στο Telegram ότι η πόλη και όλη η περιοχή έγιναν στόχος πολλών επιθέσεων με drones, τέσσερα από τα οποία καταρρίφθηκαν πάνω από τις περιφέρειες της Οδησσού και της Μικολάιφ. Από τα συντρίμμια από ένα drone προκλήθηκε πυρκαγιά σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία όμως κατασβήστηκε γρήγορα.

Πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί και σε ένα από τα μεγαλύτερα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια της νοτιοδυτικής Ρωσίας, το Νοβοσερκάσκ στο Ροστόφ,  με αποτέλεσμα δύο μονάδες του να τεθούν εκτός λειτουργίας. Δεν υπάρχουν θύματα και οι αρχές ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Βασίλι Γκουλούμπεφ στο Telegram.

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε 11 drones που εκτοξεύθηκαν στη διάρκεια της νύκτας από την Ουκρανία εναντίον της περιφέρειας Ροστόφ. Δεν διευκρίνισε ωστόσο αν η δράση αυτή σχετίζεται με τις ζημιές στο εργοστάσιο. Αντιθέτως, ο λογαριασμός Baza στο Telegram, που πρόσκειται στις δυνάμεις ασφαλείας της Ρωσίας, ανέφερε ότι η πυρκαγιά στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκλήθηκε από ουκρανικά drones.

Έντονη ήταν η δραστηριότητα σε όλα τα μέτωπα και χθες Κυριακή με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να ανακοινώνει ότι τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέστρεψαν 22 πυραύλους Vampire που εκτοξεύθηκαν από την Ουκρανία με στόχο την περιφέρεια Μπέλγκοροντ. Η Ρωσία εξαπέλυσε τα ξημερώματα της Κυριακής συνολικά 57 πυραύλους και drones στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ευρείας επίθεσης που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, το Κίεβο και την περιφέρεια Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία. Η Βαρσοβία μάλιστα υποστηρίζει ότι υπήρξε παραβίαση του εναέριου χώρου της και ζητά εξηγήσεις από τη Μόσχα.

Από την πλευρά τους, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν την Κυριακή τα ρωσικά αμφίβια πλοία Yamal και Azov, καθώς και κέντρο επικοινωνιών και άλλες υποδομές του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014. Ο διορισμένος από τη Ρωσία κυβερνήτης της Σεβαστούπολης, Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, έκανε λόγο για μεγάλη ουκρανική επίθεση στη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή, σημειώνοντας ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε περισσότερους από δέκα πυραύλους πάνω από το λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago