Κόσμος

Αμερικανικό σχέδιο στο Συμβούλιο Ασφαλείας καλεί σε «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ΗΠΑ παρουσίασαν στα άλλα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχέδιο απόφασης που καλεί να «κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, που θα «συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων» της Χαμάς ακόμη στον θύλακο, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος σήμερα αναμένεται στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να εξασφαλιστεί ανακωχή ανάμεσα στο Ισραήλ και στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Υποβάλαμε (…) σχέδιο απόφασης το οποίο έχει μπροστά του αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο Ασφαλείας και το οποίο καλεί να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός, που θα συνδέεται με την απελευθέρωση των ομήρων (…) τρέφουμε μεγάλες ελπίδες πως οι (άλλες) χώρες (- μέλη) θα το υποστηρίξουν», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στο σαουδαραβικό μέσο ενημέρωσης Αλ Χάνταθ («Το γεγονός»), στο περιθώριο επίσκεψής του στο βασίλειο, αφιερωμένης στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς.

Αφότου άρχισε αυτός ο πόλεμος, την 7η Οκτωβρίου, η Ουάσιγκτον άσκησε επανειλημμένα το βέτο που διαθέτει ως κράτος-μόνιμο μέλος του για να αποτρέψει την έγκριση από το ΣΑ σχεδίων απόφασης που ζητούσαν άμεση και διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν πως ελπίζει ότι θα στείλει «ισχυρό μήνυμα», ενώ, στη συνάντησή με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, επαναβεβαίωσε τη «δέσμευση» της κυβέρνησής του για να εξευρεθεί «διαρκής λύση» στην κρίση και να υπάρξει στο μέλλον «παλαιστινιακό κράτος» που θα προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του.

Καθώς ο πόλεμος διανύει τον έκτο μήνα του -βρίσκεται στην 167η ημέρα του-, οι ανησυχίες εντείνονται καθώς οι άμαχοι στον θύλακο απειλούνται από γενικευμένο λιμό, ενώ ο απολογισμός των θυμάτων δεν σταματά να γίνεται βαρύτερος, έφθασε χθες Τετάρτη τους τουλάχιστον 31.923 νεκρούς, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, κατά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Νωρίς σήμερα το πρωί το υπουργείο έκανε λόγο για άλλους 70 νεκρούς τη νύχτα σε βομβαρδισμούς και μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για εντατικά αεροπορικά πλήγματα στα κεντρικά και άγριες μάχες γύρω από το νοσοκομείο ας Σίφα, στην πόλη της Γάζας (βόρεια).

Σκοπός είναι να μην επιτραπεί ο χώρος να «ελεγχθεί» από τη Χαμάς, δήλωσε επιτόπου ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του Χερτσί Χαλεβί. Συνολικά, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, έχουν σκοτωθεί πάνω από 100 «τρομοκράτες» κι έχουν συλληφθεί 300 «ύποπτοι», ανάμεσά τους δεκάδες στελέχη του ένοπλου βραχίονα του ισλαμιστικού κινήματος.

Καθώς ο καταστροφικός πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται, οι μεσολαβητές -το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ- συνεχίζουν τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί ανακωχή. Σε νέα πρότασή της, η Χαμάς δήλωσε έτοιμη να δεχθεί εκεχειρία έξι εβδομάδων, στο πλαίσιο της οποίας θα απελευθερωθούν δεκάδες από τους 250 και πλέον ομήρους που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων κρατούμενων στο Ισραήλ.

Ωστόσο στέλεχος της Χαμάς στη Βηρυτό, ο Οσάμα Χαμντάν, τόνισε χθες χωρίς να δώσει λεπτομέρειες πως η απάντηση του Ισραήλ στην πρόταση του κινήματός του ήταν «συνολικά αρνητική» και ότι μπορεί να «οδηγήσει τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο». Την προηγουμένη, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, κατηγορούσε την ισραηλινή πλευρά ότι «σαμποτάρει» τις συνομιλίες με την επιχείρηση που διεξάγει στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο μέχρι πρότινος στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago