Κόσμος

Αντιδράσεις της Δύσης για το αποτέλεσμα των ρωσικών εκλογών – Στηρίζουν τον Πούτιν Πεκίνο και Τεχεράνη

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της Δύσης για τη νέα σαρωτική νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν στις ρωσικές προεδρικές εκλογές, στις οποίες η συμμετοχή έφθασε στο 77,44%, ποσοστό-ρεκόρ για τη μετασοβιετική εποχή. Την ίδια ώρα Πεκίνο και Τεχεράνη στηρίζουν τον ρώσο πρόεδρο.

Σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν στη ρωσική προεδρία βασίστηκε «στην καταπίεση και τον εκφοβισμό» και υποστήριξε ότι οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία «δεν ήταν ελεύθερες και δίκαιες». Διεξήχθησαν «σε ένα περιοριστικό πλαίσιο, που επιτείνεται από τον παράνομο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία» υπογράμμισε ο Μπορέλ στην ανακοίνωση που εξέδωσε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Βρυξέλλες ανέφεραν επίσης ότι δεν θα αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα των «παράνομων» εκλογών στα ουκρανικά εδάφη που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, τονίζοντας ότι για τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ οι εκλογές αυτές «είναι άκυρες και μη γενόμενες και δεν παράγουν κανένα νόμιμο αποτέλεσμα».

Δεν ήταν πραγματικές εκλογές δήλωσε από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ θα ανοίξει τον δρόμο για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία υπογραμμίζεται ότι η επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε χώρα σε ένα πλαίσιο καταπίεσης στην κοινωνία των πολιτών και οι συνθήκες για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές δεν έγιναν σεβαστές.

Διαμετρικά αντίθετες είναι πάντως οι αντιδράσεις του Πεκίνου και της Τεχεράνης. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η επανεκλογή του Ρώσου ομολόγου του κατέδειξε ότι έχει την «πλήρη στήριξη» του λαού του και σημείωσε ότι «αυτά τα τελευταία χρόνια, ο ρωσικός λαός ενώθηκε για να ξεπεράσει τις προκλήσεις…». Συγχαρητήρια στον Βλαντιμίρ Πούτιν απέστειλε και ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, κάνοντας λόγο για «ισχυρή νίκη», όπως ανέφερε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που κυβερνά τη Ρωσία εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα, επανεξελέγη συγκεντρώνοντας ποσοστό 87%, δηλαδή 10 μονάδες περισσότερες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2018. Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago