Κόσμος

Αναχωρεί από την Κύπρο το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα

Το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει από τη Λάρνακα της Κύπρου το πρώτο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα, στο πλαίσιο του σχεδίου «Αμάλθεια», το οποίο συζητείται από τον Οκτώβριο και παρουσιάστηκε επεξεργασμένο από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη διάσκεψη που έγινε στο Παρίσι.

Σήμερα ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του που αυτή η πρωτοβουλία τυγχάνει μεγάλης διεθνούς αναγνώρισης και επιβεβαίωσε ότι «το επόμενο εικοσιτετράωρο θα αναχωρήσει το πλοίο από την Λάρνακα». Για λόγους ασφαλείας δεν μπήκε, ωστόσο, σε λεπτομέρειες σε ό,τι αφορά την ώρα της αναχώρησης.

«Θεωρώ ότι είναι μια εξέλιξη – σεμνά και ταπεινά πάντα – αυτό που λέμε ότι η χώρα μας, μπορεί, ναι, να αποτελέσει πυρήνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, αλλά θέλω να το επαναλάβω, πάντα σεμνά και ταπεινά», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την αισιοδοξία ότι η επιχείρηση «Αμάλθεια» για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα θα ενεργοποιηθεί το Σαββατοκύριακο είχε εκφράσει, με δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος.

Ήδη πάντως από την Παρασκευή, κατά την επίσκεψή της στο λιμάνι της Λάρνακας μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε δηλώσει ότι «είμαστε πολύ κοντά στο άνοιγμα αυτού του διαδρόμου, με λίγη τύχη αυτή την Κυριακή». Πρόσθεσε επίσης ότι ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου εγκαινιάζεται από κοινού, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Θετική ήταν και η αντίδραση τους Ισραήλ, με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Λιόρ Χάιατ, να αναφέρει, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση “χαίρεται” για το προσεχές άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Λωρίδα της Γάζας. Ο ίδιος είχε αναφέρει, ότι αυτή «η κυπριακή πρωτοβουλία θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα».

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago