Πολιτική

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: Απορρίφθηκαν τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη

Απορρίφθηκαν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της ΝΔ τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων». Υπέρ της αντισυνταγματικός τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Πλεύση Ελευθερίας.

«Το νομοσχέδιο είναι απολύτως συμβατό με το συνταγματικό κείμενο» τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης απορρίπτοντας τα αιτήματα αντισυνταγματικότητας που κατατέθηκαν.

Ο κ. Πιερρακάκης απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, του είπε πως είναι «αυτονόητες οι απαντήσεις σε όσα ισχυρίσθηκε» και πρόσθεσε ότι «σε εσάς έχω θέσει ένα ζήτημα στις Επιτροπές το οποίο δεν έχει βρει απάντηση. Γιατί το 2018 ο κ. Γαβρόγλου έφερε στον νόμο 4521 του 2018 μία διάταξη με την οποία αναγνώριζε όλα τα πτυχία των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται στην Ελλάδα ως απολύτως νόμιμα. Μια διάταξη που αφαιρέθηκε ύστερα από ντιμπέιτ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ». Η διάταξη αυτή τότε, είπε ο υπουργός, «είχε κατατεθεί με βάση την αρχή της διασυνοριακότητας, η οποία αφορά το δικαίωμα εγκατάστασης κι όχι αυτό της σύστασης όπως λέμε στο νομοσχέδιο». Ο ισχυρισμός μας, είπε ο κ. Πιερρακάκης, είναι πως «αυτό το οποίο κάνουμε είναι απολύτως συμβατό με το συνταγματικό κείμενο διότι απ’ ό,τι φαίνεται αυτό ακριβώς πίστευε και ο υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ όταν κατέθετε τη συγκεκριμένη διάταξη και μάλιστα εμείς το κάνουμε με πολύ πιο αυστηρούς όρους απ’ ό,τι εσείς».

Ο υπουργός επισήμανε ότι η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στη γνωμοδότησή της «διαψεύδει πανηγυρικά τους φορείς της μίας και μοναδικής αλήθειας περί αντισυνταγματικότητας του κειμένου. Διότι λέει ακριβώς αυτά που λέγαμε στις Επιτροπές. Ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης ότι εμείς υιοθετούμε αυτή τη σχολή σκέψης και ότι στο τέλος της ημέρας αυτό θα κριθεί. Δεν είδαμε να γράφει κάτι περί κάθετης αντισυνταγματικότητας, διότι στο τέλος της ημέρας είναι απολύτως προσβλητικό για τη δικαστική εξουσία να θεωρούν ότι όλα κρίνονται από την Αντιπολίτευση κι όχι από τη δικαστική εξουσία».

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως «εμείς διαλέγουμε να εμπιστευτούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του συνταγματικού δικαίου και του διοικητικού δικαίου έχοντας αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία που υπάρχουν σε αυτές τις γνωμοδοτήσεις» και σχολίασε τη στάση του κοινοβουλευτικού του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως «είναι “χάρμα” να διαφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε ότι θα πούμε “ναι”, αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων, γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες βασίζεται το νομοσχέδιο».

Καταλόγισε στην Αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιούν «το Σύνταγμα ως φύλο συκής». «Για εμάς» είπε « η προσέγγισή μας περιλαμβάνει και αναγνωρίσει μια σειρά από θεμελιώδεις μεταβολές οι οποίες έγιναν από το 1975 και μετά» και εξήγησε πως « ο συνταγματικός νομοθέτης χρησιμοποιούσε τα ΝΠΔΔ ως κυρίαρχο μηχανισμό άσκησης της κρατικής εξουσίας. Από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά πράγματα: η διασυνοριακότητα, η συμμετοχή μας στην ΕΕ, η δημιουργία των Ανεξάρτητων Αρχών και της συγκεκριμένης Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία πιστοποιεί, ελέγχει τα δημόσια πανεπιστήμια και θα ελέγχει και τα συγκεκριμένα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, δημοσίων και μη κρατικών. Αυτό γίνεται σε συνάρτηση και με τη δική μας εσωτερική νομολογία». Υπενθύμισε ότι « το ΣτΕ για την παράγραφο 4 του άρθρου 16 έχει αποφανθεί ότι το “δωρεάν” δεν αφορούσε τα μεταπτυχιακά προγράμματα με βάση το πρίσμα του συνταγματικού νομοθέτη εξ ου και έχουμε δίδακτρα σε μεταπτυχιακά προγράμματα. Να πω εδώ για τους θιασώτες της δωρεάν Παιδείας της αντιπολίτευσης ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκαν όπως επίσης μειώθηκε και η χρηματοδότηση των δημοσίων πανεπιστημίων βάσει των αριθμών».

Ο υπουργός, ξεκαθάρισε πως όταν αναφέρθηκε « σε τοτέμ και ταμπού δεν αναφερόμουν στο αντισυνταγματικό κείμενο – όπως διέρρεε η μονταζιέρα κάποιων – αλλά στην στενή πεποίθηση της μίας και μοναδικής αλήθειας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι η μόνη χώρα ίσως στον κόσμο η οποία έχει απαγόρευση στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Μόνο εμείς και η Κούβα είμαστε» και συμπλήρωσε πως «η μοίρα αυτού του τόπου δεν είναι ο φόβος που μερικοί κομίζουν σε αυτή τη Αίθουσα ως κήνσορες είναι το να αγκαλιάσουμε το μέλλον και να αφεθούμε σε αυτό χωρίς φόβο με σθένος ελπίδα και τόλμη για το αύριο. Αυτό θέλουν οι Έλληνες πολίτες και αυτό θα ακολουθήσουμε εμείς».

Η τοποθέτηση Πλεύρη

Ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης «αντιλέγοντας» στις προτάσεις αντισυνταγματικότητας που κατέθεσαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, απέρριψε τα επιχειρήματα που αντέτειναν υποστηρίζοντας ότι στις αποφάσεις του ΣτΕ από τις αρχικές του αποφάσεις από το 1998 υπήρχαν μειοψηφίες κάτι που καταδεικνύει πως πάντοτε υπήρχε θέμα ερμηνείας του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Επισήμανε, ότι η συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 16 παρ. 4 του Συντάγματος ορίζει ρητώς πως όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα στην δωρεάν Παιδεία σε όλες στις βαθμίδες και στα Πανεπιστήμια, αλλά συμπλήρωσε πως «υπήρξε η απόφαση 2411/2012 όπου αναφέρει ότι μπορεί να γίνονται μεταπτυχιακές σπουδές επί αμοιβής από τα κρατικά πανεπιστήμια».

Η ερμηνεία του Συντάγματος επί του Ενωσιακού Δικαίου, είπε ο βουλευτής, «δεν σημαίνει ότι καταστρατηγείται το Σύνταγμα» και «η θεωρία ενός ζωντανού Συντάγματος είναι η εφαρμογή του επί των δεδομένων που υπάρχουν». Ο κ. Πλεύρης κάνοντας και μια γραμματική ερμηνεία του άρθρου 16 ανέφερε ότι αυτό αφορά την σύσταση ΑΕΙ από ιδιώτες, αλλά εδώ δεν έχουμε σύσταση, αλλά εγκατάσταση υπαρχόντων Πανεπιστημίων χωρών της ΕΕ που θα έρθουν να δημιουργήσουν παράτημα στην χώρα μας. Υπάρχει είπε πλέον όμως και « ένα νέο δεδομένο που είναι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ουγγαρία του 2020 που έκρινε ότι η επί αμοιβή και σταθερή παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών υπάγεται στο άρθρο 49 της Συνθήκης λειτουργίας της ΕΕ και άρα απαγορεύεται να μην επιτρέπεται η ελευθερία κίνησης».

Ο κ. Πλεύρης απέδωσε στα επιχειρήματα της «πλήρη αντίφαση λογικής». Υποστήριξε ο βουλευτής της ΝΔ ότι αυτό όπου ενδιαφέρει το συνταγματικό νομοθέτη είναι τα Πανεπιστήμια να μην είναι κερδοσκοπικά και το Κράτος να έχει τον απόλυτο έλεγχο δεδομένα που γίνονται σεβαστά στο παρόν νομοσχέδιο. Ο κ. Πλεύρης είπε πως «με βάση την Συνθήκη της ΕΕ έχουμε πάει στο σχέδιο νόμου αυτό στα όρια που μπορούν να ερμηνευτούν στην βάση του γράμματος και του πνεύματος του άρθρου 16 του Συντάγματος με πλήρη σεβασμό του». Κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να κάνει την αυτοκριτική του, καθώς το 2008 δεν ψήφισαν την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago