Κόσμος

Απόφαση βόμβα από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ – Δικαίωσε τον Τραμπ και τον φέρνει πιο κοντά στο χρίσμα

Λίγες ώρες πριν την «σούπερ Τρίτη» (Super Tuesday) ημέρα κατά την οποία διεξάγονται προκριματικές εκλογές σε πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο δικαίωσε τον Ντόναλντ Τραμπ, ανατρέποντας την δικαστική απόφαση με την οποία είχε αποκλειστεί από τα ψηφοδέλτια στην Πολιτεία του Κολοράντο, εξαιτίας του ρόλου που διαδραμάτισε στην επίθεση στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου 2021.

Χωρίς να κρίνουν τις ενέργειες του πρώην προέδρου, οι δικαστές του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου ανέτρεψαν ομόφωνα την απόφαση που είχε λάβει στις 19 Δεκεμβρίου το Ανώτατο Δικαστήριο του Κολοράντο, το οποίο επικαλούμενο τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος, έκρινε, ότι αυτή απαγορεύει σε όποιον έχει εμπλακεί σε εξέγερση ή στάση να ασκεί δημόσιο αξίωμα. Στη βάση αυτή το Δικαστήριο του Κολοράντο είχε αποφασίσει ότι ο Τραμπ θα πρέπει να αποκλειστεί από τις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές.

Ωστόσο, το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε σήμερα ομόφωνα, ότι «οι Πολιτείες μπορούν να αποκλείουν άτομα που ασκούν ή επιχειρούν να ασκήσουν πολιτειακό αξίωμα, αλλά δεν έχουν την εξουσία, με βάση το Σύνταγμα, να επιβάλλουν το άρθρο 3 όσον αφορά τα ομοσπονδιακά αξιώματα και ιδίως την προεδρία». Οι εννέα δικαστές έκριναν επίσης ότι μόνο το Κογκρέσο μπορεί να επιβάλει αυτήν την απαγόρευση σε βάρος ομοσπονδιακών αξιωματούχων ή υποψηφίων για ομοσπονδιακά αξιώματα.

«Μεγάλη νίκη για την Αμερική» χαρακτήρισε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε αποκλειστεί και από τα  ψηφοδέλτια στο Μέιν και το Ιλινόις. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτών των αποφάσεων είχε ανασταλεί, καθώς εκκρεμούσε η εκδίκαση της υπόθεσης του Κολοράντο από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Τραμπ είναι το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, έχοντας μοναδική αντίπαλό την πρώην κυβερνήτρια της Νότιας Καρολίνας, Νίκι Χέιλι, η οποία έχει κερδίσει τον πρώην πρόεδρο μόνο στις προκριματικές εκλογές στον τόπο καταγωγής της. Η ίδια υποστηρίζει ωστόσο ότι η Νίκη της στη Νότια Καρολίνα και το 40% που πήρε στο Νιού Χαμσάιρ δείχνουν ότι το Ρεπουμπλικανικό κόμμα παραμένει διχασμένο σε ό,τι αφορά τον Τραμπ.

Η σημερινή απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου πάντως, και μάλιστα μία ημέρα πριν την «σούπερ Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές σε 15 Πολιτείες, εκτιμάται ότι αναπτερώνει τις ελπίδες του Τραμπ για επιστροφή στον Λευκό Οίκο. Πολύ περισσότερο όταν έρχεται και την ώρα που άρχισαν να εμφανίζονται προσφυγές για τον αποκλεισμό του Τραμπ σε όλη τη χώρα. Για την ιστορία τέλος, η 14η Τροπολογία, πάνω στην οποία βασίστηκαν οι δικαστές στο Κολοράντο και επί της οποίας αποφάνθηκε το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, επικυρώθηκε μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο (1861-65), όταν οι αποσχισθείσες Πολιτείες του Νότου επαναστάτησαν εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago