Πολιτική

Γεραπετρίτης: Η κυβέρνηση θα αναζητά συναινέσεις σε όλα τα μεγάλα εθνικά κεφάλαια

Η κυβέρνηση θα αναζητά συναινέσεις σε όλα τα μεγάλα κεφάλαια, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και σε όλα τα μεγάλα εθνικά κεφάλαια, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο «Παραπολιτικά».

   «Θεωρώ υποχρέωσή μου, όταν πρόκειται για μείζονες αποφάσεις που αφορούν το σύνολο του ελληνικού λαού και αφορούν και τις μελλοντικές γενεές, να προστρέχω στα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, να ακούω τις απόψεις τους και κατά το δυνατόν, να μπορώ να τις ενσωματώνω, εφόσον η αντίληψη είναι ότι είναι ορθό. Υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό, είμαι εγώ και η ελληνική κυβέρνηση», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

   «Όταν έχεις μείζονα θέματα, τα οποία δεν αφορούν μόνο την παρούσα γενεά, αλλά αφορούν και τις επόμενες γενεές, θα πρέπει να έχεις όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαβούλευση στο ζήτημα αυτό και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση», ανέφερε και προσέθεσε: «Είναι προφανές ότι στο τέλος της ημέρας την ευθύνη για τη λογοδοσία των πράξεων την έχει η υπεύθυνη κυβέρνηση. Ούτε η αντιπολίτευση, ούτε η κοινωνία. Η κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει την ευθύνη».

   Ερωτηθείς για το σχόλιο του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι τυχόν συναίνεση με την Τουρκία στα ελληνοτουρκικά μυρίζει συμβιβασμό, επισήμανε ότι «η συναίνεση είναι καλό πράγμα» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός». «Εκείνο το οποίο υπάρχει είναι οι συζητήσεις, η διαβούλευση, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε τα σημεία εκείνα στα οποία συγκλίνουμε» προσέθεσε.

   «Εγώ δεν θα συζητήσω ποτέ θέματα κυριαρχίας», ανέφερε. «Από την άλλη πλευρά, θέλω να τονίσω κάτι το οποίο είναι σημαντικό. Υπάρχουν δύο και μόνο δύο προεπιλογές. Είτε θα επιχειρήσουμε να ζήσουμε σε ηρεμία και ασφάλεια, προσπαθώντας να μην αναβαθμίζουμε τις εντάσεις σε κρίσεις, ή θα είμαστε με το όπλο παρά πόδα».

   Όπως εξήγησε, αυτή τη στιγμή στα ελληνοτουρκικά υπάρχουν αντίθετες θέσεις, εξάλλου και η Διακήρυξη των Αθηνών το σεβάστηκε αυτό.

   «Εμείς ήμασταν εκείνοι, οι οποίοι είπαμε ότι δεν θα αποστούμε από τις βασικές μας θέσεις. Ποιο είναι όμως το ζητούμενο; Διατηρώντας τις βασικές μας θέσεις, πρώτον, να μπορούμε να συζητούμε με νηφαλιότητα και δεύτερον, να μην έχουμε ανά πάσα στιγμή το χέρι στη σκανδάλη, εάν χρειαστεί να βγάλουμε έξω τον στόλο και τα αεροπλάνα».

   «Όλοι μας έχουμε ένα χρέος- έχουμε ένα χρέος απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στις επόμενες γενιές. Για εμένα, το πιο εύκολο θα ήταν να βγω και να έχω και εγώ μία πολύ επιθετική ρητορική απέναντι στην Τουρκία. Ίσως αυτό να με καθιστούσε πιο δημοφιλή. Εντούτοις, εμένα δεν με αφορά το να είμαι δημοφιλής, αλλά μόνον επωφελής για την πατρίδα μου» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

   Σημείωσε ακόμη πως το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Άγκυρα θα γίνει τον Μάιο, γιατί θα πρέπει πρώτα να έχουν προχωρήσει οι τρεις πυλώνες τού διαλόγου, δηλαδή ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η θετική ατζέντα. «Και να έχουμε επιχειρήσει να κάνουμε μία σύνθεση όλων των συμπερασμάτων».

   «Είναι σημαντικό όχι μόνο να κάνουμε συμφωνίες, ή να προσπαθούμε να αποσυμπιέζουμε κρίσεις, αλλά να παρακολουθούμε την εξέλιξη των συμφωνιών αυτών, έτσι ώστε να παράγεται ωφέλιμο αποτέλεσμα. Άρα το σωστό είναι να έχουμε απτά αποτελέσματα και αυτά να έρχονται να εγκρίνονται από τους ηγέτες των δύο χωρών» σημείωσε.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago