Πολιτική

Τους στόχους του Ινστιτούτου Έρευνας και Κοινωνικής Αλλαγής Eteron παρουσίασε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης – Τα τρία πρώτα project

Εναλλακτική στις «ορθοδοξίες» με τις οποίες ερμηνεύονται και απαντώνται τα σύγχρονα προβλήματα, φιλοδοξεί να προσφέρει το Ινστιτούτο Έρευνας και Κοινωνικής Αλλαγής Eteron, του οποίου ηγείται ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο διευθυντής του Eteron προκειμένου να παρουσιάσει τους στόχους και τη φύση του οργανισμού, αναφέρθηκε ενδελεχώς τόσο στις αφετηριακές σκέψεις που οδήγησαν στην πραγματοποίηση του εγχειρήματος όσο και στους στόχους και τις πρώτες δράσεις του.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μίλησε για τα κίνητρα και τους λόγους που οδήγησαν στην δημιουργία του ινστιτούτου, υπογραμμίζοντας ότι φιλοδοξεί να αποτελέσει μια εναλλακτική θέαση σε ένα καθεστώς νεοφιλελεύθερης «ορθοδοξίας».

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε, «η όλη ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού ξεκινάει από μία απλή διαπίστωση. Ότι ζούμε σε μία περίοδο που συμβαίνουν τεκτονικές αλλαγές γύρω μας σε όλα τα επίπεδα, όπου πρακτικά τίποτα δεν μένει το ίδιο σε επίπεδο κοινωνικών εξελίξεων, στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον κόσμο».

Έκανε λόγο για το πρόσφατο παρελθόν, σημειώνοντας ότι «από την μία έχουμε στην πλάτη μας μία δεκαετία οικονομικής κρίσης που αναδιέταξε όλα όσα γνωρίζαμε τόσο σε επίπεδο κοινωνικού συμβολαίου, σε επίπεδο οικονομικής κατάστασης σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου και δημοκρατίας. Σε όλα αυτά ήρθε να επικαθίσει και η πανδημία που είναι σε εξέλιξη που επιτάχυνε εξελίξεις σε επίπεδο πολιτικών και κατευθύνσεων και ταυτόχρονα έθεσε μία νέα πραγματικότητα, ανατρέποντας έτι περαιτέρω πράγματα που θεωρούσαμε δεδομένα. Και όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία ιστορική περίοδο, που ανεξάρτητα από τη συγκυρία βρίσκονται σε εξέλιξη ισχυρές τάσεις μετασχηματισμού το κόσμου όπως τον γνωρίζαμε».

Ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση, χαρακτηρίζοντάς την, μία αναντίρρητη πραγματικότητα, η οποία όπως είπε, «θέτει προκλήσεις σε επίπεδο οικουμενικής διαχείρισης και θέτει τον πήχη ψηλά σε επίπεδο εθνικών πολιτικών. Και κυρίως θέτει το ερώτημα πώς θα σωθεί ο πλανήτης από την καταστροφική διαχείριση των φυσικών πόρων, με ποιο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο και φυσικά ποιος θα επωμιστεί το κόστος μιας μετάβασης σε ένα μοντέλο που θα προωθεί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακότητα και η ισχύς των μεγάλων δεδομένων επίσης μετασχηματίζουν τα πάντα γύρω μας. Από την παραγωγική διαδικασία και τις εργασιακές σχέσεις, μέχρι του τρόπου πολιτικής κινητοποίησης και συμμετοχής και δημοκρατικής έκφρασης. Και ενώ από την μία η τάση αυτή απελευθερώνει σημαντικές δυνατότητες για έναν καλύτερο κόσμο, την ίδια στιγμή θέτει σοβαρές προκλήσεις σε επίπεδο κοινωνικών επιπτώσεων, αλλαγής εργασιακών σχέσεων, κινδύνων για την ιδιωτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η διάψευση των υποσχέσεων του νεοφιλελεύθερου μοντέλου για μεγαλύτερη ευημερία για όλους και όλες και η ταυτόχρονη επιδείνωση των εισοδηματικών ανισοτήτων, η πιο άνιση κατανομή του πλούτου, η αύξηση των νοικοκυριών που αποστερούνται βασικές ανάγκες που δεν μπορούν να καλύψουν με το εισόδημά τους, η αυξανόμενη ανεργία, η συμπίεση των μισθών σε αντιδιαστολή με την ανατίμηση του κόστους ζωής, όλα αυτά συνθέτουν μία κατάσταση όπου το αίσθημα της αδικίας βιώνεται όλο και περισσότερο και το αίτημα για κοινωνική δικαιοσύνη τίθεται εκ των πραγμάτων».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στα ζητήματα δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια όλο και μία πιο προβληματική λειτουργία της δημοκρατίας. Και αυτό όχι μόνο σε επίπεδο θεσμών που θα ήταν μία ευκολη και προφανής παρατήρηση. Η αποκοπή ευρέων τμημάτων της κοινωνίας από την ουσιαστική συζήτηση σχετικά με θέματα που αφορούν όλους και όλες μας, η μετεξέλιξη της πολιτικής σε ένα πεδίο που αφορά τους ειδικούς και τους τεχνοκράτες και ταυτόχρονα η μονομερής πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα θέματα αυτά είναι μία πραγματικότητα. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα «τείχος» μεταξύ πολιτών και πολιτικής και οδηγούν είτε στην απόσυρση των πολιτών από το δημόσιο διάλογο είτε στην στρέβλωση της συμμετοχής που γίνεται με όρους αντιπολιτικής, τοξικότητας και θεωριών συνωμοσίας».

Επιπροσθέτως, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης αναφέρθηκε στους στόχους που θέτει το Ινστιτούτο. Όπως είπε, «το Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που παράγει γνώση, συμβάλει στην ενδυνάμωση των πολιτών και προάγει τις συνεργασίες. Επιδιώκουμε να δυναμώσουμε τις ιδέες και τα επιχειρήματα, τα άτομα και τις οργανώσεις, για μία κοινωνία που θα βάζει τις πραγματικές ανάγκες στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης».

Το μέσο προκειμένου να επιτευχθούν οι εν λόγω στόχοι του Eteron είναι ή έρευνα. «Παράγουμε γνώση με αξιόπιστες έρευνες, αναλύσεις, αρθρογραφία και δημόσιες εκδηλώσεις. Τεκμηριώνουμε επιχειρήματα, επερωτάμε τα αυτονόητα και εμπιστευόμαστε το ερευνητικό δυναμικό. Προωθούμε προτάσεις πολιτικής με άξονα τη δικαιοσύνη, την συμπερίληψη και τη βιωσιμότητα. Με ενδυνάμωση. Δοκιμάζουμε καινοτόμους τρόπους επικοινωνίας για να γίνουν τα “δύσκολα” πιο εύκολα κατανοητά. Μοιραζόμαστε μεθόδους και εργαλεία για να αναπτύξουμε περισσότερες δυνατότητες. Δημιουργούμε δομές και προγράμματα για την διάχυση της γνώσης. Με δικτυώσεις Οικοδομούμε συνεργασίες με σεβασμό, προσήλωση σε κοινές αξίες και ανοιχτότητα. Φτιάχνουμε πεδία συνάντησης και σημεία διαλόγου. Γινόμαστε κόμβος συνεργιών με ερευνητικούς οργανισμούς του εξωτερικού, φέρνοντας στην Ελλάδα τη διεθνή συζήτηση και προωθώντας τη συζήτηση για την Ελλάδα στο εξωτερικό».

Το Eteron θα δουλεύει, όπως σημείωσε ο διευθυντής του, με βάση project που θα επιλέγονται από την ομάδα του σύμφωνα με τη τη στρατηγική που χαράσσει. «Σκοπός μας είναι μέσα από αυτά τα πρότζεκτ που θα τρέχουμε να θέτουμε ζητήματα στο δημόσιο διάλογο που να αφήνουν το αποτύπωμα τους, να γίνονται θέματα συζήτησης, διαλόγου και -γιατί όχι- αντιπαράθεσης, να προκαλούν τις τοποθετήσεις και κυρίως να εμπλουτίζουν τη δημόσια συζήτηση». Τα projects είπε ότι «θα περιλαμβάνουν διάφορες πτυχές. Μία τέτοια είναι σίγουρα η έρευνα και η τεκμηρίωση. Για αυτό το λόγο έχουμε επιλέξει να συνεργαζόμαστε με το ερευνητικό προσωπικό της χώρας σε Ελλάδα και εξωτερικό, να κάνουμε συνέργιες με ερευνητικά ινστιτούτα, ελληνικά και ξένα, ώστε να δίνουμε χώρο στους ανθρώπους της έρευνας να παράγουν γνώση, τεκμηρίωση, στοιχεία και επιχειρήματα».
Σε ότι αφορά το στελεχιακό δυναμικό του Eteron, ο Γαβριήλ Σακκελαρίδης δήλωσε ότι «η ομάδα μας είναι ένα από τα πιο ισχυρά στοιχεία της προσπάθειας μας. Επιλέξαμε να τη συγκροτήσουμε με ανθρώπους με διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικές δεξιότητες, διαφορετικές διαδρομές, που όμως όλες και όλοι μοιράζονται το ίδιο πάθος και τις ίδιες αξίες. Μέσα σε αυτό το πλουραλιστικό και συνεργατικό πλαίσιο και με συνεργασίες και με ανθρώπους, φορείς και οργανώσεις εκτός ημών θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Ακόμη, σημείωσε ότι «το Eteron θα στεγάζεται στα γραφεία του στο κέντρο της Αθήνας, σε έναν χώρο που φιλοδοξούμε να είναι ανοιχτός και φιλόξενος για άτομα, οργανώσεις και συλλογικότητες που επιθυμούν να συνεργάζονται μαζί μας. Σε αυτό τον χώρο θέλουμε να γίνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις και συνεργασίες. Να αποτελέσει έναν ζωντανό κόμβο, μία κοιτίδα προβληματισμού, συνεύρεσης και παραγωγής ιδεών και δράσεων για την κοινωνική αλλαγή. Θέλουμε να φιλοξενούνται εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που να μην έχουν καν την αιγίδα μας, με την προϋπόθεση να συμφωνούν με τους σκοπούς του οργανισμού μας με την ευρεία έννοια».

Τα 3 πρώτα project, υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κοινωνικής Αλλαγής Eteron «έχουν διαφορετικό χαρακτήρα. Και ο λόγος που το επιλέξαμε αυτό είναι για να λειτουργήσουν τροχειοδεικτικά:

-Ενοίκια στα Ύψη

Η στεγαστική επισφάλεια σήμερα. Το ζήτημα της στέγασης και ιδιαίτερα το ζήτημα των υψηλών ενοικίων είναι ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Οι αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην αγορά κατοικίας, η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η στενωπός του συστήματος τραπεζικούς δανεισμού για στεγαστικά, και οι βαθύτερες μεταβολές στον σχεδιασμό των πόλεων έχουν δημιουργήσει μία πολύ δύσκολη συνθήκη για πολλά νοικοκυριά, ιδιαίτερα μέσα στο πρόσφατο κύμα ανατίμησης του κόστους ζωής.

Μπορεί στην χώρα μας να έχει επικρατήσει μεταπολεμικά το μοντέλο της ιδιοκατοίκησης, όμως όλο και περισσότερα νοικοκυριά ζουν στο νοίκι, κάποια απο επιλογή αλλά όλο και επρισσότερα από ανάγκη.

Με δεδομένη τη σημασία που έχει η κατοικία στις ζωές όλων των ανθρώπων, θεωρούμε πως ένα τέτοιο ζήτημα εκτός απο βαθιά πραγματικό και επίκαιρο είναι και κομβικό στο πλαίσιο των δημόσιων πολιτικών. Ως Eteron θεωρούμε ότι το πρόβλημα των ενοικίων στα αστικά κέντρα της Ελλάδας δεν είναι συγκυριακό. Είναι ένα διαρθρωτικό πρόβλημα που παρατηρείται και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης σήμερα, και δημιουργεί συνθήκες νέας επισφάλειας στον πληθυσμό.

Στο πλαίσιο αυτό θέλουμε: Να αναδείξουμε αυτό το θέμα με όρους πολύπλευρης ανάλυσης. Να διευρύνουμε τον διάλογο γύρω από τα ζητήματα της κατοικίας, των ενοικίων και της στεγαστικής επισφάλειας. Να συμπυκνώσουμε και να παρουσιάσουμε την υπάρχουσα γνώση για τη στέγαση στα αστικά κέντρα.

Να ακούσουμε και να καταγράψουμε τις ιστορίες των ανθρώπων που βιώνουν αυτη την επισφάλεια.Να συλλέξουμε και να παρουσιάσουμε τα δεδομένα. Να ενθαρρύνουμε δικτυώσεις και συνεργασίες. Να επεξεργαστούμε προτάσεις πολιτικής.
Για τα παραπάνω θέλουμε να συνεργαστούμε με το ερευνητικό δυναμικό, τα κινήματα πόλης, με την τοπική αυτοδιοίκηση και όσους/ες χαράσσουν δημόσια πολιτική, όχι απλά για να κατανοήσουμε την κατάσταση, αλλά για να την αλλάξουμε.

-GenZ – Voice On

Ως Generation Z ορίζουμε τη γενιά που ακολουθεί χρονικά τους Millennials και στην οποία εντάσσονται όλα τα άτομα που γεννήθηκαν από τα μέσα με τέλη της δεκαετίας του ‘90 μέχρι και τις αρχές του 2010.

Τα τελευταία χρόνια η Gen Z άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον ερευνητών και ερευνητριών, δημοσιογράφων και αναλυτών/ριών. Περιγράφεται συχνά, αναμεσα σε άλλα, ως μία γενιά αγχωμένη, καταθλιπτική, εμμονική με τις εξετάσεις, προοδευτική, με ευαισθησία στα έμφυλα ζητήματα, πρωτοπόρα στο κίνημα της κλιματικής δικαιοσύνης. Η γενιά που θεωρείται ότι πιθανά να φέρει την κοινωνική αλλαγή.
Ως Eteron, φιλοδοξούμε να ανοίξουμε το «μαύρο κουτί» και να εξερευνήσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά της Gen Z στην Ελλάδα.

Ποιες είναι οι τάσεις, στάσεις και αντιλήψεις των νέων από 17-25 χρονών γύρω από επίκαιρα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα;

Με ποιον τρόπο ενημερώνονται, μοιράζονται και παράγουν περιεχόμενο και ειδήσεις;
Ποιος είναι ο ρόλος των social media στην έκφραση, στην επικοινωνία και στη διαμόρφωση της άποψής τους;

Και φυσικά, να ακούσουμε τις ιστορίες τους, τις ιδέες τους, τις εμπειρίες τους, τα άγχη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Το project “GEN Z – VOICE ON” επιδιώκουμε να έχει χαρακτήρα συμμετοχικό και διαδραστικό, με την ίδια την Gen Z στο κέντρο των πρωτοβουλιών που θα διοργανωθούν. Στόχος μας είναι να αμφισβητήσουμε γενικευτικούς και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στα μέλη αυτής της γενιάς, να κατανοήσουμε τα χαρακτηριστικά και τις αντιλήψεις τους, να ενδυναμώσουμε τις φωνές τους και να συμβάλλουμε ώστε να συνδεθούν με τις φωνές συνομηλίκων τους από όλο τον κόσμο.

-Οικονομική Δικαιοσύνη – Αναζητώντας ένα νέο παράδειγμα

Η μεγάλη οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας έχει αποτελέσει την αφορμή για να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τους στόχους, τις προτεραιότητες και τα εργαλεία της οικονομικής πολιτικής. Η πανδημία ενίσχυσε την ανάγκη για τη συζήτηση αυτή, αμφισβητώντας δόγματα και επερωτώντας μονοδρόμους.

Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια μεταβατική περίοδο για την παγκόσμια οικονομία; Προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα πράγματα; Το σίγουρο είναι ότι διαμορφώνεται διεθνώς ένα νέο πλαίσιο για τον δημόσιο διάλογο σχετικά με την οικονομική πολιτική, πιο ανοιχτό στις εναλλακτικές προσεγγίσεις.

Το project “Οικονομική Δικαιοσύνη: Αναζητώντας ένα νέο παράδειγμα” επιδιώκει:

Να αναλύσει τις τάσεις της παγκόσμιας και ελληνικής οικονομίας.

Να ανιχνεύει τις αντιλήψεις που διαμορφώνονται αναφορικά με την οικονομική πολιτική.

Να συμμετάσχει ενεργά στον διεθνή διάλογο για την οικονομική πολιτική, όχι μόνο μεταφέροντας στην Ελλάδα τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο εξωτερικό, αλλά παίρνοντας ενεργό μέρος στη διεθνή δημόσια συζήτηση. Να κάνει πιο γνωστή στο ευρύ κοινό την εναλλακτική οικονομική σκέψη. Να συμβάλει στον διάλογο για την ανάδειξη ενός νέου παραδείγματος οικονομικής δικαιοσύνης.

Στο πλαίσιο του project, το Eteron φιλοδοξεί:

Να παραγάγει πρωτογενώς γνώση για ζητήματα οικονομικής πολιτικής.

Να αναπλαισιώσει το δημόσιο διάλογο για την οικονομία, θέτοντας υπό ερώτηση όσα θεωρούνται αυτονόητα, αμφισβητώντας τις υφιστάμενες προτεραιότητες κι επανανοηματοδοτώντας βασικές έννοιες αναφοράς.

Να διαμορφώσει έναν χώρο διαλόγου για την εναλλακτική οικονομική σκέψη. Να δώσει βήμα στο ερευνητικό δυναμικό για να παρουσιάσει τη δουλειά τους. Να εκλαϊκεύσει τις οικονομικές θεωρίες, δίνοντας στους μη ειδικούς πολίτες εργαλεία κατανόησης της πραγματικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Το «σύνδρομο Κατσίκη» προβληματίζει το Μαξίμου – Στο τραπέζι και ο εκλογικός νόμος

ΠΟΕΔΗΝ: Ξεπερνούν τους 70 οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ

Η Επίτροπος Υγείας προειδοποιεί ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον κορωνοϊό

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago