Κόσμος

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για παύση πυρός στη Γάζα

Στη σκιά του μακελειού της περασμένης Πέμπτης κατά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και με φόντο τη διεθνή οργή και τις πρώτες από αέρος ρίψεις ανθρωπιστικής βοήθειας με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, αρχίζουν και πάλι σήμερα στην Αίγυπτο οι διαπραγματεύσεις για μια ενδεχόμενη κήρυξη παύσης πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς βρίσκεται στο Κάιρο και αναμένεται να δώσει «επίσημη απάντηση» στην πρόταση που ετοίμασαν από τα τέλη Ιανουαρίου οι διαμεσολαβητές από το Κατάρ, την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ με τους ισραηλινούς διαπραγματευτές, όπως ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στο παλαιστινιακό κίνημα. Η πρόταση προβλέπει, σε «πρώτη φάση», κήρυξη παύσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και παραλλήλως απελευθέρωση 42 ομήρων από τη Χαμάς με αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μια παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μπορεί να είναι εφικτή «τις επόμενες 24 με 48 ώρες», αν το Ισραήλ δεχθεί τα αιτήματα του παλαιστινιακού κινήματος. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι η αντιπροσωπεία της Χαμάς έφτασε στο Κάιρο και ανακοίνωσε ότι σε αυτήν προΐσταται ο αναπληρωτής επικεφαλής της οργάνωσης στη Γάζα,  Χάλιλ αλ Χάγια. Σημειώνεται ότι στην αρχή της περασμένης εβδομάδας, πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς είχε αναφέρει πως το ισλαμιστικό κίνημα προτείνει να απελευθερώνει έναν όμηρο την ημέρα επί 42 ημέρες με αντάλλαγμα 10 φυλακισμένους Παλαιστινίους για κάθε όμηρο.

Το Σάββατο, αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε σε δημοσιογράφους στην  Ουάσιγκτον, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε ότι το Ισραήλ έχει «λίγο έως πολύ» αποδεχθεί τους όρους της συμφωνίας που πρότειναν οι διαμεσολαβητές και ότι πλέον οι εξελίξεις γύρω από το θέμα βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς. «Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν. Η συμφωνία βασικά υπάρχει, αλλά δεν θέλω να δημιουργήσω προσδοκίες από τη μια ή την άλλη πλευρά» είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε επίσης ότι «μια κατάπαυση του πυρός έξι εβδομάδων θα μπορούσε να αρχίσει σήμερα στη Γάζα, αν η Χαμάς δεχόταν να απελευθερώσει μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων ομήρων»,  διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι προς το παρόν «οι συνομιλίες συνεχίζονται».

Αιγυπτιακές πηγές ασφάλειας ανέφεραν επίσης ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν για την διάρκεια μιας παύσης πυρός στη Γάζα, καθώς και για την απελευθέρωση κρατουμένων, προσθέτοντας ότι για την ολοκλήρωσή της απαιτείται η επίτευξη συμφωνίας και σε ό,τι αφορά την αποχώρηση των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ από την βόρεια Γάζα και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων. Σε ό,τι αφορά τέλος, την τραγωδία στον τόπο διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας ανέφεραν ότι δεν επιβράδυνε τις διαπραγματεύσεις, αντιθέτως πίεσε προς την κατεύθυνση διατήρησης της προόδου που είχε ήδη σημειωθεί.

Η Παλαιστινιακή Αρχή ελπίζει να υπάρξει συμφωνία για παύση πυρός κατά το Ραμαζάνι, το οποίο αρχίζει στις 10 Μαρτίου, όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Ρίαντ αλ Μάλικι, σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια διπλωματικού φόρουμ που διεξάγεται στην Τουρκία. Την ίδια ελπίδα εξέφρασε, προχθές Παρασκευή, και ο Τζο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε πάντα για το ζήτημα αυτό, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμα εκεί».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις πληροφορίες, ενώ ο Νετανιάχου έχει διαμηνύσει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία δεν σημαίνει το τέλος του πολέμου. Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνησή του δέχεται, ωστόσο, έντονες διεθνείς αλλά και εσωτερικές πιέσεις για μια παύση που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση και άλλων ομήρων.

Εντωμεταξύ ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον παλαιστινιακό θύλακα και όπως ανακοίνωσε έπληξε περίπου 50 στόχους της Χαμάς σήμερα μέσα σε έξι λεπτά στην πόλη Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα. Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν έκπληκτοι με την ταχύτητα της προέλαση των ισραηλινών τανκς, ενώ η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με ρουκέτες εναντίον δύο αρμάτων μάχης και ότι ανατίναξε κτίριο στο οποίο είχαν μπει  Ισραηλινοί στρατιώτες.

Αεροπορικός βομβαρδισμός σημειώθηκε και στη Ράφα, το Σάββατο, κοντά σε νοσοκομείο με τον ισραηλινό στρατό να ανακοινώνει ότι επρόκειτο για «πλήγμα ακριβείας» κατά του Ισλαμικού Τζιχάντ από το οποίο δεν προκλήθηκε «καμιά ζημιά» στην υγειονομική δομή. Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ένδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους παιδιά, σε αυτήν την επιδρομή, ενώ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους χαρακτήρισε «εξωφρενικό» το ότι βομβαρδίστηκαν σκηνές εκτοπισμένων.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago