Πολιτική

Υπερήφανος για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά παραδέχθηκε λάθος χειρισμούς για τις τηλεοπτικές άδειες και τη Novartis – «Καρφιά» για Νίκο Παππά και Πολάκη

Στα επιτεύγματα αλλά και τις αποτυχίες της Μεταπολίτευσης, στη χρεοκοπία της χώρας το 2010 και στη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015-2019 με διάθεση αυτοκριτικής αλλά και υπεράσπισης των επιτευγμάτων αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη συνέντευξη για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης που παραχώρησε στη δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη στο συνέδριο της Καθημερινής: «Μεταπολίτευση: 50 χρόνια μετά»

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι για τρία πράγματα είναι περήφανος σε ότι αφορά την κυβέρνησή του: Για την έξοδο από το Μνημόνιο, για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για το γεγονός πως η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος «χωρίς κανέναν λεκέ», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Υπερασπίστηκε, για μία ακόμα φορά, το «μαξιλάρι των 37 δις ευρώ» και την επιτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει τη χώρα με γεμάτα ταμεία, σε αντίθεση με την κατάσταση που παρέλαβε το 2015. «Η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ίσως η εντιμότερη της Μεταπολίτευσης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Ούτε ένας λεκές δεν έμεινε στο, συνήθως χωρίς γραβάτα, πουκάμισό μας. Γιατί εμείς δεν φοράγαμε γραβάτα, γιατί αν φοράγαμε μπορεί και να κρύβαμε και τον λεκέ», αστειεύτηκε. Δήλωσε επίσης ευτυχής που η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ομαλοποίηση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αναφερόμενος παράλληλα στον αντι-αμερικανισμό της Αριστεράς και του ίδιου προσωπικά, όταν ήταν νεότερος.

Ο πρώην πρωθυπουργός παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι στο σκάνδαλο Novartis και στις τηλεοπτικές άδειες η διαχείριση ήταν ατυχής, αν και τόνισε ότι «οι προθέσεις μας ήταν αντίθετες». Η πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα ευνομούμενο πλαίσιο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στην υπόθεση Novartis είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο, η πρόθεση μας να μην παρέμβουμε σε αυτό το σκάνδαλο, έδινε την εντύπωση ότι βάζαμε στο ίδιο τσουκάλι ανθρώπους που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή, με ανθρώπους που δεν είχαν, σημείωσε.

Οι παραδοχές αυτές ερμηνεύονται και ως «καρφιά» στον Νίκο Παππά που ήταν ο αρχιτέκτων του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά και στον Παύλο Πολάκη ο οποίος ήταν υπεύθυνος τεκμηρίωσης για την υπόθεση Novartis.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, σχολιάζοντας ότι αν υπήρχε κατά τη διακυβέρνησή του το σημερινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε μια ημέρα στο μέγαρο Μαξίμου. «Οι υποκλοπές είναι ένα πρωτοφανές σκάνδαλο. Η Δημοκρατία γιορτάζει 50 χρόνια, αλλά υπάρχει μια μαύρη κηλίδα στο επίσημο φόρεμά της που είναι η κηλίδα των υποκλοπών, σημείωσε σκωπτικά. Μια Δημοκρατία χωρίς ισχυρά θεσμικά αντίβαρα, με μεγάλο ασθενή τη Δικαιοσύνη, είναι σίγουρα πάσχουσα, πρόσθεσε με έμφαση. «Έχει περάσει ενάμισης χρόνος και δεν έχει ασκηθεί κάποια δίωξη για ένα σκάνδαλο που καμία κυβέρνηση σε ευρωπαϊκή χώρα δεν θα μπορούσε να σταθεί» είπε. Τέλος, σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago