Κόσμος

Διεθνής αγανάκτηση για το μακελειό στη Γάζα

Συνεχίζονται οι διεθνείς αντιδράσεις για το νέο μακελειό στη Γάζα, μετά από ισραηλινά πυρά σε χώρο όπου γινόταν διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας. Σύμφωνα με τη Χαμάς 112 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, γεγονός που προκάλεσε αγανάκτηση στη διεθνή κοινότητα, καθώς και πολλές εκκλήσεις για απόδοση ευθυνών.

Το Ισραήλ αναγνώρισε τελικά ότι υπήρξαν πυρά, «περιορισμένα» κατά τον ισραηλινό στρατό, εναντίον του πλήθους από στρατιώτες που «απειλούνταν» και επιμένει στον ισχυρισμό ότι στην πλειονότητά τους οι νεκροί ποδοπατήθηκαν εξαιτίας του πανικού ή «παρασύρθηκαν» από φορτηγά.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, η στήριξη του οποίου στο Ισραήλ δημιουργεί προβλήματα στην προεκλογική εκστρατεία του, δήλωσε ότι το νέο τραγικό συμβάν θα περιπλέξει τις συνομιλίες που ήταν σε εξέλιξη με στόχο την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στον παλαιστινιακό θύλακο και την απελευθέρωση ομήρων. Οι ΗΠΑ ζήτησαν «απαντήσεις» από το Ισραήλ, με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να δηλώνει, ότι η κυβέρνησή του θα εξετάσει τις «αντιφατικές εκδοχές» για την τραγωδία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τη σφαγή και ζήτησε «αποτελεσματική ανεξάρτητη έρευνα» για να αποδοθούν ευθύνες. Παραλλήλως, το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως, αυθημερόν και κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητήσει το θέμα. Τονίζοντας ότι οι ειδήσεις από τη Γάζα τού προκάλεσαν «φρίκη», ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή το «νέο μακελειό» και έκανε λόγο για «εντελώς απαράδεκτους» θανάτους.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εξέφρασε την «πιο σθεναρή καταδίκη» του και απαίτησε να γίνει γνωστή η «αλήθεια» και να αποδοθεί «δικαιοσύνη». Στη γραμμή αυτή κινήθηκε σήμερα και ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, ζητώντας να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο Στεφάν Σεζουρνέ τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις αντιδράσεις του Παρισιού και εξήγησε ότι «η Γαλλία μιλά όταν πρόκειται να χαρακτηρίσει τρομοκρατική τη Χαμάς, αλλά πρέπει να μιλά και όταν συμβαίνουν ωμότητες στη Γάζα». Σημείωσε τέλος, ότι, αν η ανεξάρτητη έρευνα χαρακτηρίσει το περιστατικό έγκλημα πολέμου, «προφανώς θα χρειαστεί να αποφανθεί η δικαιοσύνη».

Τα ισραηλινά πυρά εναντίον πλήθους Παλαιστινίων κατά τη διάρκεια διανομής τροφίμων καταδίκασε «έντονα» και η Κίνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, να «καλεί τις ενδιαφερόμενες πλευρές, κυρίως το Ισραήλ, να κηρύξουν εκεχειρία και να τερματίσουν αμέσως τις συγκρούσεις». Ζήτησε επίσης «να δοθούν σοβαρές εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων και να διασφαλιστεί ότι η ανθρωπιστική βοήθεια μπορεί να εισέρχεται στη Γάζα, προκειμένου να αποφευχθεί μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, με έδρα τη Δυτική Όχθη καταδίκασε την «αποτρόπαιη σφαγή που διέπραξαν οι δυνάμεις κατοχής». Την καταδίκη τους εξέφρασαν και αραβικές χώρες του Κόλπου, με το Κατάρ, που ηγείται των ειρηνευτικών διεργασιών μαζί με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο, να κάνει λόγο για «ειδεχθή σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή εναντίον ανυπεράσπιστων αμάχων». Η Τουρκία, από την πλευρά της, κατήγγειλε «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Το μακελειό σημειώθηκε την ημέρα που το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από την έναρξη του πολέμου, τον Οκτώβριο, έχουν σκοτωθεί  30.035 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 70.457, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά.

Οι ειδήσεις σήμερα

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago